ΗΠΑ: Αυτός είναι ο ύποπτος για την αποστολή των τρομοδεμάτων

ΗΠΑ: Αυτός είναι ο ύποπτος για την αποστολή των τρομοδεμάτων

Ενας 56χρονος από την Φλόριδα είναι ο συλληφθείς και βασικός ύποπτος για την αποστολή των τρομοδεμάτων.

Το όνομα του ειναι Σέζαρ Σάγιοκ κι είναι κάτοικος της πόλης Αβεντούρα στη Φλόριδα

Ο Σάγιοκ συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής κοντά στο Φορτ Λόντερντέιλ και θεωρείται ως ο ιθύνων νους πίσω από της κατασκευή των τρομοδεμάτων που στάλθηκαν σε τέως προέδρους των ΗΠΑ και Αμερικανούς Γερουσιαστές.

Μετά τα πακέτα που εστάλησαν σε Τζορτζ Σόρος, Χίλαρι Κλίντον, Μπαράκ Ομπάμα και τα γραφεία του CNN που στεγάζονται στο κτίριο της Time Warner στη Νέα Υόρκη, τις τελευταίες ώρες βρέθηκαν δύο ακόμα πακέτα που ταχυδρομήθηκαν στην βουλευτή των Δημοκρατικών Μαξίν Ουότερς της Καλιφόρνιας.

Τα δύο δέματα που προορίζονταν για την Ουότερς, πολύπειρη πολιτικό των Δημοκρατικών από το Λος Άντζελες που έχει επικρίνει με σφοδρότητα τον Ντόναλντ Τραμπ, αυξάνουν σε συνολικά οκτώ τον αριθμό των δεμάτων που φέρονται να περιείχαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. 

Στη Φλόριντα βρέθηκε ύποπτο δέμα κοντά στο γραφείο της βουλευτίνας του Δημοκρατικού Κόμματος Ντέμπι Γουάσερμαν-Σουλτς, πρώην προέδρου της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, που εξωθήθηκε σε παραίτηση το 2016 αφού κατηγορήθηκε ότι ευνόησε τη Χίλαρι Κλίντον έναντι του Μπέρνι Σάντερς στις προκριματικές εκλογές.

Μεταξύ των στόχων και ο Έρικ Χόλντερ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της διοίκησης Ομπάμα.

"Τα τρομοδέματα είχαν ως στόχο να εκφοβίσουν" 

Τα τρομοδέματα που στάλθηκαν αυτήν την εβδομάδα σε πολιτικούς του Δημοκρατικού κόμματος, σε μέσα ενημέρωσης και άλλα δημόσια πρόσωπα τα οποία είναι αντιδημοφιλή στους ακροδεξιούς, συνιστούσαν πιθανότατα μια τακτική εκφοβισμού και όχι μια δολοφονική απόπειρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών.

Δύο εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι για το κατά πόσον ευθύνεται ένα πρόσωπο ή μια ομάδα για την αποστολή των δεμάτων αυτών. Οι αστυνομικές αρχές αναλύουν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς αναζητώντας στοιχεία που θα μπορούσαν να δώσουν κάποιες απαντήσεις.

"Αυτό που ήθελαν να κάνουν ήταν να τρομάξουν τον κόσμο, να προκαλέσουν ταραχή, όχι απαραιτήτως να βλάψουν κάποιον, επειδή αν ήθελαν να βλάψουν ανθρώπους, οι βόμβες θα είχαν εκραγεί", υποστήριξε ο Μάθιου Μπράντλεϊ, πρώην πράκτορας στη CIA και νυν σύμβουλος για θέματα ασφάλειας στην International SOS & Control Risks.

"Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι πρόκειται για κάποιον παλαβό και όχι για κάποια οργάνωση που προσπαθεί να πετύχει κάτι. Εμπαθής, κακός, κακεντρεχής. Κάτι απ' όλα αυτά", σχολίασε η καθηγήτρια χημείας στο Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άιλαντ Τζίμι Όξλεϊ, που είναι ειδική στις εκρηκτικές ύλες.

Η Όξλεϊ θεωρεί ότι ο ύποπτος είναι ένας μοναχικός βομβιστής, όμως ο Μπράντλεϊ υποστηρίζει ότι στην υπόθεση έχουν εμπλακεί πολλά πρόσωπα επειδή "είναι δύσκολο να συντονίσεις τις ταχυδρομικές παραδόσεις μόνος σου".

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα