Πρωτοποριακή μεταμόσχευση πνευμόνων σε 18χρονο που είχε νοσήσει βαριά από κορονοϊό

Πρωτοποριακή μεταμόσχευση πνευμόνων σε 18χρονο που είχε νοσήσει βαριά από κορονοϊό

Επιστήμονες της πανεπιστημιακής πολυκλινικής του Μιλάνου και κέντρου μεταμοσχεύσεων της ιταλικής συμπρωτεύουσας, προχώρησαν σε πρωτοποριακή μεταμόσχευση πνευμόνων σε δεκαοκτάχρονο ασθενή ο οποίος νοσήσει από μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή της covid-19.

Πριν μολυνθεί, ο νέος ήταν απόλυτα υγιής αλλά ο κορονοϊός προκάλεσε τεράστια προβλήματα στο αναπνευστικό του σύστημα. Κατάφερε να επιζήσει αλλά , όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο ιός σχεδόν "έκαψε" τους πνεύμονές του και η αναπνοή του, μέχρι πριν από λίγες ημέρες, υποστηριζόταν μηχανικά.

Πριν από δύο εβδομάδες οι ιταλοί γιατροί κατάφεραν να βρουν συμβατό δότη και προχώρησαν στην αναγκαία μεταμόσχευση.

Η μετεγχειρητική πορεία του νέου, μέχρι αυτή την στιγμή, εξελίσσεται ομαλά και οι επιστήμονες του Μιλάνου υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για την πρώτη επιτυχή προσπάθεια αυτού του είδους, σε όλη την Ευρώπη.

Αντίστοιχη μεταμόσχευση είχε δοκιμαστεί μόνο σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις στην Κίνα.

"Οι πνεύμονες έμοιαζαν ξύλινοι, εξαιρετικά βαρείς και σε ορισμένες περιοχές καταστράφηκαν πλήρως", δήλωσε ο επικεφαλής της σχολής χειρουργικής, Mario Nosotti.

"Τώρα θα πρέπει να ακολουθήσει μια μακρά αποκατάσταση μετά από αυτές τις 58 μέρες που ήταν στο κρεβάτι, με διασωλήνωση και βοήθεια από τα μηχανήματα", δήλωσε ο Nosotti.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα