Μακελειό στο Ελ Πάσο: Ζητούν θανατική ποινή για τον δράστη, το προφίλ του μακελάρη

Μακελειό στο Ελ Πάσο: Ζητούν θανατική ποινή για τον δράστη, το προφίλ του μακελάρη

Την ποινή του θανάτου θα εισηγηθούν οι αρχές του Τέξας κατά του δράστη της ένοπλης επίθεσης στο Ελ Πάσο, από την οποία βρήκαν τον θάνατο 20 άνθρωποι το Σάββατο σε εμπορικό κέντρο της πόλης.

«Η κατηγορία που θα προτείνει η Πολιτεία είναι η εσχάτη των ποινών και ως εκ τούτου η εκτέλεση του κατηγορουμένου, θα ζητήσουμε τη θανατική ποινή», τόνισε ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας, Χάιμε Εσπάρσα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο βασικός ύποπτος για το μακελειό σε κατάστημα Walmart, στο Ελ Πάσο είναι ο 21χρονος Πάτρικ Κρούσιους από το Άλεν του Τέξας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχαν λίγη ώρα μετά το περιστατικό δυνάμεις της αστυνομίας και κυβερνητικές πηγές, οι οποίες εξετάζουν, πλέον, τα γραπτά κείμενα που έχει «ανεβάσει» στο διαδίκτυο ο Κρούσιους, μερικές ημέρες πριν από το «χτύπημα», ώστε να διαπιστώσουν ποιό ήταν το κίνητρο. 

Σύμφωνα με τις αναφορές της Αστυνομίας, ο ύποπτος, που ζει με την οικογένειά του, είναι αντιμέτωπος με πιθανές κατηγορίες πολλαπλής ανθρωποκτονίας, ενώ ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ελ Πάσο, αμνέφερε πως ο δράστης παραδόθηκε, χωρίς να φέρει αντιστάσεις, όταν οι άντρες των ειδικών δυνάμεων τον πλησίασαν. Μάλιστα, στις πρώτες του κουβέντες προς τους αστυνομικούς, φέτεται να είπε πως «ήθελε να σκοτώσει όσους περισσότερους Μεξικανούς μπορούσε!».

Από τις πληροφορίες που διέρρευσαν, ο Κρούσιους ήταν φοιτητής στο Κολλέγιο Κολίν, στα νοτιοανατολικά του Ντάλας, την περίοδο 2017 - 2019, κάτι που επιβεβαίωσε και το ίδιο το εκπαιδευτικό ίδρυμα. «Το Κολλέγιο Κολίν είναι έτοιμο να συνεργαστεί πλήρως με τις κρατικές και ομοσπονδιακές αρχές, πάνω στις έρευνές τους για αυτή την ευαίσθητη τραγωδία. Βρισκόμαστε δίπλα στον κυβερνήτη και σε όλους τους Τεξανούς, εκφράζοντας τη λύπη μας για τα θύματα» ανέφερε σε σχετική του ανακοίνωση ο πρόεδρος του κολλεγίου, Νιλ Μάτκιν.

Το γεμάτο μίσος μανιφέστο

Από εκεί και πέρα, οι αξιωματούχοι των δυνάμεων επιβολής του νόμου, εξετάζουν από χθες το μανιφέστο τεσσάρων σελίδων που φέρεται να είχε αναρτήσει ο Κρούσιους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το μανιφέστι ήταν γεμάτο από ρατσιστικές και αντισημιτικές θεωρίες. «Πιθανότατα σήμερα θα πεθάνω» ανέφερε σε σημείο του μανιφέστου ο 21χρονος, ενώ το ποστάρισμα δείχνει πως είχε γίνει περίπου 20 λεπτά πριν η αστυνομία λάβει τις πρώτες κλήσεις για πυροβολισμούς στο κατάστημα του Ελ Πάσο. 

Στο σύνολό του, το κείμενο απορρέει μίσος για τους μετανάστες και τους Ισπανόφωνους και τους κατηγορεί πως έχουν «κλέψει» δουλειές από τους Αμερικανούς, ενώ αναφέρει πως αλλοιώνουν, πολιτισμικά, τις Ηνωμλενες Πολιτείες. Επιπλέον, χαρακτηρίζει την «τραγική» την παράταξη των Ρεπουμπλικανλων, καθώς αποτελεί μια «επαγγελματική εταιρεία», που μπορεί να αυξήσει τη μετανάστευση. Μάλιστα, ο συγγραφέας αναφέρει πως είχε τις ίδιες απόψεις για τους μετανάστες πριν αναλάβει την προεδρία στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ. Στο ποστάρισμα, αναφέρεται επίσης πως ο δράστης προετοίμαζε την επίθεση σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα και περιγράφει τα όπλα που θα χρησιμοποιούσε. 

Τόσο το Facebook όσο και το Instagram, έχουν ξεκαθαρίσει πως έχουν μετακινήσει από τα αρχεία τους τα προφίλ του δράστη και αναφέρουν πως εργάζονται για να περιορίσουν τη διασπορά του μανιφέστου. 

«Κάθομαι 8 ώρες την ημέρα μπροστά από τον υπολογιστή - Το να δουλεύεις, είναι σκ...» 

Μέσα από τα στοιχεία που εξήχθησαν από τους λογαριασμούς του, έγινε γνωστό πως ο Κρούσιους καθόταν 8 ώρες την ημέρα μπροστά από τον υπολογιστή του. Παράλληλα, είχε αποκαλύψει πως δεν είχε εμπνεύσεις για να ασχοληθεί με πράγματα, είχε υποστηρίξει πως «το να δουλεύει κανείς, είναι σκ...», προσθέτοντας πως πηγαίνει «όπου τον παει ο άνεμος». «Δεν εμπνέομαι και δεν έχω κίνητρα για να κάνω πράγματα. Κάνω μόνο όσα είναι απαραίτητα. Η δουλειά είναι, γενικά, σκ..., ωστόσο θεωρώ πως μια δουλειά στην ανάπτυξη λογισμικού θα μου ταίριαζε. Ξοδέυω περίπου 8 ώρες την ημέρα στον υπολογιστή μου και αυτό μετρά στην τεχνολογική μου εμπειρία» έγραφε στο προφίλ του στο Linkedin. 

«Σπασίκλα και παράξενο αγόρι» τον χαρακτηρίζει συμμαθήτριά του

Σαν ένα «σπασίκλα και παράξενο αγόρι», που ήταν πάντα «κολλημένο με τη φυλή του», χαρακτηρίζει τον Κρούσιους μια πρώην συμμαθήτριά του στο σχολείο, μιλώντας στη The Sun Online. «Ήταν ήσυχος και δύσκολα μιλούσε με άλλα παιδιά» ανέφερε η Πέιτζ Ορτίθ, που συνυπήρξε με τον 21χρονο στο σχολείο του Πλάνο, στο Τέξας. «Ήμουν μαζί του για δύο χρόνια. Ήταν, απλά, το ήχυχο και μονόχνωτο παιδί στην τάξη, που κρατούσε τα πάντα για τον εαυτό του. Δεν μου μιλούσε πολύ» ανέφερε η Ορτίθ και συνέχισε: «Δεν ξεχώρισε ποτέ σε κάτι, ούτε φάνηκε. Οι γύρω του τον θεωρούν περίεργο. Δεν μπορώ να καταλάβω τι σκεφτόταν όταν επιτέθηκε στον κόσμο στο Walmart. Θα ήθελα να μάθω τι του συνέβη και οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση. Ίσως είχε δεχτεί κάποιου είδους μπούλινγκ. Στο σχολείο μας, πάντως, όλοι ταίριαζαν σε κάποια παρέα. Εκείνος, πουθενά».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα