Κοροναϊός: 170 οι νεκροί - Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο Ουχάν

Φαίνεται πως οι αρχικές μετριοπαθείς εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν ήταν σωστές. Έτσι ο ΠΟΥ συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα Πέμπτη για να αξιολογήσει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και ενώ νεκροί και κρούσματα αυξάνονται. 

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι «η πρόοδος του ιού τις τελευταίες ημέρες και η εξάπλωσή του σε μερικές χώρες, ιδιαίτερα η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, μας ανησύχησε».

Ειδικότερα, στην Κίνα η αύξηση των θανάτων είναι ραγδαία. Ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει πλέον τους 170, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πλησιάζουν τα 8.000.

Την ίδια στιγμή που χιλιάδες άλλες περιπτώσεις εξετάζονται με τον ιο να έχει εξαπλωθεί ήδη σε τουλάχιστον 15 χώρες, ανάμεσά τους στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Η επαρχία Χουμπέι, η οποία αποτελεί την πηγή προέλευσης του νέου κοροναϊού, εξακολουθεί να βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ τα πάντα έχουν παγώσει στις πόλεις, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε «φαντάσματα».

Σύμφωνα με τους ειδικούς η επιδημία θα φτάσει στην κορύφωσή της την επόμενη εβδομάδα.

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στην Ουχάν

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες των κινεζικών Αρχών για εγκλωβισμένους Ελληνες κοντά στην περιοχή Ουχάν. Τουλάχιστον τρεις Ελληνες υπήκοοι  βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Κίνα λόγω του κοροναϊού: δύο στην επαρχία Ουχάν και ένας στην επαρχία Γουμπέι. 

O Alpha εντόπισε τον εγκλωβισμένο Έλληνα Γιάννη Μερσινιά που έχει παγιδευτεί εδώ και τέσσερις μέρες στην επαρχία Γουμπέι, σε μια πόλη που απέχει 330 χιλιόμετρα από τη Ουχάν. 

«Ο κόσμος δεν μπορεί να φύγει, δεν υπάρχουν τρένα, δεν υπάρχουν λεωφορεία, δεν υπάρχουν αεροπλάνα. Οι δρόμοι είναι άδειοι. Εστιατόρια δεν δουλεύουν, ξενοδοχεία δε λειτουργούν. Πρόκειται για μία άδεια πόλη» δήλωσε ο κ. Μεσσηνιάς, μιλώντας στον «Alpha». «Ήμουν για αναψυχή και εργασία, παράλληλα. Και δυστυχώς μπλέχτηκα εδώ» πρόσθεσε ο κ. Μεσσηνιάς, σημειώνοντας ακόμη ότι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής «φορούν μάσκες και πλένουν τα χέρια τους».

Παράλληλα διαβεβαίωσε πως η ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να καταφέρει να αποχωρήσει από την Κίνα και να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Ποιές ήταν οι πρώτες πληροφορίες για εγκλωβισμένους Ελληνες 

Έλληνες υπήκοοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού στην Ουχάν της Κίνας. Η πληροφορία δεν είχε αρχικά επιβεβαιωθεί, ωστόσο προερχόταν από τις κινεζικές Αρχές, οι οποίες ανέφεραν ότι ανάμεσα στους Ευρωπαίους υπηκόους που έχουν δηλώσει επιθυμία να εγκαταλείψουν την περιοχή ήταν και άτομα με ελληνικό διαβατήριο.

Η πληροφορία τέθηκε υπόψη των ευρωπαϊκών Αρχών, οι οποίες στη συνέχεια τη διασταύρωσαν. 

Οι επιβεβαιωμένοι Ευρωπαίοι πολίτες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Γουχάν προέρχονται από Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία Εστονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Λάτβια, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν έχουν δικαίωμα να φύγουν Ευρωπαίοι πολίτες που μπήκαν στην Κίνα με κινεζικό διαβατήριο, ωστόσο η ΕΕ βρίσκεται σε επικοινωνία με τις κινεζικές Αρχές όπου χρειάζεται.

Οι δύο Έλληνες είναι σε επαφή με τις προξενικές αρχές αλλά είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθούν καθώς στην περιοχή έχουν νεκρώσει τα πάντα και βέβαια και οι συγκοινωνίες.

Μια ακόμη Ελληνίδα βρίσκεται στη Σαγκάη, όπου ο κοροναϊός δεν έχει ακόμη χτυπήσει με την ένταση που έχει χτυπήσει την Ουχάν, αλλά και εκεί τα μέτρα ασφαλείας είναι εξαιρετικά αυστηρά.

ΠΟΥ: Η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας είναι ανησυχητική

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι «πολύ εντυπωσιασμένος» με την μέχρι στιγμής ανταπόκριση της Κίνας στην παγκόσμια επιδημία του κοροναϊού, δήλωσε εν τω μεταξύ υψηλόβαθμος αξιωματούχος, επισημαίνοντας πως ο κόσμος έχει φθάσει σε κρίσιμη καμπή στις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει την ασθένεια.

«Λαμβάνουν εντυπωσιακά μέτρα μπροστά σε αυτό που είναι μια εντυπωσιακή πρόκληση», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, ο εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος Εκτάκτων Υγειονομικών Αναγκών.

«Βρισκόμαστε σε μια σημαντική, κρίσιμη χρονική στιγμή της επιδημίας. Πιστεύουμε ότι αυτές οι αλυσίδες μετάδοσης μπορούν να διακοπούν».

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, αφού επέστρεψε από την Κίνα, δήλωσε σχετικά με τη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ:

«Ενθαρρύνθηκα και εντυπωσιάστηκα από την ενδελεχή γνώση του προέδρου για την επιδημία και την προσωπική εμπλοκή του στο θέμα, για εμένα είναι ένας πραγματικός ηγέτης».

Ερωτηθείς σχετικά με τη διεθνή ομάδα που συμφωνήθηκε να σταλεί στην Κίνα, ο Τέντρος απάντησε ότι θα αποτελείται από προσωπικό του ΠΟΥ, ενώ επισήμανε ότι οι χώρες θα πρέπει να προβούν σε «διμερείς συμφωνίες» για να στείλουν τους δικούς τους ειδικούς.

Περίπου 600 Ευρωπαίοι αναζητούν τρόπο «διαφυγής» από την Κίνα.

Κλείνουν τα IKEA

Η σουηδική εταιρεία επίπλων και οικιακών ειδών IKEA ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία όλων των υποκαταστημάτων της στην Κίνα, εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός.

Η απόφαση να κλείσουν και τα τριάντα υποκαταστήματα της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής πώλησης επίπλων, οικιακών ειδών και ηλεκτρικών συσκευών στον κόσμο ανακοινώθηκε πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από την αρχική κίνησή να αναστείλει τη λειτουργία των μισών και να συντομεύσει το ωράριο λειτουργίας τους.

Επίσης, όλοι οι αγώνες των κινεζικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου αναβάλλονται, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Η έναρξη της σεζόν 2020 αναβάλλεται «για όλους τους τύπους» διοργανώσεων, σε «όλα τα επίπεδα», προκειμένου να προστατευθούν οι παίκτες και το φίλαθλο κοινό, εξήγησε η κινεζική ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

Η κινεζική Σούπερ Λίγκα (CSL, πρώτη κατηγορία) επρόκειτο να αρχίσει την 22η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα