Τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ Τουρκίας με χώρες της ΕΕ θα θέσει ο Μπορρέλ στην Άγκυρα

Τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ Τουρκίας με χώρες της ΕΕ θα θέσει ο Μπορρέλ στην Άγκυρα

Τις πρόσφατες εξελίξεις και τις εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, αλλά και μεταξύ της Τουρκίας και συγκεκριμένων Κρατών Μελών θα συζητήσει στην Άγκυρα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ, την ερχόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής  Δράσης (ΕΥΕΔ) Πήτερ Στάνο δήλωσε τα εξής: "πράγματι ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορρέλ θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Άγκυρα, για διαβουλεύσεις με τους Τούρκους ομολόγους του και για να συζητήσει για όλο το πλαίσιο των σχέσεων με την Τουρκία, περιλαμβανομένων ιδιαιτέρως των πρόσφατων εντάσεων και εξελίξεων στις σχέσεις μας, τόσο μεταξύ της Τουρκιίας και της ΕΕ, όσο και μεταξύ της Τουρκίας και συγκεκριμένων Κρατών Μελών - κάτι εξαιρετικά σημαντικό". Ο εκπρόσωπος του Ζ.Μπορρέλ σημείωσε ακόμη ότι "το ταξίδι και οι διαβουλεύσεις εκφράζουν τη σημασία που δίδουμε στις σχέσεις μας με την Τουρκία, συνεπώς εφόσον έχουμε προβλήματα θα τα συζητήσουμε με τον εταίρο μας προφανώς". Τόνισε δε ότι "η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα για ένταξή στην ΕΕ, είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, και οι σχέσεις μας οφείλουν να αντανακλούν όλα αυτά. Ως συνήθως θα κοινοποιήσουμε περισσότερες πληροφορίες για το ταξίδι και το πρόγραμμα αργότερα, όταν ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διευθετήσεις και οι λεπτομέρειες έχουν καθοριστεί", κατέληξε.

Απαντώντας σε έτερο ερώτημα σχετικά με το περιστατικό μεταξύ τουρκικών και γαλλικών πλοίων ανοικτά της Λιβυής, αλλά και την τήρηση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, ο Πήτερ Στάνο σημείωσε: "σε σχέση με την ατζέντα του επόμενου  Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) ανακοινώσαμε ήδη πριν από αυτή την εβδομάδα ότι θα συζητηθεί η Τουρκία, και όλα τα σημεία των σχέσεών μας, όλη η κλιμάκωση και τα περιστατικά που έχουν πρόσφατα συμβεί, τη Δευτέρα 13 Ιουλίου". Εξήγησε δε ότι όλα τα σημεία που σχετίζονται με τη Λιβυή θα συζητηθούν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο και στην Άγκυρα, "αλλά προς το παρόν δεν επιθυμώ να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες καθώς είναι σύνηθες στη διπλωματία οι λεπτομέρειες να συζητόνται με τα μέσα μετά από τις διαβουλεύσεις και όχι πριν". Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε τέλος ότι η ΕΕ δεν έχει λάβει απόφαση κυρώσεις σε πρόσωπα ή οντότητες που παραβιάζουν το εμπάργκο.

Δείτε ακόμα