Ερντογάν: Η σταθερότητα στην Κύπρο θα έρθει με την προστασία του ψευδοκράτους

Ερντογάν: Η σταθερότητα στην Κύπρο θα έρθει με την προστασία του ψευδοκράτους

Σε νέες επιθέσεις προχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, θέτοντας ως αξονικό στοιχείο και αναγκαία προϋπόθεση την προστασία του «ψευδοκράτους» για την επίτευξη σταθερότητας στην Κύπρο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, ωστόσο δεν έμεινε μόνο εκεί, καθώς άφησε αιχμές τόσο για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως διαχειρίζεται τις ενέργειες της Άγκυρας, όσο και για την στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα των S-400 και του προγράμματος stealth μαχητικών F-35.

Σε συζήτηση που είχε με διπλωμάτες στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η προστασία των δικαιωμάτων, των συμφερόντων της Τουρκίας και των «Τουρκοκυπρίων», αποτελεί αναγκαίο και απαραίτητο προαπαιτούμενο αν πρόκειται να εξασφαλιστεί η σταθερότητα στην Κύπρο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η κυπριακή ΑΟΖ , τα F-35 και η ευρωπαϊκή «προοπτική»

Οι δηλώσεις αυτές αναφέρονται στην πρωτοβουλία της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, περίπου 60 ναυτικά μίλια απόσταση από την Πάφο, στέλνοντας τον «Πορθητή» και πλοία υποστήριξης, προκαλώντας αντιδράσεις.

Ο Ερντογάν δεν άφησε ασχολίαστη και την συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των stealth μαχητικών  F-35, μετά και την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να «κόψει» κάθε παροχή διευκόλυνσης προς την Άγκυρα, ενώ σημείωσε πως  «είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, δεν μπορούμε να αφήνουμε άλλα μέλη να μας αδικούν. Δεν μπορείτε να είσαι μέλος του NATO, στρατηγικός εταίρος και να έχει κυρώσεις. Αυτό δεν είναι κατανοητό».

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τον απώτερο στρατηγικό στόχο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «η ένταξή μας στην ΕΕ αποτελεί εξ αρχής στρατηγική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, αλλά η ΕΕ προσπαθεί να μας ξεγελάσει».

 

Πηγή: onalert.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα