Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Έκλεισαν οι κάλπες, χαμηλή η συμμετοχή, κάτω από το 40%

Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Έκλεισαν οι κάλπες, χαμηλή η συμμετοχή, κάτω από το 40%

Έκλεισαν στις 20:00 ώρα Ελλάδος οι κάλπες στην ΠΓΔΜ για το δημοψήφισμα σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών. 

Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση μέχρι και μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, ο αριθμός των ψηφοφόρων που είχε προσέλθει για να ψηφίσει, ανερχόταν σε 589.637, δηλαδή το 34,59% του εκλογικού σώματος.

Συνολικά 1.806.336 ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα ενώ στις διπλωματικές και προξενικές αρχές στο εξωτερικό, δηλώθηκαν να ψηφίσουν 2.694 ψηφοφόροι. Το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν είναι: «Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία ανάμεσα στη Δημοκρατία της «Μακεδονίας» και την Ελληνική Δημοκρατία;»

Καθοριστική σημασία έχει η βάση πάνω στην οποία θα μετρηθεί η αναγκαία συμμετοχή άνω του 50%. Οι εκλογικοί κατάλογοι διαμορφώθηκαν το 2002 και έκτοτε δεν έχουν ανανεωθεί, με αποτέλεσμα να μην περιλαμβάνουν το υψηλό ποσοστό της μετανάστευσης, το οποίο θα προσμετρηθεί στο ποσοστό της αποχής.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ προσήλθε σήμερα το πρωί στο εκλογικό κέντρο για να ασκήσει το εκλογικό του δικαιώμα συνοδευόμενος από τον γιο του Ντούσκο.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δεν πρόκειται να ψηφίσει στο σημερινό δημοψήφισμα σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

«Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, στο πλαίσιο της θέσης του κόμματος που επιτρέπει στον καθένα να πράξει κατά συνείδηση, αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα. Ο Μίτσκοσκι θεωρεί ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι παραπλανητικό και αποτελεί χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Εμπεριέχει το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που αποτελεί στρατηγικό στόχο του VMRO-DPMNE, αλλά στην πράξη στο σημερινή δημοψήφισμα η απόφαση αφορά την επιζήμια συμφωνία για την μετονομασία της χώρας και τίποτε άλλο. Έτσι, ο Μίτσκοσκι αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα, στέλνοντας στην πράξη μήνυμα διαφωνίας και απόρριψης της επιβλαβούς συμφωνίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, Ναούμ Στοίλκοφσκι.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον δύο βουλευτές του VMRO-DPMNE έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE επανέλαβε τη θέση του κόμματός του, ότι σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής στο σημερινό δημοψήφισμα ξεπεράσει το 50% και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, τότε η βούληση αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι δύο αυτοί όροι, τότε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ πρέπει να αποσυρθεί από τη συμφωνία.

Οι «Μακεδόνες» είναι υπέρ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δήλωσε ο Ζάεφ

Να προσέλθουν στις κάλπες κάλεσε τους ψηφοφόρους ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, αφότου έριξε το δικό του ψηφοδέλτιο στο πλαίσιο του κρίσιμου δημοψηφίσματος η έκβαση του οποίου θα καθορίσει την αλλαγή ονόματος ή μη της γειτονικής χώρας.

Ο Ζόραν Ζάεφ σε δηλώσεις του εμφανίστηκε αισιόδοξος για ένα μεγάλο ποσοστό συμμετοχής που θα αποδείξει ότι οι «Μακεδόνες» είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

«Οι «Μακεδόνες» αποφασίζουν για τη μοίρα της χώρας μας. Καλώ όλους τους πολίτες να ψηφίσουν και να πάρουν αυτή τη σπουδαία απόφαση για το μέλλον της χώρας και τις επόμενες γενιές», είπε χαρακτηριστικά.

Ντιμιτρόφ: Μεγάλη μέρα για τη «Μακεδονία»

«Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Μακεδονία και για τη φιλία μας με τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και όλους τους γείτονές μας», είπε ο υπουργος Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ ο οποίος περίπου στις 09:30 ψήφισε στο πλαίσιο της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο, ο κ. Ντιμιτρόφ είπε: «Οι πολιτικοί μιλήσαμε και αναλύσαμε τις θέσεις μας. Σήμερα είναι η μέρα που μιλάνε οι πολίτες. Και οι πολίτες μιλούν όταν ψηφίζουν. Ελπίζω ότι θα είναι μια ήρεμη δημοκρατική διαδικασία. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία αυτό το δημοψήφισμα για να επιλέξουν οι πολίτες να προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά, προς την ΕΕ, το ΝΑΤΟ.

Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Μακεδονία και μια ευκαιρία να δείξουμε ότι η περιοχή μπορεί να δημιουργήσει μέλλον και όχι μόνο διαφωνίες. Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Μακεδονία και για τη φιλία μας με τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και όλους τους γείτονές μας. Είμαι αισιόδοξος και ενθουσιασμένος σήμερα. Είναι και τα γενέθλια μου όποτε θεωρώ πως πρόκειται για καλό οιωνό».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα