Ερντογάν: Προχωράμε στους στόχους μας για το 2023

Καθαρή νίκη με μεγάλη διαφορά πέτυχε ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου με 54.21% έναντι του υποψήφιου του κυβερνώντος κόμματος Μπιναλί Γιλντιρίμ που έλαβε 44.99% σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών για τον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης, που διεξήχθησαν την Κυριακή 23 Ιουνίου.

Νίκη που ούτε ο ίδιος ο Ιμάμογλου ανέμενε, λαμβάνοντας περίπου 800.000 περισσότερες ψήφους από τις προηγούμενες εκλογές.

Περίπου 9.000.000 ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες. Από το σύνολο των ψήφων ο Γιλντιρίμ έχασε 230.000 ψήφους από την προηγούμενη φορά (εκλογές 31 Μαρτίου), ενώ ο Ιμάμογλου κέρδισε 630.000 ψήφους περισσότερες καθώς επίσης αύξησε τη δύναμη του από 16 σε 28 δήμους της Κωνσταντινούπολης από την προηγούμενη φορά.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των 39 δήμων της Κωνσταντινούπολης που κέρδισαν ο Γιλντιρίμ και ο Ιμάμογλου στον πίνακα που ακολουθεί (πηγή: Istanbul Il Ilçe Seçim Sonuçlar? Ve Oy Oranlar? - 23 Haziran 2019).

Σύμφωνα με αναλυτές στα αποτελέσματα αποτυπώθηκαν κυρίως: η δυσαρέσκεια των πολιτών σχετικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και η συμπάθεια τους στο πρόσωπο του «άγνωστου» Ιμάμογλου ο οποίος κατόρθωσε να συγκεντρώσει γύρω του σχεδόν τους πάντες.

Η επόμενη μέρα στην Τουρκία συνοψίζεται:

α) Από πλευράς της κυβέρνησης στη δήλωση του Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος πρωτίστως συνεχάρη τον Ιμάμογλου, τονίζοντας «Όπως πριν, έτσι και κατά την προσεχή περίοδο, θα προχωρήσουμε στους στόχους μας για το 2023 χωρίς να κάνουμε παραχωρήσεις από την δημοκρατία μας, την ανωτερότητα του δικαίου, την ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα της χώρας, στα πλαίσια των αρχών της «Συμμαχίας του Λαού»,ενωμένοι και συσπειρωμένοι. (σ.σ. συμμαχία λαού: κυβερνών κόμμα και εθνικιστικό)

Στη Σύνοδο G20 που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα, κατά την επίσκεψη στην Κίνα και έπειτα κυρίως στις συνόδους Νότιας Ευρώπης και Βαλκανίων θα συνεχίσουμε να σκύβουμε επιμελώς, με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα, σε όλα τα εσωτερικά και εξωτερικά ζητήματα που έχει μπροστά της Τουρκία», έγραψε σε αλλεπάλληλα tweet ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

β) Από πλευράς του νέου Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, να αποδείξει αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε προεκλογικά και που ισχύουν στην πολιτική: τα προγράμματα, οι υποσχέσεις και οι προθέσεις οφείλουν να αρχίσουν να γίνονται πράξεις και έργα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα