ΠΟΥ: Αυξητική τάση κρουσμάτων στις ΗΠΑ - Ανησυχία και στην Ευρώπη

Για δεύτερο κύμα κορωνοϊού προετοιμάζονται οι υγειονομικές αρχές των στις ΗΠΑ καθώς η καμπύλη των κρουσμάτων άρχισε ξανά να διογκώνεται. Ο ΠΟΥ με δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του Οργανισμού καταγράφει την αυξητική τάση στα κρούσματα κορωνοϊού σε Πολιτείες των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι αυτά καταγράφονται κυρίως ανάμεσα στους νέους.

Απορρίπτοντας δε τους πρόσφατους ισχυρισμούς Τραμπ ότι περισσότερα εμβόλια σημαίνουν και περισσότερα κρούσματα ο Μ. Ράιαν αναφέρει: «Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η αύξηση δεν εξηγείται πλήρως από τους αυξημένους ρυθμούς τεστ. Υπάρχουν ενδείξεις αυξημένων εισροών στα νοσοκομεία».

Σε εθνικό επίπεδο, σημειώνουν σε σχετικό ρεπορτάζ τους οι New York Times, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 15% τις τελευταίες δύο εβδομάδες με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στον Νότο και τις μεσοδυτικές Πολιτείες.

Μόνο στην Καλιφόρνια, την πολυπληθέστερη Πολιτεία,  κατεγράφησαν την Κυριακή 4.515 νέα κρούσματα, αριθμός  - ρεκόρ από τον περασμένο Μάρτιο.

Τα νέα ποσοτικά δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν λίγο αφότου αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εργάζεται ώστε να αναπληρώσει -σε εθνικό επίπεδο-  τα αποθέματα του ιατρικού εξοπλισμού και των προμηθειών  προετοιμαζόμενη για μία επανεμφάνιση του ιού το φθινόπωρο. Ωστόσο ο διευθυντής Εμπορικών Υποθέσεων του Λευκού Οίκου σύμβουλός  του Πίτερ Ναβάρο ισχυρίστηκε (μιλώντας στο CNN) ότι η προσπάθεια για επαναφορά των αποθεμάτων δεν συνιστά αναγκαστικά και ένδειξη ότι το δεύτερο κύμα θα επανέλθει.

Στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον, ο κυβερνήτης Jay Inslee προειδοποίησε για δραματική κατάσταση στη δημόσια υγεία καθώς τα νοσοκομεία έφτασαν πάλι στα όρια της δυναμικότητάς τους και ασθενείς στέλνονται για θεραπεία στο Σιάτλ.

Βρισκόμαστε ειλικρινά σε σημείο καμπής είπε o Inslee  που σχεδιάζει να  επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση μάσκας το Σεπτέμβριο.

Ανησυχία και στην Ευρώπη

Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη, οι πολίτες μπορεί να απολαμβάνουν την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό, ωστόσο, στα νοσοκομεία ετοιμάζονται ήδη για το επόμενο κύμα του ιού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, ειδικοί στις μονάδες εντατικής θεραπείας προσπαθούν να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό, ενώ άλλοι θέλουν να δημιουργήσουν "στρατό" υγειονομικού προσωπικού έτοιμου να αναλάβει δράση όπου χρειαστεί για τη νοσηλεία βαριά νοσούντων.

Οι χώρες της ΕΕ κάνουν ταχύρρυθμα σεμινάρια σε χειρούργους, καρδιολόγους, παθολόγους και νοσοκόμους για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19, ενώ εξετάζουν τρόπους επανακατάρτισής τους σε περίπτωση δεύτερου κύματος κορωνοϊού.

Πολλές χώρες πιάστηκαν απροετοίμαστες στην πανδημία του COVID-19 τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και αναγκάστηκαν εσπευσμένα να επανεκπαιδεύσουν προσωπικό για τη νοσηλεία ασθενών με σοβαρές επιπλοκές, για να ενισχύσουν το διαθέσιμο προσωπικό και να μπορέσουν να αντικαταστήσουν όσους αρρώσταιναν.

Κάποιες μάλιστα διέθεσαν φοιτητές ιατρικής και γιατρούς που έχουν συνταξιοδοτηθεί για να βοηθήσουν στις εντατικές μονάδες. Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα αναγκάστηκαν να δεσμεύσουν κρεβάτια και τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό για τις εντατικές μονάδες, ενώ κάποιες άλλες έχτισαν καινούριες μονάδες.

Καμπανάκι ΠΟΥ: Ελλειψη ηγεσίας στη μάχη κατά της πανδημίας - 9 εκατ. τα κρούσματα παγκοσμίως

Τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού παγκοσμίως ξεπέρασαν σήμερα τα 9 εκατομμύρια, με το 50% και πλέον να εντοπίζεται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ Βραζιλία και Ινδία καταγράφουν απότομη αύξηση των μολύνσεων και οι ΗΠΑ, η Κίνα και άλλες σκληρά πληγείσες χώρες αναφέρουν νέες εστίες, σύμφωνα με απολογισμό των πρακτορείων ειδήσεων Reuters και AFP.

Το πρώτο κρούσμα της νόσου Covid-19 καταγράφηκε στην Κίνα στις αρχές Ιανουαρίου και έως τα μέσα Μαρτίου τα κρούσματα έφθασαν τα 4,5 εκατομμύρια. Χρειάστηκαν μόλις 5 εβδομάδες για να διπλασιαστούν στα 9 εκατομμύρια, βάσει της καταμέτρησης.

Τουλάχιστον 9.000.091 κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν καταγραφεί (468.823 θάνατοι) με την Ευρώπη να μετρά 2.537.451 κρούσματα και 192.973 θανάτους, ενώ οι ΗΠΑ 2.281.903 κρούσματα και 119.997 νεκρούς.

Οι ΗΠΑ ηγούνται καταγράφοντας τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, άνω των 2,2 εκατομμυρίων ή το 25% του συνόλου των κρουσμάτων παγκοσμίως.

Η καταμέτρηση καταδεικνύει πως η ασθένεια εξαπλώνεται ταχύτερα στη Λατινική Αμερική, η οποία μετρά αυτή τη στιγμή το 23% όλων των κρουσμάτων.

Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ, και η Ινδία βρίσκεται καθ’ οδόν να ξεπεράσει τη Ρωσία, την τρίτη πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως σε κρούσματα.

Ο αριθμός των μολύνσεων παγκοσμίως συνεχίζει να αυξάνεται σε ποσοστό περίπου 1%-2% την ημέρα από τις αρχές Ιουνίου.

Τουλάχιστον 183.000 νέα κρούσματα του κορωνοϊού καταγράφηκαν χθες Κυριακή σε διάστημα 24 ωρών παγκοσμίως, οι περισσότερες νέες μολύνσεις που έχουν καταγραφεί σε μία μόνο ημέρα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, γνωστοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι θάνατοι από την Covid-19 παγκοσμίως έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες 7 εβδομάδες.

Η κρίση επιδεινώνεται στη Βραζιλία, όπου ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τις 50.000, οι αρχές δεν διεξάγουν ευρέως διαγνωστικά τεστ και η χώρα παραμένει χωρίς έναν μόνιμο υπουργό Υγείας.

Στις ΗΠΑ, με περίπου 120.000 νεκρούς, καταγράφεται εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων έπειτα από μείωση εδώ και έναν μήνα, ενώ η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική στις περισσότερες πολιτείες.

Η Κίνα, επίσης, επιχειρεί να περιορίσει το νέο ξέσπασμα της επιδημίας στο Πεκίνο, όπου διαβεβαιώνει πως έχει τη δυνατότητα να υποβάλει σε εξετάσεις πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους την ημέρα, μονάχα στην κινεζική πρωτεύουσα.

Ακόμα και η Γερμανία, μια χώρα που θεωρείται ότι κατάφερε να περιορίσει τον ιό και τους θανάτους, τα ποσοστά των κρουσμάτων αυξάνονται πάνω από τα επίπεδα που απαιτούνται για έναν μακροπρόθεσμο περιορισμό. Η Αυστραλία βρίσκεται, επίσης, ενώπιον της απότομης αύξησης των κρουσμάτων στη Βικτόρια.

Η έλλειψη παγκόσμιας ηγεσίας είναι η «μεγαλύτερη απειλή» στη μάχη κατά της πανδημίας, λέει ο ΠΟΥ

Η έλλειψη παγκόσμιας ηγεσίας και ενότητας στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού συνιστά μεγαλύτερη απειλή σε σύγκριση με την ίδια την πανδημία, επισημαίνει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προσθέτοντας πως η πολιτικοποίηση της κρίσης χειροτέρευσε την κατάσταση.

«Ο κόσμος έχει απεγνωσμένα ανάγκη από εθνική ενότητα και παγκόσμια αλληλεγγύη. Η πολιτικοποίηση της πανδημίας την επιδείνωσε», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού φόρουμ για την υγεία που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση, στο Ντουμπάι.

«… Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουμε τώρα δεν είναι ο ίδιος ο ιός, είναι η έλλειψη διεθνούς αλληλεγγύης και παγκόσμιας ηγεσίας».φορίες από NYT, Reuters

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα