Τι έδειξε το πείραμα της Φινλανδίας με το επίδομα 560 ευρώ σε δύο χιλιάδες ανέργους

Τι έδειξε το πείραμα της Φινλανδίας με το επίδομα 560 ευρώ σε δύο χιλιάδες ανέργους

Τα πρώτα συμπεράσματα από το πείραμα του βασικού εισοδήματος, το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από έναν μήνα, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της Φινλανδίας, με τους ερευνητές να σημειώνουν πως δεν κατάφερε να οδηγήσει τους ανέργους στο να εργάζονται περισσότερο και να κερδίζουν περισσότερα.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, επελέγησαν τυχαία δύο χιλιάδες άνεργοι Φινλανδοί και έγιναν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που εισέπρατταν μηνιαία αμοιβή 560 ευρώ από το κράτος, επί δύο χρόνια, ανεξάρτητα από το εάν θα έβρισκαν δουλειά ή όχι.

«Η επίδραση στην ανεργία φαίνεται να ήταν μικρή τον πρώτο χρόνο» ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Φινλανδίας Pirkko Mattila.

Η Φινλανδία, όπως εξηγεί το Reuters, αναζητεί εναλλακτικές λύσεις για να αναθεωρήσει το μοντέλο κοινωνικής ασφάλισης, ένα τεράστιο εγχείρημα που αναμένεται να παρακαμφθεί μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Απριλίου.

Το πείραμα αυτό είχε στόχο να ελέγξει πόσο θα άλλαζε την κατάσταση η παροχή ενός «διχτυού ασφαλείας» σε εκείνους που δεν μπορούν ή επιλέγουν να μη δουλέψουν, ενθαρρύνοντάς τους ταυτόχρονα να βρουν χαμηλόμισθες ή προσωρινές δουλειές, χωρίς όμως να χάσουν το επίδομά τους.

Παρότι η επίπτωση στην ανεργία ήταν μικρή, εκείνοι που συμμετείχαν στο πείραμα δήλωσαν πιο ευτυχισμένοι και πιο υγιείς σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

«Όσοι λάμβαναν το βασικό εισόδημα είχαν καλύτερες επιδόσεις στο ευ ζην από την ομάδα ελέγχου» σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής Olli Kangas.

Το αρχικό πλάνο της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Φινλανδίας ήταν να επεκτείνει το σχέδιο του βασικού εισοδήματος για ακόμα δύο χρόνια, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αντιμετωπίσει την ανεργία.

Πέρσι άλλαξε ρότα και επέβαλε «κυρώσεις» στους ανέργους που είτε δεν βρήκαν δουλειά είτε επέλεξαν να μη δουλέψουν όσο εισέπρατταν επιδόματα.

Τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Reuters, η ανεργία έφτασε σε χαμηλό 10ετίας, στο 6,6%.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα