Στις 30 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών

Στις 30 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών

Το δημοψήφισμα για την αλλαγή ονομασίας της ΠΓΔμ θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου και θα έχει «συμβουλευτικό» χαρακτήρα, ανακοίνωσε την Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος, είπε, θα είναι: «Στηρίζετε την ένταξη της χώρας στο NATO και την ΕΕ εγκρίνοντας τη συμφωνία ανάμεσα στην 'Δημοκρατία της Μακεδονίας' και την Ελληνική Δημοκρατία;»

Κάλεσε επίσης την αντιπολίτευση να υποστηρίξει τη διαδικασία και ζήτησε από τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, αναφέρει το πρακτορείο Ibna.

«Γνωρίζω ότι το δημοψήφισμα θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα» δήλωσε ο Ζάεφ. «Για μια ακόμα φορά, θα ήθελα να καλέσω την αντιπολίτευση να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία, και θα ήθελα επίσης να καλέσω τους ψηφοφόρους σε μαζική συμμετοχή».

«Αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ιστορική απόφαση που καθορίζει το μέλλον της 'Δημοκρατίας της Μακεδονίας'» είπε.
Απείχε το VMRO από την ψηφοφορία

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Ζάεφ, το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, 68 βουλευτές στο κοινοβούλιο των 120 εδρών ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE δεν ήταν παρόντες στην ψηφοφορία.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα