Δωρεάν ενοίκιο μέχρι το 2021 η νέα τάση στο Μανχάταν

Δωρεάν ενοίκιο μέχρι το 2021 η νέα τάση στο Μανχάταν

Μην πληρώσετε ενοίκιο μέχρι το 2021 αναγράφεται με μεγάλα γράμματα στην ιστοσελίδα της ιστοσελίδας ενοικίασης Related Cos.

«Live free for 3» (ζήστε δωρεάν για τρεις μήνες) είναι το σλόγκαν της εταιρείας Stonehenge που διαθέτει πολλά ακίνητα στο Μανχάταν.

Πολλοί ιδιοκτήτες δυσκολεύονται να γεμίσουν τα άδεια διαμερίσματά τους μετά τη φυγή πολλών Νεοϋορκέζων από το Μεγάλο Μήλο. Για να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση πολλοί ιδιοκτήτες εδώ και μήνες έκαναν κατά περίπτωση συμφωνίες με τους ενοίκους για μεγάλες μειώσεις ή και δωρεάν ενοίκιο, αλλά πλέον αποφάσισαν να υιοθετήσουν αυτήν την πρακτική.

«Δεν μπορείς να το κρύψεις πλέον», λέει ο Γκάρι Μάλιν, διευθυντής της εταιρείας Corcoran Group, η οποία εκπροσωπεί αρκετούς ιδιοκτήτες. «Οι ιδιοκτήτες λένε στους εαυτούς τους, “καλύτερα να είμαι ειλικρινής από την αρχή, παρά να παίζω ένα παιχνίδι και να χάσω έναν ένοικο”».

Με την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση να καθιερώνονται, αλλά και τα περισσότερα εστιατόρια της πόλης να παραμένουν κλειστά, οι Νεοϋορκέζοι βρίσκουν νέους λόγους για να παραμείνουν στο ακριβότερο προάστιο της πόλης.

Τα σπίτια προς ενοικίαση διπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρσι, ενώ το ποσοστό ανενοικίαστων σπιτιών έφτασε στο 5,1% σημειώνοντας ρεκόρ, τη στιγμή που τον περασμένο Αύγουστο βρισκόταν στο 2%.

Αυτό δίνει το πλεονέκτημα στους ενοικιαστές που πλέον θα προτιμήσουν το διαμέρισμα «με την καλύτερη προσφορά» και όχι αυτό που τους αρέσει περισσότερο, τονίζει ο Μάλιν.

Οι ένοικοι διαπραγματεύονται για τέσσερα ή πέντε σπίτια ταυτόχρονα και συγκρίνουν τη μία προσφορά με την άλλη, σύμφωνα με τον Μάλιν. Οι ιδιοκτήτες θέλουν να κάνουν την καλύτερη προσφορά. «Αν προσπαθείς να κρατήσεις κάθε σεντ, οι ένοικοι θα επιλέξουν κάποιο άλλο σπίτι».

Πιγκουίνοι-«μούμιες»

Ανακαλύφθηκαν κάτω από στρώματα πάγου στην Ανταρκτική

«Η αγορά βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση»

Σε όλα τα κτίρια της Stonehenge -εκτός από ένα στο Μανχάταν- η πληρότητα ήταν στο 99% πριν το lockdown, σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας Οφέρ Γιαρντένι. Το νούμερο έπεσε στο 85% καθώς πολλοί ένοικοι επέστρεψαν στα πατρικά τους ή μετακόμισαν στα προάστια ή την παραλία.

Καθώς η θερμοκρασία πέφτει και ολοένα και περισσότερες εταιρείες ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους, η επιστροφή πολλών Νεοϋορκέζων έχει ξεκινήσει με αποτέλεσμα και ο Γιαρντένι προσπαθεί να τους προσελκύσει στα ακίνητα της εταιρείας.

Η Stonehenge προσφέρει τρεις μήνες δωρεάν ενοίκιο γιατί το ίδιο κάνουν και οι ανταγωνιστές της. Οι ένοικοι μάλιστα πληρώνονται μέχρι και τέσσερις χιλιάδες δολάρια αν βρουν κάποιον ένοικο για τα άδεια σπίτια στο κτίριο που μένουν.

«Είμαι 30 χρόνια στη δουλειά και δεν έχω ξαναδεί την αγορά έτσι», λέει ο Γιαρντένι. «Η αγορά βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση».

με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα