Νέες απειλές εξαπολύει η Άγκυρα για το οικόπεδο 7 σε Κύπρο, ΕΝΙ και Total

Επίθεση προς πάσα κατεύθυνση για την παραχώρηση προς έρευνες του οικοπέδου 7 στην κυπριακή ΑΟΖ εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, την ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ της γείτονος, Χαμί Ακσόι, ο οποίος δεν έστρεψε τα βέλη του μόνο κατά της Κύπρου, αλλά και των εταιρειών, οι οποίες θα προχωρήσουν στις έρευνες.

«Τα δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν πως ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου έχει παραχωρήσει το οικόπεδο 7 στη γαλλική ΤΟΤΑL και την ιταλική ΕΝΙ εντός της δήθεν κυπριακής ΑΟΖ και αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αυτό δείχνει πως η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της νότιας Κύπρου δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητα μας παρά τις προειδοποιήσεις μας», υπογράμμισε ο Ακσόι.

«Όπως έχουμε αναφέρει κι άλλες πολλές φορές μέρος του δήθεν οικοπέδου 7 ανήκει στην χώρα μας και το έχουμε καταγράψει και στα πλαίσια του ΟΗΕ», συμπλήρωσε ο Ακσόι, ο οποίος στη συνέχεια ανέφερε ότι «η χώρα μας δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο να γίνουν έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης μας από ξένες χώρες, εταιρείες και πλοία και θα εξακολουθεί να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της και θα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αφού κατηγορεί τη Λευκωσία για καταπάτηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στα ενεργειακά αποθέματα, καταλήγει και τονίζει: «Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά τις εταιρείες τις οποίες βασίζονται στα παράνομα οικόπεδα των Ελληνοκυπρίων , πως δεν θα μπορούν να διεξαχθούν έρευνες σε περιοχές εντός της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ