Βγάλτε το γόνατο από τον λαιμό μας - Σιγή 8’46’’ στο μνημόσυνο για τον Τζορτζ Φλόιντ

Βγάλτε το γόνατο από τον λαιμό μας - Σιγή 8’46’’ στο μνημόσυνο για τον Τζορτζ Φλόιντ

Σε μια συγκινητική εκδήλωση στο North Central University στην Μινεσότα, εκατοντάδες κόσμου, μεταξύ των οποίων ο αδελφός, συγγενείς και φίλοι του Τζορτζ Φλόιντ τίμησαν τη μνήμη του Αφροαμερικανού, θύματος της ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ.

Με τη χαρακτηριστική κίνηση που έχει καθιερωθεί ως ένδειξη αντίστασης στη ρατσιστική βία, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση γονάτισαν μπροστά από τη σορό του Τζορτζ Φλόιντ. Ανάμεσά τους διασημότητες και ο κυβερνήτης της Μινεσότα.

Όλοι τους τήρησαν σιγή για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, για το διάστημα δηλαδή που υπολογίζεται πως ο αστυνομικός είχε το γόνατό του στον λαιμό του Φλόιντ πριν ξεψυχήσει.

"Για 400 χρόνια οι μαύροι στην Αμερική έχουν τα γόνατά στον λαιμό τους. Γι’ αυτό δεν μπορέσαμε να γίνουμε ποτέ αυτοί που θέλαμε να είμαστε. Αυτό που έγινε στον Φλόιντ, γίνεται κάθε μέρα σε αυτή την χώρα: στην εκπαίδευση, στην υγεία, σε κάθε τομέα της Αμερικανικής ζωής. Ήρθε η ώρα να σταθούμε όρθιοι στην μνήμη του Τζορτζ και να φωνάξουμε: πάρτε το γόνατο από τον λαιμό μας", είπε ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, ιδρυτής του Εθνικού Δικτύου Δράσης.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας

Για δέκατη μέρα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας. Οι διαδηλώσεις γίνονται σε αρκετές πόλεις, όπως στη Νέα Υόρκη και την Ατλάντα, με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών.

Ένα εκατομμύριο η εγγύηση για τους τρεις αστυνομικούς που κατηγορούνται για συνέργεια στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Ο Τόμας Λέιν, ο Αλεξάντερ Κουένγκ και ο Του Θάο, οι τρεις πρώην αστυνομικοί της Μινεάπολη που κατηγορούνται για συναυτουργία και συνέργεια στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ οδηγήθηκαν σήμερα για πρώτη φορά στο δικαστήριο.

Η εγγύησή τους ορίστηκε στο 1 εκατομμύριο δολάρια.

Χθες ο Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα Κιθ Έλισον, που διερευνά την υπόθεση δολοφονίας Φλόιντ, διεύρυνε το κατηγορητήριο εναντίον του Ντέρεκ Σόβιν, του πρώην αστυνομικού που γονάτισε στο λαιμό του Φλόιντ για σχεδόν 9 λεπτά, σε φόνο δεύτερου βαθμού. Ο Έλισον απήγγειλε επίσης κατηγορίες εις βάρος των Λέιν, Κουένγκ και Θάο που ήταν παρόντες στο περιστατικό.

Ο Σόβιν δεν εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο. Η ακρόασή του αναμένεται τη Δευτέρα 8 Ιουνίου.

Όλοι τους βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης έως και 40 έτη αν καταδικαστούν.

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα