Μπορρέλ για κατάσταση με Τουρκία: Στόχος μας παραμένει να μειώσουμε την ένταση

Μπορρέλ για κατάσταση με Τουρκία: Στόχος μας παραμένει να μειώσουμε την ένταση

Χρειάζεται διαπραγμάτευση για να αποφύγουμε την κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία και όχι αντιπαράθεση, εξήγησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ, κατά τη δευτερολογία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και τη σχετική συζήτηση για την Τουρκία.

Συγκεκριμένα απαντώντας στις ερωτήσεις των μελών του ΕΚ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι: “κατανοώ πολλά από τα σχόλια που κάνατε, αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια ακόμα διάσταση που ίπταται του ημικυκλίου σήμερα. Και σχεδόν είδα τον Πάπα τον Πίο τον 5ο να καλεί άλλο ένα στόλο. Δεν σκοπεύω να είμαι ο Τσάμπερλειν ή η Αυστρία, για τέτοια να μην απευθύνεστε σε μένα. Οι σταυροφορίες ανήκουν σε άλλη εποχή της ιστορίας. Δεν ψάχνουμε αντιπαράθεση, προσπαθούμε να αποφύγουμε κάθε αντιπαράθεση και γι΄αυτό σε μια σειρά από περιστάσεις και η πιο πρόσφατη ήταν στην Άγκυρα στην Τουρκία μίλησα με ξεκάθαρους όρους σε ό,τι  αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία Κρατών Μελών που θεωρούν ότι κάποιες από τις δραστηριότητες της Τουρκίας είναι παράνομες - για παράδειγμα οι γεωτρήσεις”.

“Την ίδια όμως στιγμή αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία και χρειαζόμαστε μια παραγωγική σχέση με την Τουρκία και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγουμε μια κλιμάκωση των εντάσεων, όπως τα ατυχή περιστατικά που είδαμε στη θάλασσα μεταξύ πολεμικών πλοίων της Τουρκίας και ενός Κ-Μ της ΕΕ”, τόνισε ο Μπορρέλ. “Και οι δύο χώρες είναι μέλη μιας στρατιωτικής συμμαχίας, του ΝΑΤΟ και το περιστατικό ερευνάται από το ΝΑΤΟ που είναι ο κατάλληλος χώρος να διερευνηθεί, όμως προφανώς πρέπει να αποτρέψουμε το να συμβεί εκ νέου”.

“Όπως είπα, το ερώτημα δεν είναι να στήσουμε μια ιερά συμμαχία για να πολεμήσουμε μια οθωμανική εισβολή, όπως κάποιοι από εσείς λέτε, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε πολύ περισσότερο παραγωγικοί μπροστά σε μια πολύ πολύπλοκη κατάσταση” , τόνισε  ο Μπορρέλ και κατέστησε σαφές ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια διαδικασία που θα περιλαμβάνει κάποιου είδους διαπραγμάτευση και γνωρίζουμε ότι θα υπάρχουν εκεί σημεία των σχέσεων ορισμένων Κ-Μ με την Τουρκία - πρέπει να διαπραγματευτούμε”, επεσήμανε και συμπλήρωσε: “υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα που πρέπει να λυθούν και πρέπει να βρούμε λύσεις σε αυτά. Και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να τα λύσουμε με διαπραγματεύσεις με το σύμμαχό μας, αλλά προφανώς πρέπει να διαπραγματευτούμε σταθερά, πρέπει να αποφύγουμε με κάθε κόστος μια κλιμάκωση των εντάσεων, διότι αυτό μόνο θα επιδεινώσει την κατάσταση”, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

“Αυτό προσπαθώ να κάνω και θα συνεχίσω να προσπαθώ με την υποστήριξη των συναδέλφων μου στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, το οποίο θα συνέλθει τη Δευτέρα με την Τουρκία ως σημείο στην ατζέντα του, για την προετοιμασία του οποίου ταξίδεψα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία.

“Κάποιοι διερωτάσθε γιατί δίνουμε προενταξιακά κονδύλια στην Τουρκία. Σας πληροφορώ ότι από το 2017 τα προενταξιακά κονδύλια έχουν κοπεί. Έχουμε μόλις 1,3 δισ.ευρώ τα οποία πηγαίνουν μόνο στην προώθηση της δημοκρατίας, τη στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και της κοινωνίας των πολιτών. Κανένα κονδύλι δεν διατίθεται σε ζητήματα οικονομίας, γιατί όπως σας είπα τα περικόψαμε δραστικά, λόγω των κινήσεων της Τουρκία για τις οποίες το Συμβούλιο έκρινε ότι δεν αρμόζουν σε υποψήφια χώρα”. Διευκρίνισε δε ότι δεν πρέπει να γίνεται παρανόηση μεταξύ των προενταξικών κονδυλίων και τα ποσά για τους 3,5 εκ. Σύρους πρόσφυγες “που βαρύνουν την φιλοξενούσα χώρα”. Κατέστησε δε σαφές ότι είναι ανήκουστο να γίνουν περικοπές στο προσφυγικό και μόλις πρόσφατα το ΕΚ έλαβε προς έγκριση το αίτημα για άλλα 583 εκ ευρώ. “Αυτά δεν είναι λεφτά για την Τουρκία, αυτά είναι λεφτά που πάνε απευθείας σε ΜΚΟ και τον ΟΗΕ”, επεσήμανε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα