Σεισμός Τουρκία: Ζημιές, σκηνές πανικού και 8 τραυματίες - Σείεται η γη από δεκάδες μετασεισμούς

Σεισμός Τουρκία: Ζημιές, σκηνές πανικού και 8 τραυματίες - Σείεται η γη από δεκάδες μετασεισμούς

Σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών έπληξε την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με σεισμολογικά παρατηρητήρια, με αποτέλεσμα κάτοικοι να βγουν στους δρόμους.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως αισθάνθηκαν τα κτίρια να τρέμουν στην πόλη στη διάρκεια του σεισμού και πρόσθεσαν πως μερικά γραφεία και σχολεία εκκενώθηκαν προσωρινά.

«Με έχουν ενημερώσει για 8 τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Κωνσταντινούπολη», δήλωσε πριν από λίγο ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν, ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και στη μετασεισμική δραστηριότητα αναφέροντας πως «μετά τα 5,8 Ρίχτερ έχουν καταγραφεί σύμφωνα με τους επιστήμονες 28 μετασεισμοί».

Το σεισμολογικό παρατηρητήριο του Κάντιλι και το Ινστιτούτο Σεισμολογικών Ερευνών ανακοίνωσαν πως το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων δυτικά της Κωνσταντινούπολης, στη θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Σηλυβρίας.

Η δόνηση σημειώθηκε σε βάθος 12,6 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε το Κάντιλι. Το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης πως το μέγεθος της δόνησης ήταν 5,7 βαθμοί.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σεισμική δόνηση διήρκεσε 18 δευτερόλεπτα.

Τα σχολεία έχουν εκκενωθεί και οι ειδικοί συστήνουν στους πολίτες να παραμείνουν εκτός των κτηρίων τις επόμενες ώρες, ενώ επικρατεί μεγάλη ανησυχία.

Οι εργαζόμενοι βγήκαν από τα κτήρια και εκκενώθηκαν σχολεία για προληπτικούς λόγους.

Μετά τον σεισμό, που σημειώθηκε στις 13:59, ακολούθησαν και άλλες, μικρότερες δονήσεις, από 4,6 έως 4,4 Ρίχτερ.

Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνουν τη στιγμή του σεισμού αλλά και τις σκηνές που ακολούθησαν στους δρόμους μετά τον σεισμό.

Παράλληλα, έρχονται και οι πρώτες πληροφορίες για υλικές ζημιές. Ο μιναρές ενός τεμένους έπεσε, ενώ σε άλλα κτήρια προκλήθηκαν ρωγμές. 

Συγκλονιστικό βίντεο από τον σεισμό στην Τουρκία - Σείεται πολυώροφο κτήριο

Καθησυχαστικός o Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τον σεισμό στην Τουρκία

Δείτε τις πρώτες εικόνες

Σκηνές πανικού επικράτησαν στην Τουρκία μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ωστόσο, ο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο CNN Greece χαρακτήρισε τη σεισμική δόνηση «αναμενόμενη», σημειώνοντας πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη χώρα μας.

«Ο σεισμός σημειώθηκε σε ένα κομμάτι του ρήγματος της Ανατολίας, στο οποίο δεν υπάρξει δραστηριότητα τα τελευταία 200 χρόνια. Βασικά περιμέναμε μεγαλύτερο σεισμό, της τάξεως των 7 βαθμών, αλλά εκδηλώθηκε αυτός των 5,8. Βεβαίως, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θα είναι η συνέχεια της σεισμικής εξέλιξης για την Κωνσταντινούπολη, η οποία είχε ήδη προετοιμαστεί για ένα μεγάλο σεισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά o πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται κοντά σε ένα σημαντικό ρήγμα και ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια για τον «Big One», τον μεγάλο σεισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες ζημιές σ' αυτή τη μεγαλούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το 1999 σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών έπληξε την πόλη Ιζμίτ, 90 χλμ. νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα