Συναγερμός στον Καναδά για τον τυφώνα Ντόριαν

Μετά τις καταστροφές που προκάλεσε στις Μπαχάμες, όπου άφησε πίσω του τουλάχιστον 43 νεκρούς, και τα προβλήματα που προκάλεσε περνώντας από ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, ο κυκλώνας Ντόριαν, εξασθενημένος, αλλά ακόμη επικίνδυνος, έφτασε κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε στο ανατολικό τμήμα του Καναδά, συνοδευόμενος από ισχυρούς ανέμους, και προκαλώντας καταρρακτώδεις βροχές και κύματα ύψους έως και είκοσι μέτρων.

Στις Μπαχάμες, όπου οι αρχές αναμένουν ότι θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, περισσότερο από μια εβδομάδα μετά το πέρασμα του Ντόριαν αεροπλάνα, ελικόπτερα και πλοία, όπως και κρουαζιερόπλοια, μετέχουν στις προσπάθειες απομάκρυνσης των κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές προς την πρωτεύουσα Νασάου ή τις ΗΠΑ, ενώ περίπου 70.000 άνθρωποι στη νησιωτική χώρα χρειάζονται άμεσα βοήθεια.

Τη ίδια ώρα κατά το πέρασμά του από τις ΗΠΑ, όπου έπληξε τρεις πολιτείες, τη Βόρεια Καρολίνα, τη Νότια Καρολίνα και τη Βιρτζίνια, ο κυκλώνας προκάλεσε διακοπές στην ηλεκτροδότηση που επηρέασαν περισσότερους από 400.000 ανθρώπους την περασμένη Παρασκευή.

Χθες Σάββατο το βράδυ ο κυκλώνας έφτασε κοντά στο Χάλιφαξ, στη Νέα Σκωτία, του Καναδά, συνοδευόμενος από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα έως και 140 χιλιομέτρων την ώρα. Περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην Νέα Σκωτία, σύμφωνα με τις αρχές.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα της επαρχίας αυτής του Καναδά δείχνουν τους δρόμους του Χάλιφαξ ερημωμένους.

"Η ασφάλεια των Καναδών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις περιοχές" από τις οποίες θα περάσει ο κυκλώνας, έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό. Περίπου 700 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στις επαρχίες του ανατολικού Καναδά για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης και σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις διάσωσης.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει πληροφορίες για τραυματισμούς.

Ο Ντόριαν αναμένεται να συνεχίσει σήμερα την πορεία του πάνω από τον ανατολικό Καναδά, με τις αρχές να έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους περιοχών τις οποίες αναμένεται να πλήξει, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να εξασθενήσει και να απομακρυνθεί πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα