Associated Press: Η Κίνα κράτησε στο σκοτάδι τον ΠΟΥ για τον κορονοϊό

H Κίνα καθυστέρησε να παράσχει στον ΠΟΥ σημαντικές πληροφορίες για τον κορονοϊό κατά τις πρώτες εβδομάδες του ξεσπάσματος της πανδημίας, σύμφωνα με έγγραφα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας που διέρρευσαν αλλά και ηχογραφημένες συνομιλίες από συναντήσεις στελεχών του Οργανισμού οι οποίες περιήλθαν στην κατοχή του Associated Press.

Τις πρώτες κρίσιμες ημέρες της πανδημίας, ο ΠΟΥ ήθελε να αντλήσει πληροφορίες από την Κίνα, σύμφωνα με ηχογραφήσεις εσωτερικών συναντήσεων. Οι αξιωματούχοι διαμαρτύρονταν σε συναντήσεις την εβδομάδα της 6ης Ιανουαρίου ότι το Πεκίνο δεν μοιράζεται τα δεδομένα που απαιτούνται για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας του ιού στον υπόλοιπο κόσμο.

Η Κίνα επιβεβαιώνει ότι ο ιός είναι μεταδοτικός μόλις στις 20 Ιανουαρίου και στις 30 Ιανουαρίου, ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

"Παίρνουμε ελάχιστες πληροφορίες" δήλωσε η επιδημιολόγος του ΠΟΥ και τεχνική επικεφαλής για τον Covid-19, σύμφωνα με το πρακτορείο. "Προφανώς δεν αρκεί για να γίνει επαρκής σχεδιασμός", πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής αξιωματούχος του ΠΟΥ στην Κίνα Γκάουντεν Γκαλέα είπε σε μία από αυτές τις ηχογραφήσεις: "Αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο που μας δίνουν (πληροφορίες) 15 λεπτά πριν εμφανιστούν στην κρατική τηλεόραση".

Οι ηχογραφημένες συνομιλίες υποδεικνύουν, σημειώνει το ΑP, ότι αντί για κάποια συμπαιγνία Κίνας – ΠΟΥ, σύμφωνα με όσα έχει καταγγείλει ο Τραμπ, ο ΠΟΥ μάλλον κρατήθηκε στο σκοτάδι ενώ η Κίνα του παρέσχε τις μίνιμουμ πληροφορίες που απαιτούνταν βάσει του νόμου.

Ωστόσο ο Οργανισμός προσπάθησε να περιγράφει την Κίνα με θετικούς όρους, πιθανόν ως μέσο για να διασφαλίσει ότι θα έχει αυτές τις περισσότερες πληροφορίες.

Οι αποκαλύψεις έρχονται εν μέσω αυξανόμενων επικρίσεων και πιέσεων για έλεγχο για τους χειρισμούς της Κίνας στο ξέσπασμα της επιδημίας, που έχει σκοτώσει πάνω από 375.000 ανθρώπους στον κόσμο, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ στην Κίνα, σε δήλωση που επικαλείται το Associated Press, αναφέρει ότι το προσωπικό και η ηγεσία εργάστηκαν νυχθημερόν με βάση τους κανόνες του οργανισμού και τους κανονισμούς, για να στηρίξουν και να μοιράσουν τις πληροφορίες με όλα τα κράτη-μέλη εξίσου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα