Κλείδωσε νέα συνάντηση Τραμπ - Κιμ στο Βιετνάμ

Το ζήτημα μιας συμφωνίας με τη Ρωσία για τα πυρηνικά μεσαίου βεληνεκούς παρόμοιας με εκείνη που είχαν συνάψει οι ΗΠΑ με την ΕΣΣΔ το 1987 έθεσε στο τραπέζι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, ανακοίνωσε μια νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στα τέλη Φεβρουαρίου στο Βιετνάμ.

«Εάν δεν είχα εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, ενδεχομένως τώρα να βρισκόμασταν σε κατάσταση πολέμου με τη Β. Κορέα. Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη που πρέπει να γίνει, αλλά η σχέση μου με τον Κιμ είναι μια καλή σχέση»Μιλώντας ενώπιον κοινοβουλευτικών του Κογκρέσου για την Κατάσταση της Ένωσης, τόνισε μεταξύ άλλων πως θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα να «συναφθεί νέα συμφωνία, παρόμοια με εκείνη που η χώρα του είχε συνάψει με την ΕΣΣΔ το 1987, για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς».

Η ανακοίνωση γίνεται μερικές ημέρες μετά την υλοποίηση της απόφασης της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από την INF, με την κατηγορία ότι η Μόσχα την παραβίαζε.

«Ίσως να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια διαφορετική συμφωνία, προσθέτοντας (ως μέρη) την Κίνα κι άλλους· ή ίσως και να μην μπορέσουμε» ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

«Σε κάθε περίπτωση, θα δαπανούμε περισσότερα από όλους τους άλλους και θα εφαρμόζουμε περισσότερη καινοτομία (σ.σ.: στο πεδίο των στρατιωτικών εξοπλισμών) από όλους τους άλλους» συμπλήρωσε ο Ρεπουμπλικάνος, ο οποίος έχει διατρανώσει επανειλημμένα πως έχει σκοπό να εκσυγχρονιστεί το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο.

Σχετικά με τη συνάντηση με τον Κιμ, προανήγγειλε ότι αυτή θα γίνει στις 27 και 28 Φεβρουαρίου.

«Εάν δεν είχα εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, ενδεχομένως τώρα να βρισκόμασταν σε κατάσταση πολέμου με τη Β. Κορέα. Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη που πρέπει να γίνει, αλλά η σχέση μου με τον Κιμ είναι μια καλή σχέση. Ο Κιν Γιονγκ Ουν κι εγώ θα συναντηθούμε στις 27 και 28 Φεβρουαρίου στο Βιετνάμ» είπε μεταξύ άλλων ο Τραμπ.

«Να επιδιώξουμε έναν συμβιβασμό»

Ξεκινώντας την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον των μελών του Κογκρέσου, ο Ντόναλντ Τραμ κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς να επιδιώξουν έναν «συμβιβασμό».

Σύμφωνα με τον ένοικο του Λευκού Οίκου, η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να απειληθεί μόνο από «ανόητους πολέμους», τις «πολιτικές σκοπιμότητες» ή «γελοίες μικροκομματικές έρευνες».

Ακόμη, ο Τραμπ στηλίτευσε το γεγονός ότι η Γερουσία δεν έχει εγκρίνει -όπως είπε- «τριακόσιους διορισμούς» που έχει κάνει, κάτι το οποίο χαρακτήρισε «άδικο» τόσο για τα πρόσωπα που διόρισε όσο «και για τη χώρα μας».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να αναθεωρηθούν οι νόμοι για τη μετανάστευση, ώστε να προστατεύονται «οι ζωές και οι δουλειές των πολιτών μας».

Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ του «ευγενούς αγώνα» για «την ελευθερία» στη Βενεζουέλα, όπου οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τον αυτοανακηρυγμένο μεταβατικό πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό ως τον νόμιμο αρχηγό του λατινοαμερικανικού κράτους και εντείνουν τις πιέσεις για να αναγκάσουν τον εκλεγμένο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία.

«Να βάλουμε τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο δεκαετιών»

Ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε ακόμη έκκληση να επιλέξουν το «μεγαλείο» και να απορρίψουν την απόλυτη «ακινησία».

«Πρέπει να απορρίψουμε τις πολιτικές του ρεβανσισμού, της αντίστασης και των αντιποίνων, να αγκαλιάσουμε τις απεριόριστες δυνατότητες που μας προσφέρει η συνεργασία και ο συμβιβασμός για το κοινό καλό» είπε ο Ρεπουμπλικάνος.

«Μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο δεκαετιών» πρόσθεσε.

Υπέρ της ανέγερσης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε για ακόμη μία φορά ότι το τείχος το οποίο θέλει να υψωθεί στα σύνορα με το Μεξικό, σχέδιο που καταγγέλλουν οι Δημοκρατικοί και το οποίο στάθηκε αφορμή για το πιο παρατεταμένο shutdown του ομοσπονδιακού κράτους στην αμερικανική ιστορία, θα οικοδομηθεί τελικά.

«Θα φροντίσω να οικοδομηθεί» είπε ο Ρεπουμπλικάνος. «Τα τείχη δουλεύουν και σώζουν ζωές» πρόσθεσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Παράλληλα, κάλεσε τους κοινοβουλευτικούς να «κλείσουν μια συμφωνία» και επέμεινε πως όπου έχει ήδη ανεγερθεί, οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων από μετανάστες χωρίς χαρτιά έχουν μειωθεί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα