Αύξηση της ακροδεξιάς τρομοκρατίας στην Ευρώπη και υποχώρηση της τζιχανστιστικής

Αύξηση της ακροδεξιάς τρομοκρατίας στην Ευρώπη και υποχώρηση της τζιχανστιστικής

Συνολικά, 119 αποτυχημένες, αποτυχημένες και ολοκληρωμένες τρομοκρατικές επιθέσεις σε 13 κράτη μέλη της ΕΕ, 1.004 συλλήψεις για τρομοκρατία σε 19 κράτη μέλη της ΕΕ, με το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να αναφέρουν τους υψηλότερους αριθμούς, 10 θανάτους και 27 τραυματισμούς, καταγράφει η ετήσια  έκθεση της Ευρωπόλ για την κατάσταση και τις τάσεις στην τρομοκρατία (TE-SAT) το 2019:

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, σχεδόν όλοι οι θάνατοι και 26 τραυματισμοί ήταν αποτέλεσμα τζιχαντιστικών επιθέσεων, οι οποίες ωστόσο μειώνονται, τη στιγμή που οι επιθέσες ακροδεξικών και άκροαριστερών ομάδων σημείωσαν αύξηση κατά τη διάρκεια του 2019.

Αναλυτικά, μετά από μείωση το 2018, το 2019 τρία κράτη μέλη της ΕΕ ανέφεραν συνολικά έξι ακροδεξιές τρομοκρατικές επιθέσεις (μία ολοκληρώθηκε, μία απέτυχε, τέσσερις αποτυχημένες), σε σύγκριση με μία μόνο το 2018. Επιπλέον, αρκετές επιθέσεις που δεν ταξινομήθηκαν ως τρομοκρατία (σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο) διαπράχθηκαν από ακροδεξιούς εξτρεμιστές στη Γερμανία και κόστισαν τη ζωή τριών ανθρώπων. Επιπλέον, πέρυσι οι ακροδεξιές επιθέσεις στο Christchurch (Νέα Ζηλανδία), στο Poway (ΗΠΑ), στο Ελ Πάσο (ΗΠΑ), στο Bζrum (Νορβηγία) και στο Halle (Γερμανία) αποτέλεσαν ενός κύματος βίαιων περιστατικών παγκοσμίως, οι δράστες εμπνεύστηκαν ο ένας από τον άλλον. Οι βίαιοι ακροδεξιοί εξτρεμιστές διατηρούν διεθνείς δεσμούς, για παράδειγμα μέσω της συμμετοχής σε συναυλίες και συγκεντρώσεις που σηματοδοτούν ιστορικά γεγονότα σε μια ποικιλία κρατών μελών της ΕΕ. Στην έκθεση σημειώνεται ότι η ακροδεξιά εξτρεμιστική ιδεολογία δεν είναι ομοιόμορφη και τροφοδοτείται από διαφορετικά ρεύματα, αλλά συγκλίνει στην απόρριψη της διαφορετικότητας και των μειονοτικών δικαιωμάτων. Ένα στοιχείο της βίαιης δεξιάς ιδεολογίας είναι η πίστη στην ανωτερότητα της «λευκής φυλής», η οποία θα πρέπει να πολεμήσει έναν «φυλετικό πόλεμο». Οι δεξιοί εξτρεμιστές θεωρούν αυτήν την αντιπαράθεση αναπόφευκτη για να σταματήσουν την υποτιθέμενη συνωμοσία του «συστήματος» για αντικατάσταση λευκών πληθυσμών μέσω μαζικής μετανάστευσης, αναφέρει η έκθεση της Ευροπωλ.

Επιπλέον, καταγράφεται ότι το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος (IS) έχασε τον τελευταίο του εδαφικό θύλακα στη Συρία, αλλά στράφηκε σε υπόγεια εξέγερση στη Συρία και το Ιράκ και διατήρησε το παγκόσμιο δίκτυο θυγατρικών. Εκατοντάδες Ευρωπαίοι πολίτες με συνδέσμους με το IS παρέμειναν στο Ιράκ και τη Συρία. Η Αλ Κάιντα επέδειξε και πάλι την πρόθεσή της και τη φιλοδοξία της να επιτύχει δυτικούς στόχους, ενώ οι περιφερειακές θυγατρικές της στοχεύουν στην ολοκλήρωση και τον συντονισμό πληθυσμών και ένοπλων φατριών σε περιοχές συγκρούσεων. Πέρυσι, οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ επλήγησαν από τρομοκρατικές επιθέσεις με τζιχαντιστές.

Ο αριθμός των τρομοκρατικών επιθέσεων ακροαριστερής και αναρχικής προέλευσης το 2019 (26) έφτασε στο επίπεδο του 2016 και του 2017 μετά από μείωση το 2018.

Όλες οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, την Ιταλία ή την Ισπανία. Ο αριθμός των συλλήψεων με υποψία ακροαριστερής ή αναρχικής τρομοκρατίας το 2019 υπερδιπλασιάστηκε, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια: από 34 το 2018 σε 111 το 2019, λόγω της απότομης αύξησης στην Ιταλία. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μαζί με κρίσιμες υποδομές και  δημόσια ή κυβερνητικά κτίρια ήταν από τους πιο συχνούς στόχους για ακροαριστερούς και αναρχικούς τρομοκράτες και εξτρεμιστές. Η υποστήριξη των κουρδικών πληθυσμών στη Συρία παρέμεινε κεντρικό θέμα και οι ακροαριστεροί εξτρεμιστές και οι αναρχικοί πιστεύεται ότι ταξίδεψαν για να ενταχθούν σε κουρδικές πολιτοφυλακές στη βορειοανατολική Συρία.

H έκθεση καταφράφει ακόμη ότι  το 2019, παρατηρήθηκαν αρκετές περιπτώσεις χρηματοδότησης της επιστροφής ξένων τρομοκρατών μαχητών (FTF). Οι FTF σε ζώνες συγκρούσεων συνέχισαν να αναζητούν οικονομική υποστήριξη από άτομα στην Ευρώπη με σκοπό να καλύψουν τα έξοδά τους ή ακόμη και να κανονίσουν την επιστροφή τους στην Ευρώπη. Η χρηματοδότηση τρομοκρατικών ομάδων εκτός Ευρώπης μειώθηκε σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, πιθανώς ως αποτέλεσμα των μειωμένων ευκαιριών για μεταφορά χρημάτων. Τα χρήματα μεταφέρονται εκτός Ευρώπης κυρίως μέσω μετρητών, χρηματικών υπηρεσιών ή υπόγειων τραπεζών, όπως η "Χαβάλα", και μέσω συνδυασμών αυτών των μεθόδων.

Η Ευροπωλ αναφέρει ότι οι εξτρεμιστικές ομάδες στην Ευρώπη λαμβάνουν κυρίως χρήματα από τη βάση των υποστηρικτών τους. Οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές, για παράδειγμα, συνέχισαν να χρησιμοποιούν ένα μείγμα παραδοσιακών και καινοτόμων μεθόδων για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους το 2019. Οι ακροδεξιές εξτρεμιστικές ομάδες εισπράττουν τέλη από μέλη και δωρεές από υποστηρικτές και συμπατριώτες,τους μέσω τραπεζικών λογαριασμών, σε μετρητά κατά τη διάρκεια συναυλιών ή, σπάνια, μέσω της παραγωγής και της διανομής προπαγανδιστικού υλικού.

Η χρήση πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών συνέχισε να επικρατεί σε εθνικιστικές και αυτονομιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις και βίαιες επιθέσεις εμπνευσμένες από τη ακροδεξιά πνευματική ιδεολογία. Οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές και οι τρομοκράτες φαίνεται να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τη χρήση εκρηκτικών. Οι εκρηκτικές συσκευές που χρησιμοποιούνται σε αριστερές και αναρχικές εξτρεμιστικές επιθέσεις κατασκευάστηκαν από μια σειρά διαθέσιμων υλικών.

Οι τζιχαντιστές τρομοκράτες δείχνουν και αυτοί αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη χρήση πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών. Τα σπιτικά εκρηκτικά (ΗΜΕ) συνέχισαν να χρησιμοποιούνται στις περισσότερες από τις εκρηκτικές περιπτώσεις που υπάρχουν υπόνοιες ότι συνδέονται με τζιχαντιστική τρομοκρατία. Οι γνώσεις σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας HME μεταφέρθηκαν ως επί το πλείστον μέσω διαδικτύου, μεταξύ άλλων μέσω κρυπτογραφημένων υπηρεσιών άμεσων μηνυμάτων που βασίζονται σε σύννεφο και ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Στην ΕΕ, υπάρχουν λίγα στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει συστηματική και τυποποιημένη σχέση μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις σύγκλισης βασισμένων σε συναλλαγές εγκληματιών και εξτρεμιστών χαμηλού επιπέδου, που συχνά επικαλύπτονται κοινωνικά σε περιθωριοποιημένες περιοχές.

Τέλος καταγράφεται ότι τόσο η τζιχαντιστική όσο και η ακροδεξιά εξτρεμιστική προπαγάνδα παρακινούν άτομα να διαπράξουν αυτόνομες πράξεις βίας και επαινούν τους δράστες ως «μάρτυρες» ή «άγιους» αντίστοιχα. Περιεχόμενο που υποστηρίζει το IS και που περιέχει απειλές συνέχισε να παράγεται από διαδικτυακούς υποστηρικτές της ομάδας. Τα μέτρα που ελήφθησαν από τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της τρομοκρατικής προπαγάνδας οδήγησαν ορισμένες ομάδες, να επιστρέψουν στους «παραδοσιακούς» τρόπους διαδικτυακής επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των ιστότοπων και των ειδήσεων. Οι ύποπτοι που συνελήφθησαν για τρομοκρατική προπαγάνδα στην Ευρώπη μερικές φορές είχαν μακρά συμμετοχή σε τζιχαντιστικές δραστηριότητες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα