Κορονοϊός: Τι δείχνουν οι προβλέψεις για τον αριθμό των νεκρών σε Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία

Οι μεγαλύτεροι σε παγκόσμιο επίπεδο αναλυτές δεδομένων για την ασθένεια έχουν προβλέψει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει η χώρα που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 40% των συνολικών θανάτων στην ήπειρο.

Το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME) μέ έδρα το Σιάτλ προβλέπει 66.000 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Covid-19 μέχρι τον Αύγουστο, με την κορύφωση σε νεκρούς μέσα σε ένα 24ωρο να φτάσει τους περίπου 3.000 στις 17 Απριλίου.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι συζητήσεις σχετικά με την "ανοσία της αγέλης" οδήγησαν σε σημαντική καθυστέρηση το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς τα μέτρα εισήχθησαν από τις 23 Μαρτίου στην Αγγλία και όταν ο ημερήσιος αριθμός θανάτων από το κορονοϊό ήταν 54. Η Πορτογαλία, είχε μόλις έναν νεκρό όταν επιβλήθηκαν τα μέτρα καραντίνας.

Επιπλέον το μοντέλο του IHME προβλέπει ότι έως τις 4 Αυγούστου το Ηνωμένο Βασίλειο θα δει συνολικά 66.314 θανάτους.

Ωστόσο, τα πρόσφατα δημοσιευθέντα δεδομένα αμφισβητούνται από επιστήμονες των οποίων η μοντελοποίηση της πιθανής μορφής της βρετανικής επιδημίας βασίζεται στην κυβέρνηση. Ο καθηγητής Neil Ferguson, από το Imperial College of London, δήλωσε ότι τα αριθμητικά στοιχεία του IHME σχετικά με τη "ζήτηση για υγειονομική περίθαλψη" - συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του νοσοκομειακών κρεβατιών και των θανάτων - ήταν διπλάσια από όσο θα έπρεπε.

Εξετάζοντας τα μέτρα που έλαβε το Ηνωμένο Βασίλειο για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της νόσου, το ινστιτούτο αναφέρει ότι η κορύφωση αναμένεται σε 10 ημέρες, στις 17 Απριλίου. Σε αυτό το σημείο η χώρα θα χρειαστεί περισσότερα από 102.000 νοσοκομειακά κρεβάτια, λέει η IHME και σημειώνει πως υπάρχουν σχεδόν 18.000 διαθέσιμοι, δηλαδήπαρατηρείται μια έλλειψη της τάξης των 85.000 κλινών.

Η ίδια ζοφερή εικόνα ισχύει για κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Στην κορύφωση, θα χρειαστούν 24.500 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και θα είναι διαθέσιμα 799, όπως λένε οι αναλυτές.

Θα υπάρξει ανάγκη για σχεδόν 21.000 αναπνευστήρες ενώ εκείνη την ημέρα, δηλαδή στις ;7 Απριλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταγράψει 2.932 θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του IHME.

Ο αριθμός των νεκρών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που παλεύουν τώρα με το Covid-19 θα είναι χαμηλότερος, λένε. Η Ισπανία αναμένεται να έχει 19.209 θανάτους το ίδιο χρονικό διάστημα (δλδ μέχρι τις 4 Αυγούστου), η Ιταλία 20.300 και η Γαλλία 15.058. Να σημειωθεί πως και οι τρεις χώρες έχουν επιβάλει αυστηρότερα μέτρα καραντίνας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το IHME βασίζει τις προβλέψεις του σε μεγάλο βαθμό στην τροχιά των θανάτων, παρά στους αριθμούς των περιπτώσεων και στην ταχύτητα με την οποία θεσπίστηκαν τα μέτρα απομάκρυνσης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει πολύ λιγότερες κλίνες, διαπιστώνει η μελέτη.. Η Γερμανία, αντιθέτως, προβλέπεται ότι θα έχει αρκετές νοσοκομειακές κλίνες, συμπεριλαμβανομένων των κλινών των ΜΕΘ. Το IHME επίσης βλέπει ότι η Γερμανία θα έχει συνολικά 8.802 θανάτους έως τις 4 Αυγούστου.

 

 

 

Η Γαλλία θα έχει αρκετά κρεβάτια, αλλά θα της λείπουν περίπου 4.000 κρεβάτια σε ΜΕΘ στην κορύφωση της νόσου, λέει η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία θα υπάρχουν πάνω από 15.000 θάνατοι. Τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία έχουν περάσει την ημέρα κορύφωσης των θυμάτων, λέει το IHME.

Το IHME, που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, δημοσίευσε και την πρόβλεψή του για τις ΗΠΑ, αναθεωρώντας τον προβλεπόμενο αριθμό θανάτων από 93.500 σε 81.800.

Τον Μάρτιο, το μοντέλο που βασίστηκε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, με επικεφαλής την ομάδα του Imperial College London, δήλωσαν ότι οι θάνατοι θα μπορούσαν να φτάσουν τις 260.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν ψεν είχαν ληφθεί μέτρα, αλλά ελπίζουν να μειώσουν τους θανάτους σε 20.000 μέσω της στρατηγικής της καραντίνας.

Ο Neil Ferguson ωστόσο είπε ότι δεν πιστεύει ότι οι προβλέψεις είναι βάσιμες. "Αυτό το μοντέλο δεν ταιριάζει με την τρέχουσα κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο", δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι αριθμοί που χρησιμοποίησε το IHME ήταν τουλάχιστον διπλάσιοι από αυτούς που θα έπρεπε να ισχύουν για την τρέχουσα χρήση κρεβατιών και τους θανάτους στο NHS. "Βασικά, το μοντέλο της ζήτησης για υγειονομική περίθαλψη είναι λανθασμένο, τουλάχιστον για το Ηνωμένο Βασίλειο", είπε.

Το IHME δήλωσε ότι το μοντέλο της σχεδιάστηκε για να ενημερώνεται καθημερινά καθώς η πανδημία συνεχίζεται. Για μια χώρα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία είναι αρκετά νωρίς στο ξέσπασμα της, η αβεβαιότητα ήταν υψηλότερη και οι αριθμοί μπορεί να αλλάξουν τις επόμενες ημέρες καθώς συλλέγονται περισσότερα δεδομένα.

Οι υψηλοί προβλεπόμενοι αριθμοί θανάτων στη Βρετανία προκλήθηκαν από τρεις παράγοντες, σύμφωνα με το IHME:

Τι έχει συμβεί σε άλλες χώρες που βρίσκονται μπροστά στις επιδημίες τους, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Τι έχει συμβεί μέχρι τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πότε λήφθηκαν τα μέτρα φυσικής απόστασης

 

Πηγή: The Guardian,  thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα