Κυρώσεις ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις: Ποιες είναι οι επιλογές που θα πέσουν στο τραπέζι

Κυρώσεις ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις: Ποιες είναι οι επιλογές  που θα πέσουν στο τραπέζι

Σε εξέλιξη βρίσκεται το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως οι επιλογές της ΕΕ, σε ότι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

"Θα μιλήσουμε για πολύ σημαντικά θέματα. Θα μιλήσουμε για τη Λευκορωσία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλοι επικεντρώνονται σε τι είδους αποφάσεις θα προτείνουμε σχετικά με τις κυρώσεις. Θα το συζητήσουμε αυτό", δήλωσε κατά την άφιξή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Ωστόσο, ο κ. Μπορέλ έσπευσε να διευκρινίσει πως πρόκειται για μία άτυπη συνάντηση. "Δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις, μόνο πολιτικές προτάσεις που θα αναπτυχθούν αργότερα. Πιστεύω ότι οι συζητήσεις θα είναι σημαντικές, διότι το επίπεδο των κυρώσεων και ποιον θα αφορούν οι κυρώσεις είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί πλήρως υπόψη", όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, πρόσθεσε ότι "αύριο πρόκειται να μιλήσουμε για τη σχέση με τη Ρωσία, η οποία είναι επίσης ένα δύσκολο ζήτημα, ειδικά μετά την υποτιθέμενη δηλητηρίαση του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Alexei Navalny". Μάλιστα διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια σημαντική συνάντηση "η οποία απαιτεί από όλους φυσική παρουσία, γιατί αυτά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολο να συζητηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης".

Ποιες είναι οι επιλογές της ΕΕ που θα πέσουν στο τραπέζι

Στα διπλωματικά γραφεία και στις Βρυξέλλες μιλάνε για κυρώσεις που μπορεί να πονέσουν την Τουρκία ή όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, οι κυρώσεις "θα δαγνώνουν".

Μεταξύ των προτάσεων που θα πέσοτν στο τραπέζι συμπεριλαμβάνονται η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αλλά και η διακοπή της προενταξιακής χρηματοδότησης. Επίσης, μία απο τις επιλογές είναι η ανάκληση της τελωνειακής ένωσης που περιλαμβάνει και συμφωνίες για δασμούς καθώς και ο τερματισμός της χρηματοδότησης έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών φαίνεται πας θα εξετάσουν ακόμη και τη διακοπή πώλησης όπλων και ανταλλακτικών από όλα τα κράτη-μέλη στην Τουρκία.

Χριστοδουλίδης: Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης

"Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης", προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στη στάση που θα επιδείξει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας και έκανε λόγο για αρχές και αξίες οι οποίες θα πρέπει να προστατευθούν, σε ό,τι αφορά τις "παράνομες και προκλητικές" ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, "εναντίον δύο κρατών-μελών της ΕΕ, εναντίον των συμφερόντων της ΕΕ".

Η συζήτηση, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, διεξάγεται "υπό το φως των παράνομων και προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο εναντίον δύο κρατών-μελών της ΕΕ, εναντίον των συμφερόντων της ΕΕ". Προειδοποίησε δε ότι "διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης", καθώς, όπως είπε, η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί τις διεθνείς αξίες και τη διεθνή τάξη στη βάση αρχών και αξιών, ενώ "η αλληλεγγύη της ΕΕ πρέπει να είναι αληθινή και ουσιαστική".Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η ΕΕ μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας και όχι σε βάρος της Τουρκίας, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Λευκωσία δεν τάσσεται υπέρ της λογικής των "δύο μέτρων και δύο σταθμών". "Μίλησα για αρχές και αξίες της ΕΕ και δεν υπάρχει ασάφεια σε ό,τι αφορά αυτές τις αρχές και τις αξίες. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να υπερασπιστούμε και την αξιοπιστία της ΕΕ", κατέληξε.

ΥΠΕΞ Αυστρίας: Πρέπει να ξυπνήσει και ο τελευταίος ονειροπόλος στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας

"Η Τουρκία περιφρονεί κάθε σύμβαση και προκαλεί την Ευρώπη", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ και ζήτησε μια "πραγματικά θεμελιώδη" συζήτηση για την Τουρκία, ενώ τόνισε ότι "πρέπει να ξυπνήσει και ο τελευταίος ονειροπόλος στην Ευρώπη" σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Επισήμανε δε ότι είναι "απολύτως ουσιώδες" η ΕΕ να επιδείξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

"Η Τουρκία περιφρονεί κάθε σύμβαση και προκαλεί την Ευρώπη και είναι σαφές ότι η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι η Νότια Σινική Θάλασσα και δεν πρέπει να επιτρέψουμε τα πράγματα εκεί να εξελιχθούν έτσι. Το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να αποτελεί τη βάση και είμαι υπέρ του να διεξαγάγουμε μια πραγματικά θεμελιώδη συζήτηση για την Τουρκία", δήλωσε ο κ. Σάλενμπεργκ. "Νομίζω ότι σιγά- σιγά πρέπει να ξυπνήσει και ο τελευταίος ονειροπόλος στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας. Χρειαζόμαστε ένα "reality check" και η ΕΕ πρέπει να δείξει μια σαφή στάση, όταν η Άγκυρα συμπεριφέρεται έτσι και παρουσιάζει τέτοια ρητορική και τέτοια μέτρα, όπως αυτή τη στιγμή" προσέθεσε χαρακτηριστικά

Μάας: Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο τέλος αυτού του μήνα

Ένα απο τα κεντρικά πρόσωπα των ημερών είναι και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος για μία ακόμη φορά εμφανίστηκε "ανήσυχος".

Ο Χάικο Μάας προειδοποίησε ότι, εάν δεν καταστεί εφικτή μια διπλωματική λύση μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί με θέμα τις σχέσεις της ΕΕ- Τουρκίας, αυτό θα είναι "εξαιρετικά προβληματικό" για τον διάλογο της Ένωσης με την Τουρκία. Κάλεσε δε τις δύο πλευρές να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση.

"Εξακολουθούμε να είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για την κλιμάκωση και τις προκλήσεις που υπάρχουν εκεί. Στις συνομιλίες μου στην Αθήνα και στην Άγκυρα ζήτησα αποκλιμάκωση. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο τέλος αυτού του μήνα, προς τα πού θα κινηθούν τα πλοία, και θα ζητήσουμε επίσης και εδώ να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τα προβλήματα απευθείας και να συνεισφέρουμε το παν προκειμένου να μην φθάσουμε σε στρατιωτική αντιπαράθεση", δήλωσε ο κ. Μάας, προσερχόμενος στο Άτυπο Συμβούλιο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική πλευρά είναι αισιόδοξη για την εξεύρεση κοινής γραμμής μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ, ο κ. Μάας τόνισε ότι χρειάζεται διπλωματική λύση στην διένεξη Ελλάδας- Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι το ίδιο ζήτησε και κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του στην Αθήνα και στην Άγκυρα. "Κανείς δεν θέλει να λύσει αυτή τη διένεξη στην Ανατολική Μεσόγειο με πολεμικά πλοία. Πρέπει να διεξαχθούν και συνομιλίες απευθείας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη. Οι προϋποθέσεις για αυτές τις συνομιλίες είναι να τερματιστούν οι κινήσεις που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό μπορεί κάθε πλευρά να συνεισφέρει και έτσι να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές συνομιλίες. Διότι σίγουρα οι πλευρές δεν θα καθίσουν στο τραπέζι, εάν βρίσκονται πολεμικά πλοία το ένα απέναντι στο άλλο στην Ανατολική Μεσόγειο".

Δεν αναμένονται κυρώσεις στην Τουρκία από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα