Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ καλεί την ΕΕ να "επιδείξει αλληλεγγύη" απέναντι στην κρίση

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ καλεί την ΕΕ να "επιδείξει αλληλεγγύη" απέναντι στην κρίση

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ κάλεσε σήμερα τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να «επιδείξουν αλληλεγγύη» και να «πάνε ένα βήμα πιο πέρα» απέναντι σε μια οικονομική κρίση η οποία φαινεται να είναι «μακρά και δαπανηρή».

«Είναι ώρα να επιδείξουμε την αλληλεγγύη μας για να αντιμετωπίσουμε την κρίση», δήλωσε, καλώντας τις χώρες του Βορρά και του Νότου να βρουν κοινό τόπο για να απαντήσουν στην κρίση που προκάλεσε η εξάπλωση του κορονοϊού.

«Τίποτα δεν θα ήταν χειρότερο για την Ευρώπη από το να έχει αύριο μια απάντηση στην κρίση, την οποία θα συμμερίζονται οι μεν και θα απορρίπτουν οι δε», πρόσθεσε, υπαινισσόμενος τις διαφορές που πρόσφατα προέκυψαν μεταξύ της Ολλανδίας και της Γερμανίας, από τη μία πλευρά, και της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, από την άλλη.

«Εάν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, χρειαζόμαστε ξεκάθαρα ισχυρό συντονισμό», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα να βρεθεί «συναίνεση» στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την επόμενη Τρίτη.

Αναφέρθηκε επίσης στις τρεις προτάσεις που είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Eurogroup. Πρώτα υπάρχει «η χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) χωρίς υπερβολικούς όρους και χωρίς να ξεχωρίζει το ένα ή το άλλο κράτος». Οι δύο άλλες προτάσεις είναι «η χρήση νέων δανειακών διευκολύνσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η ιδέα ενός κοινού συστήματος αντασφάλισης της ανεργίας», δήλωσε.

Παράλληλα, ο Λεμέρ θύμισε την πρόταση για ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης που παρουσίασε χθες στην εφημερίδα Financial Times. «Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη απάντηση, με περιορισμένη διάρκεια, για να απαντήσουμε συγκεκριμένα στην οικονομική κρίση την οποία διανύουμε», τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ταμείο αυτό «θα χρηματοδοτηθεί από τις εθελοντικές συνεισφορές των κρατών είτε από μια συγκεκριμένη φορολογία», όπως έναν ευρωπαϊκό φόρο αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα