Ματωμένο Πάσχα στη Σρι Λάνκα: Εκρήξεις με τουλάχιστον 207 νεκρούς και 400 τραυματίες

Ματωμένο Πάσχα στη Σρι Λάνκα: Εκρήξεις με τουλάχιστον 207 νεκρούς και 400 τραυματίες

Ματωμένο Πάσχα για τους πιστούς στη Σρι Λάνκα μετά από μπαράζ εκρήξεων βομβών σε εκκλησίες και ξενοδοχεία. Σήμερα, είναι Κυριακή του Πάσχα για τους Καθολικούς, με την αστυνομία να καταγράφει συνολικά οκτώ εκρήξεις, σε τρία πολυτελή ξενοδοχεία, μια εκκλησία της πρωτεύουσας και σε ακόμη δύο εκκλησίες κοντά στο Κολόμπο. Ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 207, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 400 από τις εκρήξεις σε τρεις χριστιανικές εκκλησίες κι ισάριθμα ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα Κολόμπο και άλλες πόλεις της Σρι Λάνκα. Ο φόβος των αρχών είναι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά, καθώς πολλοί είναι σοβαρά τραυματισμένοι.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας 12 ωρών, από τις 18:00 τοπική ώρα (15:30 ώρα Ελλάδας).

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει έως τις 06:00 τοπική ώρα της Δευτέρας (03:30 ώρα Ελλάδας).

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι απαγόρευσε την πρόσβαση σε βασικούς ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης καθώς και σε υπηρεσίες μηνυμάτων.

Νέες εκρήξεις

Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται ραγδαία, ενώ οι εκρήξεις δεν έχουν τέλος. Η έβδομη έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν δύο άνθρωποι τουλάχιστον, ενώ στην όγδοη έκρηξη πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από 50 νεκρούς. 

Ο πρωθυπουργός της χώρας καταδίκασε απερίφραστα τις «θρασύδειλες επιθέσεις».

«Καταδικάζω απερίφραστα τις θρασύδειλες επιθέσεις εναντίον του λαού μας σήμερα. Καλώ όλους τους Σριλανκέζους να παραμείνουν ενωμένοι και δυνατοί σε τούτους τους τραγικούς καιρούς», σημειώνει στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter o πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα λάβει «άμεσα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση».

Ο πρωθυπουργός, που συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, ζήτησε επίσης να αποφευχθεί «η διασπορά ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών και θεωριών»

Σύμφωνα με τις αρχές μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και εννέα ξένοι πολίτες.

Σε μόνο μία από τις εκκλησιες, τον Άγιο Σεβαστιανό στην Καταουαπιτίγια, βρειως του Κολόμπο, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ οι τηλεοπτικές εικόνες παρουσιάζουν κορμιά να κείτονται αιμάσσοντα στο έδαφος και τμήματα από την κατεστραμμένη οροφή του χριστιανικού ναού. Άλλη έκρηξη σημειώθηκε στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως άλλοι 25 πιστοί βρήκαν τον θάνατο σε εκκλησία της Μπατικαλόα, στα ανατολικά.

Επίσης στο Κολόμπο επλήγησαν τρία ξενοδοχεια, τα Shangri-La, Kingsbury Hotel και Cinnamon Grand Colombo, χωρίς να έχει γίνει σαφές εάν υπάρχουν θύματα σε αυτά.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις, σε μία χώρα που σπαρασσόταν για δεκαετίες από εμφύλιες διαμάχες, όταν κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία των Ταμίλ οι βοβμιστικές επιθέσεις βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη.

 Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης σε εκκλησία στη Σρι Λάνκα

Ένα από τα βίντεο που αναρτήθηκε στα social media δείχνει τη στιγμή της έκρηξης σε μία από τις τρεις εκκλησίες της Σρι Λάνκα, οι οποίες έγιναν στόχος βομβιστών.

Η λήψη γίνεται από τον παρακείμενο δρόμο και δείχνει τον καπνό από καλύπτει το κτίριο, ενώ τα προπορευόμενα αυτοκίνητα σταματούν για να δουν τι συμβαίνει.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Κόσμος

Nikol K.
Σχολιάστε το άρθρο: