Bloomberg: Η Τουρκία θα αναπτύξει τους S-400 στις ακτές της για να ελέγχει την Κύπρο

Bloomberg: Η Τουρκία θα αναπτύξει τους S-400 στις ακτές της για να ελέγχει την Κύπρο

Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 στη νότια ακτή της, προσπαθώντας να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο εν μέσω αυξημένων εντάσεων στις πηγές φυσικού αερίου”, ανέφερε ο Selcan Hacoglu στο Bloomberg.

Όπως γράφει το Ahval  “ενώ η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις στην Άγκυρα για τα σχέδια της Τουρκίας για απόκτηση ρωσικών συστημάτων, η Τουρκία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Κύπρο και την Ελλάδα όσον αφορά τις προσπάθειες γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι  S-400 οπλικά συστήμτα μεγάλης εμβέλειας, οι οποίες αναμένεται να παραδοθούν τον Ιούλιο, μπορούν να αυξήσουν δραματικά τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου εμπλέκεται με ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης  την Κύπρο”, μετέδωσε το  Bloomberg , επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, η Τουρκία έχει επίσης εξετάσει άλλες περιοχές για την ανάπτυξη των S-400, αλλά η ανάπτυξη στη Μεσόγειο, θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους αντιπάλους και συμμάχους της Τουρκίας στην περιοχή.

“Η Τουρκία θεωρεί τους S-400 ως αποτρεπτικό παράγοντα για την υπεράσπιση των ενεργειακών συμφερόντων της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι εντάσεις απειλούν τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ “, ανέφερε ο Mehmet Seyfettin Erol, επικεφαλής ερευνητικού ινστιτούτου με έδρα την Άγκυρα . Σύμφωνα με την Erol, η Τουρκία αισθάνεται όλο και περισσότερο απειλούμενη  από την υποστήριξη της Ουάσινγκτον και του Τελ Αβίβ στη Λευκωσία.

Ο Ιγκόρ Κοροτσένκο, επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης του Παγκόσμιου Εμπορίου Όπλων της Μόσχας, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει θέσει καμία προϋπόθεση για το πού θα έπρεπε να αναπτύξει η Τουρκία τους πυραύλους.

Με την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει με την αγορά των ρωσικών συστημάτων, η ανάπτυξη των S-400 στη Μεσόγειο θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες σε άλλες χώρες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και χρησιμοποιούν τα F-35, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ, αναφέρει το Bloomberg.

 

militaire

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα