Έρευνα Stanford: 10 φορές πιο θανατηφόρος από τη γρίπη ο κορονοϊός

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έρευνες για τον φονικό ιό, αποκαλύπτοντας νέα στοιχεία για την επικινδυνότητά του.

Σύμφωνα με μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, ο κορονοϊός θα μπορούσε να σκοτώσει το 1,04% όλων των ανθρώπων που είναι θετικοί και όπως τονίζουν οι επιστήμονες αυτό το ποσοστό θανάτου, εκτιμάται , ότι κάνει το COVID-19 δέκα φορές πιο θανατηφόρο από τη γρίπη.

Οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να καταλάβουν πόσο θανατηφόρος είναι ο ιός γιατί για να υπολογιστεί θα πρέπει να είναι γνωστός ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων. Αλλά σε πολλούς ασθενείς σε όλο τον κόσμο δεν γίνεται διάγνωση επειδή τα συμπτώματά τους είναι τόσο ήπια που δεν συνειδητοποιούν ότι είναι άρρωστοι (ασυμπτωματικοί) ή δεν πληρούν τα κριτήρια για τεστ.

Η εκτίμηση της ομάδας του Στάνφορντ βρίσκεται στην κορυφή του εύρους διαφόρων υπολογισμών που έχουν εμφανιστεί σε πρόσφατες επιστημονικές εργασίες, που κυμαίνονται από 0,1 - το ίδιο με τη γρίπη - έως τώρα το 1,04%. Εάν αυτό ισχύει, το ποσοστό θα σήμαινε ότι η ασθένεια σκοτώνει έναν στους 100 ανθρώπους που την έχουν.

Οι ερευνητές υπολόγισαν το ποσοστό θανάτου του ιού χρησιμοποιώντας έναν πολύπλοκο αλγόριθμο με βάση τον αριθμό των ατόμων που είχαν θετικά αποτελέσματα σε 139 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτό τον αριθμό το συνδύασαν με το πόσο ακριβή θεωρήθηκαν τα τεστ για να δημιουργήσουν αυτό που περιέγραψαν ως "μια νέα στατιστική προσέγγιση βασισμένη στην προσπάθεια δειγματοληψίας".

Τελικά, μέσω της φόρμουλας τους, οι ερευνητές Richard Grewelle και Giulio De Leo έθεσαν το παγκόσμιο εκτιμώμενο ποσοστό θνησιμότητας μόλυνσης του ιού στο 1,04%. Ωστόσο το άρθρο δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο MedRxiv χωρίς να ελεγχθεί από άλλους επιστήμονες για να ελέγξει για λάθη.

"Το εκτιμώμενο IFR [ποσοστό θνησιμότητας μόλυνσης] ευθυγραμμίζεται με πολλές προηγούμενες εκτιμήσεις και είναι η πρώτη προσπάθεια για μια παγκόσμια εκτίμηση του COVID-19 IFR", ανέφεραν οι επιστήμονες.

Η δυσκολία εκτίμησης ενός παγκόσμιου ποσοστού θνησιμότητας, ανέφεραν, αυξάνεται από τις διαφορές στις στρατηγικές των τεστ μεταξύ των χωρών, καθώς και από παράγοντες που καθιστούν ορισμένους πληθυσμούς περισσότερο ή λιγότερο σε κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν: "Η εκτίμηση του IFR σε μία τοποθεσία θα διαφέρει από το IFR σε άλλη λόγω των διαφορών στις υποκείμενες καταστάσεις υγείας, τη δημογραφία και την ιατρική περίθαλψη. "Αντί να κατανοήσουμε την έκταση της μεταβλητότητας που μπορούν να δημιουργήσουν αυτοί οι παράγοντες στις μετρήσεις IFR, αντλούμε μια νέα προσέγγιση στην εκτίμηση χρησιμοποιώντας παγκόσμια δεδομένα".

Η κατανόηση του πόσο θανατηφόρος είναι ο ιός μπορεί να αποκαλύψει τον πραγματικό αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί με την ασθένεια μέσω της αντίστροφης μηχανικής. Για παράδειγμα, εάν το ποσοστό θνησιμότητας είναι 1,04%, αυτό σημαίνει ότι 10,4 πεθαίνουν ανά 1.000 άτομα που είναι θετικοί στον ιό.

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα