Ήρθαν και οι ακρίδες. Τεράστια κύματα πεινασμένων εντόμων απειλούν εκατομμύρια ανθρώπους

Ήρθαν και οι ακρίδες. Τεράστια κύματα πεινασμένων εντόμων απειλούν εκατομμύρια ανθρώπους

Σε μια φάρμα στην Κένυα, άνθρωποι χτυπούν κατσαρολικά προσπαθώντας να απομακρύνουν τις ακρίδες της ερήμου που κατασπαράζουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Δισεκατομμύρια έντομα έχουν καταστρέψει δέντρα, καλλιέργειες και φρέσκα λιβάδια στην Κένυα, την Αιθιοπία και τη Σομαλία από τον Δεκέμβριο. Η άγρια όρεξή τους αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την επισιτιστική ασφάλεια για την περιοχή εδώ και δεκαετίες.

Τώρα, μια νέα γενιά ακρίδων απέχει μόλις λίγες εβδομάδες από το να μετατραπεί σε πεινασμένα «θεριά» καθώς ξεκινά η εποχή της συγκομιδής - δυνητικά καταστρέφοντας τα προς το ζην 20 εκατομμυρίων ανθρώπων στην περιοχή, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), τον παγκόσμιο οργανισμό τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών.

Τους τελευταίους μήνες, η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του σμήνους των ακρίδων, με γειωμένες πτήσεις και κλειστά σύνορα. Έχει επίσης επιβραδύνει την παράδοση σημαντικού εξοπλισμού, παρεμποδίζοντας τις προσπάθειες διεθνών εμπειρογνωμόνων που επιδιώκουν να συμμετάσχουν στην καταπολέμηση του μεταναστευτικού παράσιτου.

Εάν δεν  παραλάβουν τον εξοπλισμό, τα πρακτορεία έχουν προειδοποιήσει ότι οι αριθμοί ακρίδων θα πολλαπλασιαστούν έως και 400 φορές τον Ιούνιο, και οι αυξανόμενοι αριθμοί τους θα μπορούσαν να μετατρέψουν την εισβολή τους σε πανούκλα μέχρι το τέλος του έτους.

Η ακρίδα της ερήμου θεωρείται το πιο επικίνδυνο από όλα τα μεταναστευτικά είδη παρασίτων λόγω της ικανότητάς του να αναπαράγεται γρήγορα και να καταστρέφει τις καλλιέργειες. Οι ενήλικες μπορούν να μεγαλώνουν περίπου στο μέγεθος του δείκτη του ανθρώπου.

Οι πεινασμένες ακρίδες έχουν μειώσει τα λιβάδια και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε καλαμιές σε περιοχές της Ανατολικής Αφρικής, όπου εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται στη γεωργία και την ποιμενική γη για την επιβίωσή τους.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα