Ουγγαρία και Πολωνία μπλόκαραν την απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ουγγαρία και Πολωνία μπλόκαραν την απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Ουγγαρία και η Πολωνία απειλούν ότι δεν θα προχωρήσουν στην κύρωση από τα Κοινοβούλιά τους της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, εάν επιχειρηθεί οποιαδήποτε σύνδεση του σεβασμού του κράτους δικαίου με τη χορήγηση των κοινοτικών κονδυλίων στα κράτη-μέλη.

Το όλο θέμα απασχόλησε χθες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ωστόσο δεν βρέθηκε λύση, ενώ οι δύο χώρες έχουν «μπλοκάρει» το τελικό κείμενο της γερμανικής προεδρίας. Είναι προφανές ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και την ενεργοποίηση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της περιόδου 2021-2027.

Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών κατέστησαν χθες σαφές ότι πρώτα θα ξεκαθαρίσει η συμφωνία σχετικά με τον σεβασμό του κράτους δικαίου, ώστε να είναι ξεκάθαρο τι θα αφορά και μετά θα κυρώσουν στα Κοινοβούλιά τους το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι δύο χώρες που ανήκουν στη λεγόμενη ομάδα του Βίζεγκραντ, στην οποία συμμετέχουν επίσης η Τσεχία και η Σλοβακία, ανησυχούν ότι με τη νέα νομοθεσία που προωθείται σε κοινοτικό επίπεδο θα βρεθούν αντιμέτωπες με το «πάγωμα» της χορήγησης κοινοτικών κονδυλίων. Κι αυτό γιατί η Κομισιόν έχει κινήσει νομικές διαδικασίες προσάπτοντας στις δύο κυβερνήσεις ότι έχουν επιφέρει πλήγματα στην ανεξάρτητη λειτουργία της δικαιοσύνης. Τη σκληρότερη στάση εναντίον της Ουγγαρίας και της Πολωνίας έχει η Ολλανδία.

https://www.naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα