Ο Ερντογάν καταγγέλλει προσπάθεια οικονομικής δολοφονίας της Τουρκίας

Ο  Ερντογάν καταγγέλλει προσπάθεια οικονομικής δολοφονίας της Τουρκίας

Για προσπάθεια «οικονομικής δολοφονίας» της Τουρκίας έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξαπέλυσε νέα πυρά προς τις αγορές, με αφορμή τη ραγδαία υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

«Η ξαφνική άνοδος της λίρας σε επίπεδα άνω των 7 λιρών ανά δολάριο, αποτελούσε μία προσπάθεια οικονομικής δολοφονίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, σε σημερινή του παρέμβαση.

Χθες, η κεντρική τράπεζα της χώρας, σε μία κίνηση έκπληξη, προχώρησε σε γενναία αύξηση των επιτοκίων κατά 625 μονάδες βάσης, με το επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας να διαμορφώνεται στο 24%, οδηγώντας σε άμεση αποκλιμάκωση των πιέσεων στο τουρκικό νόμισμα.

«Έχουμε καταφέρει να σταματήσουμε αυτή την οικονομική επίθεση σε πολύ μεγάλο βαθμό» τόνισε, επιπλέον, ο «Σουλτάνος», ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη χθεσινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας.

«Η κεντρική τράπεζα έκανε μία πολύ μεγάλη αύξηση των επιτοκίων. Ας δούμε και τα αποτελέσματα αυτής της ανεξαρτησίας» σχολίασε χαρακτηριστικά, απαντώντας εν μέρει και στις επικρίσεις περί παρέμβασής του στη νομισματική πολιτική της Τουρκίας.

Εξήγησε δε, ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται εκτός των στόχων της κεντρικής τράπεζας για πάνω από 15 χρόνια και επομένως, η τρέχουσα κατάσταση «δεν είναι κάτι καινούριο».

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός προσέγγισε το επίπεδο του 18%, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 25 ετών.

Πάντως, ο Ερντογάν, ο οποίος έχει επανειλημμένως ταχθεί εναντίον της αύξησης των επιτοκίων, δεν παρέλειψε να στείλει και νέα μηνύματα προς την κεντρική τράπεζα, ξεκαθαρίζοντας ότι «η υπομονή έχει και τα όριά της».

Την ίδια ώρα, μάλιστα, κάλεσε τους πολίτες να μετατρέψουν όλες τους τις αποταμιεύσεις σε λίρες και να επιδείξουν εμπιστοσύνη στο τουρκικό νόμισμα.

Στο μεταξύ η λίρα εξακολουθεί να διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 6,1 λιρών/δολάριο, μετά τη χθεσινή ανάκαμψη από τα επίπεδα των 6,5 λιρών/δολάριο, ως απόρροια της απόφασης της κεντρικής τράπεζας.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα