Προκαλεί η Τουρκία - Το Barbaros βγαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της στη Μεσόγειο, καθώς από αύριο 18 Οκτωβρίου έχει εξαγγείλει πως θα στείλει το ερευνητικό σκάφος «Barbaros», συνοδευόμενο από το επίσης ερευνητικό «Apollo Moon» και το βοηθητικό «TANUX-1».

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα με την NAVTEX 1032/18 δεσμεύει περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ και κοντά στο όριο με το FIR Αθηνών για το χρονικό διάστημα από τις 18 Οκτωβρίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

 

Όπως αναφέρει το news.gr, τόσο η Αθήνα όσο και η Κύπρος παρακολουθούν τις εξελίξεις σχετικά με τις κινήσεις της Τουρκίας που χθες δια στόματος Τσαβούσογλου τόνισε μεταξύ άλλων πως η Άγκυρα θα συνεχίσει τις εργασίες για την εξόρυξη φυσικού αερίου γύρω από το νησί της Κύπρου προκειμένου να καθιερώσει τη δίκαιη μοιρασιά των πόρων.

«Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις γύρω από το νησί. Δεν προσπαθούμε να τσακωθούμε με κανέναν. Οι στόχοι μας είναι η δίκαιη μοιρασιά των πόρων. Ωστόσο όλοι θα πρέπει να μάθουν πως δεν θα αφήσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας, της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και των Τουρκοκυπρίων να καταπατηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο» πρόσθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος χθες.

Τις κινήσεις πάντως της Τουρκίας δεν παρακολουθούν μόνο Αθήνα και Λευκωσία αλλά και χώρες μεγαλύτερου διαμετρήματος όπως οι ΗΠΑ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε αυστηρό μήνυμα διαμηνύοντας προς την Άγκυρα ότι αποθαρρύνει «κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο αξιωματούχος.

 

newsbeast

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ