Πομπέο: Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν τη συγκάλυψη της δολοφονίας Κασόγκι

Πομπέο: Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν τη συγκάλυψη της δολοφονίας Κασόγκι

Σε καμία περίπτωση οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν τη συγκάλυψη της δολοφονίας Κασόγκι ξεκαθάρισε ο Μάικ Πομπέο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε αυτή τη δήλωση μετά την αθέτηση υπόσχεσης του Ντόναλντ Τραμπ προς το Κογκρέσο, να κατονομάσει τους υπεύθυνους της δολοφονίας Κασόγκι.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αθέτησε την προηγούμενη εβδομάδα την υποχρέωσή του, βάσει των διατάξεων νόμου που ενεργοποίησε το Κογκρέσο, να τοποθετηθεί για τον ρόλο του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στον φόνο.

Το Κογκρέσο είχε δώσει στην κυβέρνηση Τραμπ διορία ως την Παρασκευή για να του υποβάλει μια έκθεση για το ποιον ή ποιους θεωρεί υπεύθυνο ή υπεύθυνους για τη δολοφονία του Κασόγκι και εάν και κατά πόσον θα επιβάλει κυρώσεις σε αυτόν ή αυτούς. Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αρνήθηκε αυτό το τελεσίγραφο, επικαλούμενος τη «διάκριση των εξουσιών».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «εργάζεται επιμελώς» σε αυτό το θέμα και «θα συνεχίσει να λαμβάνει δράση ώστε όσοι ευθύνονται για τη δολοφονία Κασόγκι να λογοδοτήσουν», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου στις αρχές Οκτωβρίου στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη από ομάδα πρακτόρων του Ριάντ έχει κηλιδώσει την εικόνα των Σαουδαράβων ηγετών και έχει φέρει σε δύσκολη θέση την Ουάσινγκτον που επιθυμεί να διατηρήσει τη στρατηγική συμμαχία της με το σαουδαραβικό Βασίλειο.

Την Παρασκευή ο Πομπέο ενημέρωσε το Κογκρέσο για την πορεία της έρευνας για τον φόνο του, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ωστόσο, κορυφαία στελέχη και των δύο κομμάτων επέκριναν την κυβέρνηση κρίνοντας ότι δεν ενημέρωσε σωστά, όπως όφειλε, το Κογκρέσο για την έρευνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Κόσμος

Nikol Kap
Σχολιάστε το άρθρο: