Τριάντα ώρες πεθαμένος καταμεσής στο σοκάκι της φαβέλας χτυπημένος από τον κορονοϊό

Τριάντα ώρες πεθαμένος καταμεσής στο σοκάκι της φαβέλας χτυπημένος από τον κορονοϊό

Ο 62χρονος Βαλνίρ ντα Σίλβα πέθανε στη μέση του δρόμου το περασμένο Σάββατο, και Θεός να τον αναπαύσει πλέον. Η σορός του παρέμεινε όμως στο σημείο τριάντα ολόκληρες ώρες, όπως είπαν οι συγγενείς και οι γείτονες μίας φαβέλας στο Ρίο ντε Τζανέιρο όπου έλαβε χώρα το μοιραίο.

Ολοι τους, αν και δεν είναι βέβαιοι, αποδίδουν τον αιφνίδιο θάνατο του Ντα Σίλβα στον κορονοϊό. Ενας παραπάνω θάνατος, δηλαδή, προστίθεται στους χιλιάδες άλλους των βραζιλιάνικων παραγκουπόλεων τις οποίες ταρακούνησε για τα καλά η ίωση.

Η Βραζιλία είναι λίγο πριν από την κορύφωση της πανδημίας, λένε οι ειδικοί επιστήμονες, την ίδια ώρα που εμείς εδώ στην Ελλάδα ανοίγουμε και πάλι την κοινωνία μας στην κανονικότητα και στην ελπίδα. Μέχρι στιγμής, οι πεθαμένοι από κορονοϊό στη χώρα του επικίνδυνου Ζαΐρ Μπολσονάρο είναι περισσότεροι από 17.000 άτομα.

Οι πιο πολύ, βέβαια, εντοπίζονται στο σαρδελοκούτι που λέγεται Σάο Πάολο. Η φαβέλα του Ντα Σίλβα ονομάζεται Αράρα. Εκείνος πέθανε αιφνιδίως το Σάββατο, αλλά η σορός του μαζεύτηκε το απόγευμα της Κυριακής από τον δρόμο, αφού πρώτα κινητοποιήθηκαν πολλοί και αναρμόδιοι για την περισυλλογή, όπως και ο φωτογράφος του πρακτορείου Reuters που τη βρήκε να κείται ανάμεσα σε μια σειρά παρκαρισμένων αυτοκινήτων και σε ένα γηπεδάκι ποδοσφαίρου.

Οι αστυνομικοί μπορεί να μην έδωσαν λύση στο θέμα της μετακίνησης της σορού από τον δρόμο, όμως πήγαν στη φαβέλα πάνοπλοι

Η πονεμένη ιστορία πίσω από την είδηση επιμένει για την κατάθλιψη που υπέστη ο Ντα Σίλβα ύστερα από τον θάνατο της γυναίκας του πριν από λίγους μήνες.

Οι άνθρωποι του γραφείου κηδειών με ειδικές στολές μαζεύουν τη σορό δίπλα από το γηπεδάκι της φαβέλας. Κάποιες από τις γυναίκες της γειτονιάς βγήκαν για το στερνό αντίο.

Οι γείτονές του είπαν στον φωτογράφο ότι πρωί του Σαββάτου ο Ντα Σίλβα παραπονέθηκε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει (κάτι που θεωρείται σύμπτωμα της ίωσης).

Το ασθενοφόρο ειδοποιήθηκε, αλλά εκείνος εξέπνευσε προτού αυτό καταφθάσει. Αλλά και που κατέφθασε, τι έκανε; Δεν πήρε τη σορό! Ισως το πλήρωμά του δεν είχε την άδεια να το πράξει. Ισως, πάλι, να φοβήθηκε, επειδή όλοι μιλούσαν για τον κορονοϊό, για «την αρρώστια που έφεραν οι πλούσιοι Βραζιλιάνοι, επιστρέφοντας από ταξίδια στην Ευρώπη, για να μολύνει τις φαβέλες των φτωχών»…

Μόλις ξημέρωσε η Κυριακή, ο γιος του θανόντος, ο 26χρονος Μάρκο Ντα Σίλβα, επιχείρησε να ανακαλύψει ποιος είναι ο υπεύθυνος φορέας για την περισυλλογή της σορού του πατέρα του από τον δρόμο. Μίλησε με αστυνομικούς, εκείνοι με άλλους συναδέλφους τους, αλλά η σορός παρέμεινε στη θέση της! Επειδή η αστυνομία μετακινεί πτώματα όταν υπάρχει έγκλημα, του είπαν, και σε καμία άλλη περίπτωση.

Το χέρι του νεαρού ξεροστάλιασε στο τηλέφωνο. Και με ποιον δεν μίλησε! Επρεπε να πάει η ώρα 5 το απόγευμα της Κυριακής για να ξεκολλήσει το νεκρό σώμα του πατέρα του από τον δρόμο της φαβέλας. Οι άνθρωποι του γραφείου κηδειών πήγαν στη φαβέλα φορώντας τα κατάλληλα προστατευτικά ρούχα. Και, επιτέλους, ο Βαλνίρ ντα Σίλβα κηδεύτηκε τη Δευτέρα στο φτωχό λαϊκό κοιμητήριο της Αράρα, με μόλις δύο άτομα να τον αποχαιρετούν για πάντα εκτός από τον παπά. Ο καλός γιος Μάρκο κουβάλησε μαζί με τους νεκροθάφτες το φέρετρο του πατέρα του μέχρι τον λάκκο…

 Protagon.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα