Βουλιάζει η τουρκική οικονομία. Η χρεοκοπία της Turk Telecom ήταν μόνο η αρχή

Βουλιάζει η τουρκική οικονομία. Η χρεοκοπία της Turk Telecom ήταν μόνο η αρχή

Νέα εξέλιξη στην οικονομική κρίση που διέρχεται η Τουρκία είναι η χρεοκοπία του τουρκικού ΟΤΕ, μίας από τις ιστορικότερες εταιρείες της χώρας, της Turk Τelekom.

Ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός δεν μπορούσε να αποπληρώσει τα δάνειά της, που ανέρχονται σε 4,7 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα το πλειοψηφιοκό πακέτο των μετοχών να περάσει στις πιστώτριες τράπεζες, όπως μεταδίδει το Anadolu. Υπενθυμίζεται πως η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 40%, ενώ μόνο σήμερα υποχώρησε κατά 4,5%.

Η σημαντικότερη αιτία για τη χρεοκοπία της Turk Telekom είναι ότι εισπράττει σε τουρκικές λίρες ενώ πληρώνει σε συνάλλαγμα τα δάνειά της ώστε η εξέλιξη αυτή να θεωρείται αναμενόμενη.

Αναμένεται την κρίση αυτή να αντιμετωπίσουν κι άλλες εταιρείες. Η Turk Telekom εκτός από την Τουρκία δραστηριοποιείται σε Αλβανία, Λίβανο, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, κατέχοντας πακέτα μετοχών εγχώριων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.

Οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές, όπως αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης στον Ελεύθερο Τύπο, περιμένουν πως το δρόμο της Turk Telecom θα ακολουθήσουν κι άλλες εταιρίες, κυρίως του κατασκευαστικού κλάδου. 
 
Την είδηση μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο οποίος τόνισε ακόμη πως η τουρκική εταιρεία χρεοκόπησε διότι εισπράττει σε τουρκικές λίρες και πληρώνει σε συνάλλαγμα τα δάνειά της.
 
Όπως αναφέρεται, το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε σήμερα την μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού από την Oger Telekomunikasyon A.S. (OTAS), την εταιρεία που είχε αποκτήσει το 2005 την μέχρι τότε κρατική Turk Telekom μέσα από μία διαδικασία αποκρατικοποίησης της. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Turk Telekom «εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών η μεταβίβαση του 55% των μετοχών που κατέχει η Oger Telekomunikasyon A.S. στην Turk Telekom από έναν φορέα ειδικού σκοπού, στον οποίο μέτοχοι είναι οι πιστώτριες τράπεζες της OTAS».
 
Στο μεταξύ, ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Ερκάν Κιλιμτζί πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση αυτή, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters τρεις πηγές που έχουν γνώση του θέματος.
 
Η Τράπεζα Ανάπτυξης (Development Bank) της Τουρκίας δημοσιοποίησε ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο Κιλιμτζί πρόκειται να ενταχθεί στο δυναμικό της, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της.
 
Η Κεντρική Τράπεζα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει το θέμα, καθώς η σημερινή ημέρα είναι δημόσια αργία στην Τουρκία.
 
«Ο Κιλιμτζί δεν διαφωνούσε με τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας σε κανένα ζήτημα, συμπεριλαμβανομένων και των επιτοκίων. Η εμπειρία του θα χρησιμοποιηθεί σε μια άλλη δημόσια θέση, αυτό είναι όλο» σχολίασε πηγή που μίλησε στο Reuters.
 
Η Κεντρική Τράπεζα δέχεται πιέσεις από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην αυξήσει τα επιτόκια, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και την υποτίμηση της λίρας απέναντι στο δολάριο. Γύρω στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) η λίρα υποχωρούσε σήμερα στα 6,7250 δολάρια, έχοντας φτάσει και στα 6,85 αφού είδαν το φως της δημοσιότητας οι πληροφορίες για την αποχώρηση του Κιλιμτζί.
 
με πληροφορίες απο enikos.gr, etypos
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα