Τουσκ στη Σύνοδο Κορυφής: Θα προωθηθούν σκληρές προτάσεις αν δεν συμφωνήσουμε

Τουσκ στη Σύνοδο Κορυφής: Θα προωθηθούν σκληρές προτάσεις αν δεν συμφωνήσουμε

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στους Ευρωπαίους ηγέτες, ότι αν η Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό δεν καταλήξει σε συμφωνία θα ανοίξει ο δρόμος σε «πραγματικά σκληρούς τύπους να εφαρμόσουν σκληρότερες μεταναστευτικές πολιτικές».

«Από το 2015, καταφέραμε να ανακόψουμε τη μεταναστευτική ροή κατά 96%, μόνο επειδή αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες και να μπλοκάρουμε την παράνομη μετανάστευση έξω από την ΕΕ», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Για αυτό το λόγο, καλώ σε αυτή τη σύνοδο να επικεντρωθούμε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, συμπεριλαμβανόμενου του σχεδίου για δημιουργία κέντρων αποβίβασης».

«Η εναλλακτική είναι το χαοτικό περαιτέρω κλείσιμο των συνόρων, περιλαμβανομένων και αυτών εντός της ΕΕ, καθώς και εντεινόμενες διαμάχες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ».

«Κάποιοι ίσως θεωρούν ότι είμαι πολύ σκληρός στις προτάσεις μου για τη μετανάστευση. Αλλά πιστέψτε με, εάν δεν συμφωνήσουμε σε αυτές, τότε θα δείτε κάποιες πραγματικά σκληρές προτάσεις από ορισμένους πολύ σκληρούς τύπους», πρόσθεσε ο Τουσκ.

Συγκλίνουν Γαλλία – Γερμανία

Το Παρίσι δηλώνει έτοιμο για μια συμφωνία με τη Γερμανία για τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» μεταναστών στην ΕΕ

Η Γαλλία είναι έτοιμη να καταλήξει σε μια συμφωνία με τη Γερμανία για τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» των μεταναστών, εφόσον το ζητήσει το Βερολίνο, όμως προς το παρόν δεν έχει δεχτεί κάποιο τέτοιο αίτημα, δήλωσε ένας σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών έχουν υποσχεθεί ότι θα βοηθήσουν την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ να αντιμετωπίσει την κρίση στο μεταναστευτικό, καθώς δέχεται έντονες πιέσεις από τους σκληροπυρηνικούς συμμάχους της, τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU) που απειλούν να κλείσουν τα σύνορα της Γερμανίας για τους μετανάστες.

Στην περίπτωση που η Μέρκελ δεν καταφέρει να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, ο κυβερνητικός συνασπισμός κινδυνεύει με κατάρρευση.

Γερμανική προσέγγιση στην Ουγγαρία

Την ίδια ώρα η Ουγγαρία δηλώνει «ανοιχτή» σε διαπραγματεύσεις για μια διμερή συμφωνία με τη Γερμανία για το μεταναστευτικό,όπως δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ενώ οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται στις Βρυξέλλες για συνομιλίες για το θέμα αυτό που απειλεί την κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

«Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, η Γερμανία προσέγγισε την ουγγρική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή διμερών διαπραγματεύσεων», είπε ο εκπρόσωπος. «Η θέση της Ουγγαρίας για το μεταναστευτικό είναι σαφής, όμως είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο, αυτή είναι η φύση της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Θεωρείται απίθανο να δεχτεί η Βουδαπέστη όλα τα αιτήματα της Γερμανίας, καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αρνείται κατηγορηματικά να δεχτεί στη χώρα του μετανάστες ή πρόσωπα που έχουν ζητήσει άσυλο σε άλλες χώρες.

eleftherostypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα