Εγκρίθηκε ο νόμος για την αναβολή του Brexit, μεγάλη ήττα του Τζόνσον - Ζήτησε εκλογές

Εγκρίθηκε ο νόμος για την αναβολή του Brexit, μεγάλη ήττα του Τζόνσον - Ζήτησε εκλογές

Υπερψηφίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης επί της αρχής στη Βουλή των Κοινοτήτων το νομοσχέδιο της αντιπολίτευσης που αποκλείει το «Brexit χωρίς συμφωνία».

Υπέρ τάχθηκαν 329 βουλευτές και εναντίον 300, κάτι που σημαίνει ότι η λεγόμενη «συμμαχία των ανταρτών» ενισχύθηκε κατά μία ψήφο σε σχέση με τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία για έναρξη της νομοθετικής διαδικασίας.

Σε νέα ψηφοφορία που έγινε το βράδυ της Τετάρτης, 495 βουλευτές τάχθηκαν εναντίον και 65 υπέρ στην τροποποίηση που θα αφαιρούσε την αναγκαιότητα για έγκριση του κοινοβουλίου σε ένα no deal Brexit. Έτσι, η τροποποίηση δεν πέρασε. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει άτακτο Brexit χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου και ότι δεν μπορούν να παρακαμφθούν οι βουλευτές.

Στην τρίτη ψηφοφορία που έγινε λίγο πριν από τις 22.00, τα "ναι" στo νομοσχέδιο για την καθυστέρηση του Brexit ήταν 327 και τα "όχι" 299.

Μετά το πέρας της διαδικασίας ο Μπόρις Τζόνσον είπε πως αρνείται να ζητήσει περαιτέρω αναβολή για το Brexit και καλεί τους βουλευτές να αποφασίσουν αν θα πάει αυτός ή ο Κόρμπιν στο συμβούλιο στις 17 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια είπε πως "δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω πρόωρες εκλογές για τις 15 Οκτωβρίου". Για να αποφασιστούν πρόωρες εκλογές απαιτούνται οι ψήφοι από τα 2/3 του κοινοβουλίου.  

Στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα σταλεί στη Βουλή των Λόρδων όπου θα συζητηθεί έως την Παρασκευή το απόγευμα το αργότερο, πριν επιστρέψει στους βουλευτές για την οριστική έγκριση.

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα