Καθησυχαστικός o Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τον σεισμό στην Τουρκία

Καθησυχαστικός o Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τον σεισμό στην Τουρκία

Ο μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησε μνήμες από το ’99. Και τότε, ο σεισμός ήταν στη θάλασσα του Μαρμαρά και μάλιστα, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, είχε ενεργοποιήσει το ρήγμα της Πάρνηθας.

Τώρα, τα πράγματα φαίνεται πως είναι διαφορετικά όπως εξηγεί στο newsit.gr ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Η περιοχή έχει πολλά ενεργά ρήγματα, παρακλάδια του μεγάλου ρήγματος της βόρειας Ανατολίας. Πιθανότατα ένα από αυτά τα ρήγματα ενεργοποιήθηκε και τώρα. Τα παρακλάδια αυτά συνεχίζονται και μέσα στο βόρειο Αιγαίο, στον ελλαδικό χώρο», τόνισε.

Έσπευσε να καθησυχάσει τους πάντως, όμως, λέγοντας πως το μέγεθος του σημερινού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη «δεν είναι τέτοιο που θα προκαλούσε ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων προκαλώντας ντόμινο. Ντόμινο είχε προκαλέσει ο σεισμός στη θάλασσα του Μαρμαρά τον Αύγουστο του 1999 ο οποίος είχε μέγεθος 7,5 Ρίχτερ. Πιστεύουμε ότι εκείνος ο σεισμός είχε ενεργοποιήσει το ρήγμα της Πάρνηθας. Δεν νομίζω ότι μπορεί να μας επηρεάσει».

Σύμφωνα με τον γνωστό σεισμολόγο «η περιοχή έχει συχνή και έντονη δραστηριότητα. Χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή σεισμικότητα με μεγάλα μεγέθη σεισμών. Δεν μας εκπλήττει ένας σεισμός της τάξης των 5,7 Ρίχτερ στην συγκεκριμένη περιοχή. Σε περίπου τρεις ημέρες θα γνωρίζουμε και αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, αν και είναι πιθανό να μην είμαστε απολύτως βέβαιοι».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Κοινωνία

-
Σχολιάστε το άρθρο: