Πρόστιμο μαμούθ για τον γιατρό – βιαστή των Ολυμπιονικών - Πάνω από 150 γυναίκες θύματα

Πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο σεξουαλικό σκάνδαλο των ΗΠΑ που μετράει ένα πρόστιμο ρεκόρ και την αλλαγή της νομοθεσίας.

Ο αθλητικός γιατρός Λάρι Νάσαρ, ο οποίος κατηγορείται για βιασμούς δεκάδων κοριτσιών - ανάμεσα στις οποίες είναι και πολλές πρωταθλήτριες της γυμναστικής των ΗΠΑ.

Η πολύμηνη δίκη του ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Παιδείας το κρατικό πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ εξαιτίας του σκανδάλου προωθούνται σαρωτικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο των ελέγχων στα κολέγια των ΗΠΑ.

Είχε κακοποιήσει σεξουαλικά πάνω από 150 γυναίκες

Ο Νασάρ επί χρόνια κακοποιούσε σεξουαλικά δεκάδες αθλήτριες της Εθνικής Ομάδας των ΗΠΑ αλλά και φοιτήτριες του Μίσιγκαν, ανάμεσά τους και μικρά κορίτσια, και τις εκβίαζε να μην μιλήσουν.

Τελικά όμως, ένωσαν τις φωνές του και μετά από πολλά χρόνια σιωπής η υπόθεση πήρε επιτέλους τον δρόμο προς τη Δικαιοσύνη με το δικαστήριο του Μίσιγκαν να του επιβάλλει ποινή φυλάκισης 175 χρόνων, αφού τα τελευταία περίπου 20 χρόνια είχε παρενοχλήσει συνολικά πάνω από 150 γυναίκες και κορίτσια.

«Μόλις υπέγραψα το ένταλμα θανάτου σου»

«Μόλις υπέγραψα το ένταλμα θανάτου σου» είχε δηλώσει τότε η δικαστής Ροζμαρί Αγκιλίνα, που ήταν καταπέλτης κατά του γιατρού. «Βλέπω ότι δεν καταλαβαίνετε ότι είστε επικίνδυνος. Ότι παραμένετε κίνδυνος» του είπε προτού του ανακοινώσει την ποινή.

Ο Νάσαρ έχει δηλώσει ένοχος ενώπιον επτά δικαστηρίων, ομολογώντας ότι εκμεταλλευόταν το ιατρικό απόρρητο για να παρενοχλεί νεαρά κορίτσια με την δικαιολογία δήθεν θεραπείας.

Να σημειωθεί ότι εκκρεμούν εις βάρος του και άλλες δίκες από καταγγελίες δεκάδων κορυφαίων αθλητριών που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά.

Γνώριζαν αλλά σιωπούσαν

Ο Νάσαρ αποδείχτηκε ένοχος για συστηματική και πολυετή σεξουαλική κακοποίηση των περισσοτέρων πρωταθλητριών της γυμναστικής των ΗΠΑ από το 1990. Η δράση του ήταν ανεξέλεγκτη και στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που είχε την έδρα του.

Όπως αποδείχτηκε από τις ακροαματικές διαδικασίες πολλοί αξιωματούχοι γνώριζαν ή υπέθεταν την δράση του αλλά κανείς δεν είχε προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία. Μετά το σκάνδαλο ξηλώθηκαν οι διοικήσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων με το σκάνδαλο είτε έμμεσα είτε άμεσα.

 

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα