Ερντογάν: Βγάλτε δολάρια και ευρώ από τα στρώματα και αγοράστε λίρες

Ερντογάν: Βγάλτε δολάρια και ευρώ από τα στρώματα και αγοράστε λίρες

Να μετατρέψουν όλο το ξένο συνάλλαγμα που διαθέτουν "κάτω από το στρώμα" τους σε τουρκικές λίρες, κάλεσε σήμερα τους Τούρκους πολίτες ο πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν, για να δώσουν με αυτόν τον τρόπο –όπως είπε- την απάντησή τους στον οικονομικό πόλεμο που αντιμετωπίζει η χώρα.

Μιλώντας από την πόλη Bayburt (στην οποία κατά τις πρόσφατες εκλογές έλαβε το συντριπτικό ποσοστό του 82%), ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι το δολάριο δεν μπορεί να "ανακόψει την πορεία μας".

Αφού κάλεσε για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα τους πολίτες της χώρας να μετατρέψουν ό,τι ξένο αποθεματικό διαθέτουν σε τουρκικές λίρες, πρόσθεσε πως πρόκειται για "εθνικό, τοπικό αγώνα. Αυτή θα είναι η απάντηση του έθνους μου σε όσους ξεκινούν οικονομικό πόλεμο εναντίον μας", δήλωσε.

Το Bloomberg σημειώνει ότι οι Τούρκοι πολίτες διαθέτουν 158,6 δισ. δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα (στις 3 Αυγούστου).

Στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα τόνισε ότι η ευθύνη δεν είναι απέναντι στον "Χανς" ή στον Τζωρτζ", αλλά απέναντι στον "Αχμέτ".

Πρόσθεσε μάλιστα πως η οικονομική επίθεση εναντίον της Τουρκίας οφείλεται σε "μικρή διάσταση απόψεων" που υπάρχει με συγκεκριμένες δυνάμεις, και αυτό κατέστρεψε τις σχέσεις τους με την Τουρκία σε σημείο που να θεωρείται σχεδόν αδύνατη η επιδιόρθωσή τους.

"Θα συνεχίσουμε να είμαστε φιλικοί σε χέρια που απλώνονται φιλικά. Ωστόσο, έχουμε σχέδια για όλες τις πιθανότητες. Και λέω προς τα λόμπι των επιτοκίων, να μην έχουν υψηλές προσδοκίες. Δεν θα μπορέσετε να βγάλετε λεφτά στην πλάτη του έθνους μου. Δεν θα μπορέσετε να γονατίσετε αυτό το έθνος", πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε ότι η Τουρκία εργάζεται για εναλλακτικές (χωρίς να διευκρινίσει σε τι είναι οι εναλλακτικές λύσεις) με την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

 

capital

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα