Ελλάδα - Πολωνία: Κοινή διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων

Ελλάδα - Πολωνία: Κοινή διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων

Ο γερμανικός Τύπος για τη συνάντηση ελλήνων και πολωνών βουλευτών με αντικείμενο τη διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων, την ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών και τους φόβους για νέα προσφυγική κρίση στην Ελλάδα.

Το Focus γράφει για την συνάντηση πολωνών και ελλήνων βουλευτών στην πολωνική βουλή στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως σημειώνει το περιοδικό με τίτλο: "Συμμαχία Ελλάδας και Πολωνίας στη μάχη για γερμανικά δις", επικαλούμενο πληροφορίες της εφημερίδας Bild, οι επαφές έγιναν με πρωτοβουλία του προέδρου της ελληνικής βουλής. Ενδιαφέρεται για το ζήτημα των επανορθώσεων, δήλωσε στην Bild ο πολωνός βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) Αρκάντιους Μουλάρτσεκ, o οποίος προΐσταται επιτροπής διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων. Θέμα της συνάντησης ήταν το στάδιο, στο οποίο βρίσκονται Πολωνία και Ελλάδα. Πηγαίνουμε στη μάχη για μια δίκαιη αποζημίωση, δηλώνει ο πολωνός βουλευτής».

«Ανακάμπτουν οι ελληνικές τράπεζες»

«Οι ελληνικές τράπεζες ενισχύουν την κερδοφορία τους, στην οποία συμβάλλει και το ράλι για ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, γράφει η Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο "Ανακάμπτουν οι ελληνικές τράπεζες". Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν μια δύσκολη περίοδο, χάνοντας κατά καιρούς μέχρι και το 99% της χρηματιστηριακής τους αξίας. Στο μεταξύ όμως η κεφαλαιακή τους επάρκεια, με δείκτη 16%, αντιστοιχεί στον μέσο όρο του τραπεζικού κλάδου και κρίνεται ικανοποιητική.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι συστημικές τράπεζες κατέγραψαν σημαντικά κέρδη από την αυξημένη ζήτηση για ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Στην βελτίωση της κερδοφορίας συμβάλλουν ωστόσο και οι προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τις δαπάνες τους. Υποκαταστήματα έκλεισαν και θέσεις εργασίας μειώθηκαν. Με προγράμματα εθελούσιας εξόδου και αποζημιώσεις οι τέσσερεις τράπεζες περιόρισαν τις θέσεις εργασίας κατά 2.500. Φέτος επιδιώκουν τη μείωση επιπλέον 4.000 θέσεων, με άλλα λόγια περικόπτεται σχεδόν μια στις δέκα θέσεις εργασίας.

Θετικά μηνύματα και στο μέτωπο της μείωσης των μην εξυπηρετούμενων δανείων. Μέχρι τα τέλη του 2021 οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες επιδιώκουν περιορισμό των κόκκινων δανείων στα 25 δις ευρώ. Εδώ καλούνται να συμβάλλουν τόσο η δημιουργία μιας λεγόμενης Bad Bank, όσο και εγγυήσεις του δημοσίου. Σημαντική βελτίωση παρατηρείται και στο μέτωπο επιστροφής των καταθέσεων στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι τόσο εταιρίες, όσο και ιδιώτες διαθέτουν ακόμα σε τράπεζες του εξωτερικού τουλάχιστον 12 δις ευρώ».

«Η Ελλάδα ανησυχεί για νέα προσφυγική κρίση»

«Ειδικοί στην ελληνική αστυνομία φοβούνται καταιγιστικές εξελίξεις όπως το καλοκαίρι του 2015, παρατηρεί η εφημερίδα Rheinische Post. Τότε όμως πέρασαν από τη Τουρκία στην Ελλάδα συνολικά 850.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Υπήρξε περίοδος που καταγράφονταν μέχρι και 10.000 αφίξεις καθημερινά. Σήμερα ο αριθμός κυμαίνεται γύρω στους 260. Η πίεση ωστόσο αυξάνεται. Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έφθασαν στα νησιά περισσότεροι από 2.200 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι περισσότεροι νεοαφιχθέντες όμως δεν είναι πρόσφυγες, αλλά οικονομικοί μετανάστες από ασιατικές και αφρικανικές χώρες».

 

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα