Ζάεφ: Στα μακεδονικά η επικοινωνία ως επίσημη και αναγνωρισμένη γλώσσα

Ζάεφ: Στα μακεδονικά η επικοινωνία  ως επίσημη και αναγνωρισμένη γλώσσα

Το Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις Σκοπίων – ΝΑΤΟ για την ένταξη της γείτονος στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ΜΙΑ. Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο του 2020, και κατόπιν να κυρωθεί από τα μέλη του ΝΑΤΟ και την ΠΓΔΜ. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απέστειλε οδηγίες για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτείται να ικανοποιήσουν τα Σκόπια τους προσεχείς 18 μήνες προκειμένου να έχουν δικαίωμα ένταξης στη Συμμαχία. 

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ συνεχίζει τους πανηγυρισμούς για τη συμφωνία των Πρεσπών ενόψει του δημοψηφίσματος που πραγματοποιείται σε ένα μήνα. Στο πλαίσιο της εκστρατείας για το «ναι» στο δημοψήφισμα, ο πρόεδρος των Σκοπίων δεν αναφέρεται καθόλου στο επίσημο όνομα της γείτονος, δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία». 

Ειδικότερα, όπως ανέφερε την Τρίτη στο twitter ο Ζόραν Ζάεφ «ως μέλος του ΝΑΤΟ η ‘’Μακεδονική’’ ασφάλεια είναι βέβαιη, η εδαφική ακεραιότητα είναι εγγυημένη, και τα σύνορα ενισχύονται». 

Παράλληλα, τη Δευτέρα το βράδυ ο σκοπιανός πρόεδρος σημείωσε ότι «με τη συμμετοχή στην ΕΕ, όλες οι επίσημες επικοινωνίες μεταξύ της ‘’Δημοκρατίας της Μακεδονίας’’ και των μελών της ΕΕ θα μεταφράζονται και θα διερμηνεύονται στα ‘’Μακεδονικά’’ ως επίσημη και αναγνωρισμένη γλώσσα σε μια περιοχή στην οποία ζουν 500 εκατ. κάτοικοι».  

 

skai

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα