Aυτή είναι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης - Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές

Aυτή είναι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης - Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές

Το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης περιήλθε σε ελληνικά χέρια, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το κείμενο δεν δόθηκε από λιβυκή πηγή, υπενθυμίζοντας ότι λήγει το τελεσίγραφο του ΥΠΕΞ στον πρέσβη της Λιβύης, ο οποίος εάν δεν παραδώσει επίσημο αντίγραφο της συμφωνίας, θα απελαθεί!

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι το περιεχόμενο της είναι αντίθετο με το Δίκαιο της Θάλασσας. 

Oπως αναφέρει το sigmalive, το κείμενο αλλά και οι χάρτες με όλες τις συντεταγμένες δόθηκαν, σήμερα, στην τουρκική Βουλή προκειμένου να εγκριθεί. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τον ίδιο χάρτη που είχε δημοσιευθεί τις προηγούμενες μέρες.

Η συμφωνία είναι ένα 4σελιδο κείμενο και καθορίζει και την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μαζί. Η συμφωνία είναι γραμμένη σε 3 γλώσσες: Τουρκικά, Αραβικά και Αγγλικά.

Σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα, για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία πρέπει να εγκριθούν με βάση την εσωτερική νομοθετική διαδικασία της κάθε χώρας. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των μερών η επίλυση θα γίνει μέσω διπλωματικών διαύλων και με βάση το άρθρο 33 του καταστατικού των ΗΕ. Στο χάρτη της συμφωνίας στα σημεία Α – Β φαίνεται η οριογραμμή της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης, μήκους 18.6 ναυτικών μιλίων.

Στο τέλος του κειμένου του μνημονίου παρατίθενται αναλυτικά οι συντεταγμένες που περιλαμβάνει η συμφωνία. Στην αρχή οι συντεταγμένες στην περιοχή της Τουρκίας και έπειτα οι συντεταγμένες στην περιοχή της Λιβύης.

 

ΠΗΓΕΣ: sigmalive, philenews, ant1news - ΒΙΝΤΕΟ: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα