"Εύθραυστες" οι διεργασίες για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη

"Εύθραυστες" οι διεργασίες για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη

«Εύθραυστες» οι διεργασίες για την εκεχειρία στη Λιβύη καθώς ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ αποχώρησε από τις συνομιλίες στη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φάγεζ ας Σάρατζ.

Οι Χάφταρ και Σάρατζ ταξίδεψαν στη ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τη μεσολάβηση των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας. Η Άγκυρα υποστηρίζει ανοικτά τον Σάρατζ και έχει αναπτύξει ήδη κάποια στελέχη των ένοπλων δυνάμεών της, ενώ η Μόσχα, παρά τις διαψεύσεις της, φέρεται να υποστηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ με όπλα, χρήματα και μισθοφόρους.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε χθες περί προόδου, συμπληρώνοντας όμως πως ο Χάφταρ ζήτησε περισσότερο χρόνο για να εξετάσει το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. 

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, πράγματι έφυγε από τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ που πρότειναν η Ρωσία και η Τουρκία, επιβεβαίωσε η ρωσική διπλωματία. Ο στρατάρχης δεν υπέγραψε το κείμενο που είχε ήδη μονογράψει ο Σάρατζ, είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα υπενθύμισε ότι ο Χάφταρ ζήτησε το βράδυ της Δευτέρας να του δοθεί περισσότερος χρόνος για να μελετήσει το κείμενο αλλά τελικά εγκατέλειψε τη Μόσχα χωρίς να το υπογράψει.

Διορία δύο ημερών ζήτησε ο Χαφτάρ, σύμφωνα με τη Μόσχα

Πάντως, λίγο αργότερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους, ότι ο Χάφταρ ζήτησε δύο ημέρες για να συζητήσει με τους αρχηγούς των φυλών, που υποστηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, το τελικό κείμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Μόσχα.

«Ο διοικητής του ΛΕΣ στρατάρχης Χάφταρ είδε θετικά το τελικό κείμενο της συμφωνίας, όμως πριν από την υπογραφή του ζήτησε δύο εικοσιτετράωρα για να συζητήσει το κείμενο με τους ηγέτες των φυλών που υποστηρίζουν τον ΛΕΣ», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το ρωσικό υπουργείο υπενθύμισε ότι το σχέδιο της τελικής συμφωνίας έχει υπογραφεί από τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φαέζ Σάρατζ και από τον πρόεδρο του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Χάλεντ Αλ-Μίσρι.

Τέλος το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προσέθεσε ότι η συνεργασία που άρχισε στην ρωσική πρωτεύουσα θα συνεχισθεί «καθώς ο όγκος των συσσωρευμένων ενδολιβυκών προβλημάτων απαιτεί επίπονη δουλειά όσον αφορά στην διαμόρφωση σταθμισμένων και αμοιβαία αποδεκτών για όλες τις πλευρές αποφάσεων».

Το Γαλλικό πρακτορείο μεταδίδει εξάλλου από τη Μόσχα πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι η χθεσινή συνάντηση στη Μόσχα των δύο Λίβυων αντιπάλων κατέληξε «στην σύναψη μιας κατ’αρχήν συμφωνίας μεταξύ των εμπολέμων για να διατηρηθεί και να παραταθεί επ’ αόριστον η κατάπαυση των εχθροπραξιών».

«Ένα μάθημα» στον Χάφταρ, υπόσχεται ο Ερντογάν

Κι ενώ η Μόσχα διαβεβαιώνει πως συνεχίζει να συνεργάζεται με τα αντιμαχόμενα μέρη στη Λιβύη για τη «διευθέτηση» της κρίσης και υποστηρίζει ότι ο Χαφτάρ εμφανίστηκε θετικός έναντι της εκεχειρίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δηλώνει εξοργισμένος με τη στάση στρατηγού απειλώντας τον με αντίποινα εάν συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον της Τρίπολης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να «δώσει ένα μάθημα» στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, αν αυτός επαναλάβει τις επιθέσεις του μετά την αποχώρησή του από τη Μόσχα.

«Δεν θα διστάσουμε ποτέ να δώσουμε στον πραξικοπηματία Χάφταρ το μάθημα που του αξίζει, αν συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον της νόμιμης διοίκησης και εναντίον των αδελφών μας στη Λιβύη», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του.

«Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τους συγγενείς μας στη Λιβύη», πρόσθεσε ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία έχει βαθείς ιστορικούς και κοινωνικούς δεσμούς με τη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως ο «πραξικοπηματίας Χάφταρ δραπέτευσε» από τη Μόσχα, αφού οι ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονταν εκεί ανάμεσα στον ίδιο και τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη Φάγεζ αλ-Σάρατζ απέτυχαν να οδηγήσουν σε μια επ' αόριστον εκεχειρία για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Παρά την αποτυχία αυτή, ο Ερντογάν δήλωσε πως θα συμμετάσχει στη διάσκεψη για την ειρήνη στη Λιβύη που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Κυριακή στο Βερολίνο. «Θα συζητήσουμε αυτό το θέμα στη συνάντηση του Βερολίνου, στην οποία θα συμμετάσχουν στο πλευρό της Τουρκίας η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», δήλωσε.

Ο Ερντογάν υποστήριξε εξάλλου πως ο στρατάρχης Χάφταρ θα είχε κερδίσει τον έλεγχο ολόκληρης της λιβυκής επικράτειας, αν δεν επενέβαινε η Τουρκία, η οποία άρχισε να αναπτύσσει στρατεύματα για να υποστηρίξει τη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Σάρατζ. «Για να πούμε τα πράγματα ξεκάθαρα, αν η Τουρκία δεν είχε επέμβει, ο πραξικοπηματίας Χάφταρ θα είχε καταλάβει ολόκληρη τη χώρα και όλος ο λιβυκός λαός θα ήταν θύμα των διώξεών του», υποστήριξε. 

Η απόφαση του Χαλίφα Χάφταρ να μην υπογράψει την συμφωνία εκεχειρίας με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης δείχνει ποιος θέλει πόλεμο και ποιος θέλει ειρήνη στην χώρα, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Φονικές μάχες

Τα στρατεύματα των δύο πλευρών εμπλέκονται σε φονικές μάχες προ των πυλών της Τρίπολης τους τελευταίους εννέα μήνες, αφότου ο Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, διέταξε τους άνδρες του να αρχίσουν επιχείρηση για να κυριεύσουν την Τρίπολη, πρωτεύουσα της χώρας και έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα νότια της Τρίπολης. Παράλληλα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι ο ΛΕΣ διατράνωσε μέσω Facebook πως είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» να επιτύχει τη «νίκη» στην αναμέτρηση με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΣ. 

Την Κυριακή και χθες Δευτέρα τα αντίπαλα μέρη τήρησαν πάντως σε γενικές γραμμές την κατάπαυση του πυρός που αποφάσισαν την 8η Ιανουαρίου να κηρυχθεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το γεγονός ερμηνεύθηκε ως ένδειξη της επιρροής τους στη Λιβύη, την ώρα που δυτικές κυβερνήσεις μοιάζουν ανίσχυρες να παρέμβουν για να τερματιστεί το χάος που βασιλεύει στη χώρα από το 2011 και επιδεινώθηκε μετά τον Απρίλιο.

Υπό αμφισβήτηση η Διάσκεψη του Βερολίνου - Απούσα η Ελλάδα, παρά τις πιέσεις

Η αποχώρηση του Χάφταρ από τη Μόσχα θέτει υπό αμφισβήτηση τη διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο Βερολίνο, που η γερμανική κυβέρνηση ήλπιζε να οργανώσει εντός του Ιανουαρίου. Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ πήγε στη Μόσχα το Σάββατο για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Πούτιν.

Την Τρίτη η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επισήμως τη διοργάνωση Διάσκεψης για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση για την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ, στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Πρόσκληση να συμμετάσχουν έχουν λάβει ακόμη ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.

Η Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για να συμμετάσχει, θα είναι απούσα. «Κάνουμε κάθε προσπάθεια για να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει να κάνει με την επίλυση του προβλήματος στη Λιβύη, πάντα σε στη βάση πολιτικής λύσης. Μια από αυτές τις διαδικασίες είναι και η Σύνοδος του Βερολίνου. Έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε» αποκάλυψε νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Όπως αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση, το Βερολίνο από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει αναλάβει ρόλο «οικοδεσπότη» μιας διαδικασίας διαβούλευσης, από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τον ειδικό απεσταλμένο του για την Λιβύη Γασάν Σαλαμέ. Στόχος της διαδικασίας είναι, με μια ομάδα κρατών και διεθνών οργανισμών να υποστηριχθούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για μια κυρίαρχη Λιβύη καθώς και για τον κατευνασμό στο εσωτερικό της χώρας.

Η αντιπροσωπεία της ΚΕΣ επίσης αποχώρησε από τη Μόσχα και βρίσκεται «στην Τουρκία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μοχάμεντ Τάχερ Σιάλα.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φάγεζ αλ Σάρατζ είχε στην Κωνσταντινούπολη, συνομιλίες με τον Αμερικανό πρεσβευτή Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επικαλούμενο ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα