Οι βλέψεις Τραμπ – Πούτιν για τη σημερινή συνάντησή τους. Οι επιδιώξεις και τα ρίσκα

Οι βλέψεις Τραμπ – Πούτιν για τη σημερινή συνάντησή τους. Οι επιδιώξεις και τα ρίσκα

Μετά από μήνες διπλωματικών συγκρούσεων και ανταλλαγής «κομπλιμέντων», ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για την ιστορική πρώτη μεταξύ τους σύνοδο, στο Ελσίνκι, όπου έχουν ήδη ξεκινήσει διαδηλώσεις κατά των δύο ανδρών.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει υψηλές προσδοκίες για τη διμερή συνάντηση των δύο Προέδρων στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, πέραν κάποιων θερμών λόγων, ίσως μια τυπικής συμφωνίας για αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας και ενδεχομένως και την έναρξη συζητήσεων για θέματα όπως τα πυρηνικά όπλα και της Συρίας.

Οι δύο άνδρες, που έχουν προηγουμένως ανταλλάξει φιλοφρονήσεις σχετικά με τις ικανότητες ηγεσίας τους, δεν αποκλείεται να συζητήσουν και διπλωματικά ζητήματα, όπως αυτό των απελάσεων διπλωματών και την επίθεση του πρώην πράκτορα Σκριπάλ και της κόρης του στη Βρετανία.

Ο ίδιος ο Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, ενώ έσπευσε προκαταβολικά να χαρακτηρίσει «εχθρούς» τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ανταγωνιστές των ΗΠΑ, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι προσδοκίες του είναι χαμηλές.

Και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, από την πλευρά του, χαμήλωσε τις προσδοκίες για τη σύνοδο των δύο ηγετών και περιόρισε τον ορισμό της επιτυχούς συνάντηση στο ενδεχόμενο συμφωνίας στο άνοιγμα της επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Για τον Πούτιν το γεγονός ότι η συνάντηση γίνεται την ώρα που η Ρωσία έχει ανοιχτά μέτωπα με χώρες της Δύσης αλλά και τις ίδιες τις ΗΠΑ, της αποδίδει χαρακτήρα γεωπολιτικής νίκης, αφού η Ουάσιγκτον μπορεί να θεωρηθεί ότι αναγνωρίζει τη Μόσχα ως μεγάλη δύναμη, λαμβάνοντας υπόψη τα ενδιαφέροντά της.

Όμως για τον Τραμπ η συνάντηση μπορεί να κινηθεί σε πεδίο πολιτικού ρίσκου, αφού η εγκατάστασή του στο Λευκό Οίκο υποστηρίχθηκε από δώδεκα Ρώσους στρατιωτικούς πράκτορες, σύμφωνα με στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών,  ενώ την ίδια ώρα ερευνάται το ενδεχόμενο σκευωρίας με τη Ρωσία.

«Θα μπορούσαμε με σιγουριά να πούμε ότι το πολιτικό ρίσκο που παίρνει ο Πούτιν είναι χαμηλότερο από αυτό του Τραμπ», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πηγή κοντά στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα