Παγκόσμια ανησυχία μετά την πυραυλική επίθεση στη Συρία. Βίντεο

Παγκόσμια ανησυχία μετά την πυραυλική επίθεση στη Συρία. Βίντεο

Παγκόσμια ανησυχία για το ενδεχόμενο διευρυμένης πολεμικής κλιμάκωσης έχει προκαλέσει η πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησαν από κοινού ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία τα ξημερώματα στη Συρία. Οπως αναμενόταν, τα δύο στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί έκαναν τον δικό τους απολογισμό της επιχείρησης, με τη Δύση να υποστηρίζει ότι πέτυχε τον στόχο της, που ήταν μια αυστηρή προειδοποίηση προς το καθεστώς Ασαντ και τις Μόσχα και Δαμασκό να καταδικάζουν τις επιδρομές, κάνοντας, παράλληλα, λόγο, σε πανηγυρικούς τόνους, για αναχαίτιση των περισσότερων εκ των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν.

Λίγες μόνο ώρες μετά την επίθεση, την οποία ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, Ουάσιγκτον, Παρίσι και Λονδίνο κήρυξαν την εκστρατεία λήξασα, υποστηρίζοντας ότι πέτυχε τον στόχο της που περιοριζόταν, σύμφωνα με τους ίδιους, στο να πλήξει το χημικό οπλοστάσιο του Ασαντ.

Πρόκειται για επιχείρηση ελαφρώς διευρυμένη συγκριτικά με εκείνη που είχε διατάξει, με την ίδια αιτιολογία, δηλαδή τις κατηγορίες κατά Ασαντ για χρήση χημικών όπλων, ο Τραμπ και πριν περίπου έναν χρόνο. Τότε είχαν εκτοξευθεί 59 πύραυλοι Τόμαχοκ- Κρουζ εναντίον μιας συριακής αεροπορικής βάσης, ενώ τα ξημερώματα εκτοξεύθηκαν περισσότεροι από 100 πυραύλους.

Ρωσία, Ασαντ και Ιράν

Η Μόσχα στην πρώτη αντίδρασή της, έκανε λόγο για αναχαίτιση 71 εξ αυτών από τη συριακή αεράμυνα, ενώ σε μήνυμά του ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, καταδίκασε την επίθεση, μιλώντας για «πράξη επιθετική που θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία». Το ΥΠΕΞ της χώρας, δια της εκπροσώπου του, εκτίμησε ότι οι επιδρομές θα επιδράσουν αρνητικά στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, κάνοντας λόγο για «ισχυρό μήνυμα στους εξτρεμιστές και τους ενόπλους ότι πράττουν σωστά».

Ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Ασαντ, εξέφρασε τη θέση ότι τα χτυπήματα κατά της χώρας ενισχύουν την αποφασιστικότητά του να εξουδετερώσει τους εχθρούς του.

Την ίδια ώρα, κατά της επιχείρησης τάχθηκε και η Τεχεράνη, με τον πρόεδρο Ροχανί, να προειδοποιεί ότι η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πυραυλική επίθεση, μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση μεγαλύτερης καταστροφής στην Μέση Ανατολή. Τέλος, το Ιράκ ζήτησε από τους Αραβες ηγέτες να «ξεκαθαρίσουν τη θέση τους».

Δύση

Από την πλευρά τους, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία επέμειναν ότι πήραν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε πλήγμα εναντίον των ρωσικών και ιρανικών δυνάμεων που βρίσκονται στη Συρία, ενώ, συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζιμ Μάτις, έκανε λόγο για «μεμονωμένο πλήγμα».

Αργότερα, μέσω Τwitter, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι η αποστολή εξετελέσθη, χαρακτηρίζοντας την επίθεση «τέλεια εκτελεσμένη» και ευχαριστώντας τους συμμάχους των ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία.

Η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, χαρακτήρισε την επίθεση «σωστή και νόμιμη», ενώ υπογράμμισε ότι στόχος της ήταν να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας νέας χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές αρχές, αλλά και να σταλεί ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο, ότι η χρήση τέτοιων όπλων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η Αγκελα Μέρκελ, που έκανε λόγο για απαραίτητη και κατάλληλη ενέργεια, ενώ από τη γαλλική πλευρά τονίστηκε ότι ο αντικειμενικός σκοπός της επιχείρησης πέτυχε, αφήνοντας, ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για επανάληψή της, αν το καθεστώς Ασαντ «ξεπεράσει και πάλι, κόκκινες γραμμές».

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ προειδοποιεί: Αν ξεπεραστούν ξανά κόκκινες γραμμές μπορεί να προγραμματιστούν νέες επιδρομές

Ο αντικειμενικός σκοπός των διεθνών αεροπορικών βομβαρδισμών κατά στόχων στην Συρία επιτεύχθηκε, ενώ δεν σχεδιάζεται η πραγματοποίηση νέων πυραυλικών πληγμάτων στην παρούσα φάση.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να έχει υπόψη της, ότι νέες αεροπορικές επιδρομές είναι δυνατό να προγραμματιστούν, εάν η ίδια, ξεπεράσει και πάλι, κόκκινες γραμμές, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας γνωστοποίησε επίσης, στην διάρκεια συνέντευξης του στον τηλεοπτικό σταθμό BFM TV, ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στην προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα, επίσκεψη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Ρωσία.

Τουρκία

Οσόν αφορά την Τουρκία, η οποία τις τελευταίες ημέρες προσπαθούσε να διατηρήσει ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσιγκτον, η Αγκυρα, μέσω του ΥΠΕΞ, χαρακτήρισε «αρμόζουσα» την πυραυλική επίθεση και δήλωσε ότι ο Ασαντ δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία. Πάντως, η βάση του Ιντσιρλίκ δεν χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.

Τα ελληνικά κόμματα για την πυραυλική επίθεση στη Συρία

Τους κινδύνους που εγκυμονούν οι πυραυλικές επιθέσεις ΗΠΑ-Βρετανίας-Γαλλίας -με τη στήριξη των συμμάχων τους- στη Συρία τονίζουν τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου -πλην Ν.Δ., που χαρακτηρίζει το χτύπημα «αναγκαίο». Ταυτόχρονα, όλα καταδικάζουν απερίφραστα τη χρήση χημικών όπλων, που είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

ΣΥΡΙΖΑ

Απόλυτη αντίθεση στις πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι εγκυμονούν κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του, οι επιθέσεις «μάς βρίσκουν αντίθετους και εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή. Ο ΟΗΕ είναι ο μόνος αρμόδιος να διενεργήσει τις έρευνες και να παραπέμψει τους ενόχους ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης για την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων, η οποία συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Και καταλήγει:

«Ο πόλεμος δεν είναι η λύση για το δράμα του συριακού λαού αλλά θα δημιουργήσει νέα προβλήματα. Μονόδρομος οι διπλωματικές και ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και ο ενεργός ρόλος των διεθνών οργανισμών. Είναι αναγκαία η κινητοποίηση των λαών της Ευρώπης και ένα νέο φιλειρηνικό κίνημα που θα αποτρέψει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή».

Νέα Δημοκρατία

Το σχόλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω του Τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ., Γιώργου Κουμουτσάκου, ήταν το εξής:

«Η καταδίκη κάθε χρήσης χημικών όπλων, πόσω μάλλον κατά αμάχων, είναι απερίφραστη.

»Δυστυχώς, αυτό που συνέβη στην πόλη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, δεν ήταν μεμονωμένο. Δεν ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν τέτοια όπλα στη Συρία.

»Το γεγονός αυτό καθιστά επιτακτική τη λήψη αποτρεπτικών μέτρων για την αποφυγή επανάληψης τέτοιων απάνθρωπων ενεργειών.

»Η σημερινή περιορισμένη και στοχευμένη πυραυλική επίθεση σε συγκεκριμένους στόχους στη Συρία κατέστη αναγκαία μετά την αποτυχία της διπλωματίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

»Όπου τελικώς δεν υιοθετήθηκε μια συγκεκριμένη πρόταση, παρά το ότι είχε την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

»Τώρα χρειάζεται να επικρατήσει σύνεση και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, προκειμένου να αποφευχθεί κλιμάκωση και γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή. Κάτι που θα είχε απρόβλεπτες, μακροχρόνιες και διευρυμένες αρνητικές συνέπειες.

»Ο ΟΗΕ και η ΕΕ θα πρέπει να εμπλακούν πιο ενεργά και αποτελεσματικά στη διαχείριση και την αποκλιμάκωση της κρίσης στη Συρία».

ΚΚΕ

Απερίφραστη η καταδίκη της επίθεσης και από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με το γραφείο Τύπου το κόμματος -που καλεί σε αντιπολεμική συγκέντρωση- να σημειώνει μεταξύ πολλών άλλων στην ανακοίνωσή του:

«Με τη σημερινή επίθεσή τους στη Συρία, οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία, με τη στήριξη και την ανοχή των άλλων κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ματώνουν για μια ακόμη φορά τους λαούς της περιοχής, καταστρέφουν και διαμελίζουν κράτη, αξιοποιώντας κατασκευασμένα στοιχεία και προσχήματα. Πραγματικός τους στόχος είναι ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών δρόμων, των σφαιρών επιρροής. Αυτός ο στόχος τους φέρνει σ’ αντιπαράθεση μ’ άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και περιφερειακές δυνάμεις, με κυβερνήσεις που δεν τους είναι αρεστές, γιατί υπηρετούν ανταγωνιστικά σχέδια.

»Η όξυνση των ανταγωνισμών, σε συνδυασμό με την τεράστια συγκέντρωση αντιμαχόμενων πολεμικών δυνάμεων στην περιοχή, φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς τόσο της περιοχής, όσο και όλου του κόσμου. Θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τα κύματα των προσφύγων και ξεριζωμένων, για τους οποίους οι θύτες – κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί – χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.

»Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αποτελεί τη διέξοδο, όταν το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης και του κέρδους δεν μπορεί να λύσει διαφορετικά – με εμπορικούς “πολέμους” και αντιλαϊκά μέτρα - τα τεράστια αδιέξοδά του. Αποτελεί τη συνέχιση της πολιτικής που βυθίζει τους λαούς στη φτώχεια και την εξαθλίωση».

Σταύρος Θεοδωράκης

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, εξέδωσε μια δήλωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Όταν βλέπεις τη φωτιά στη γειτονιά σου να μεγαλώνει δεν μπορεί παρά να ανησυχείς. Η Ελλάδα και ειδικά τα νησιά μας, η Λέσβος, έχει πληρώσει ένα βαρύ τίμημα γι' αυτόν τον πόλεμο.

»Ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι συνειδητοποιούν τις ευθύνες τους και θα συνεχίσουν να προσπαθούν, μαζί και εμείς και βέβαια μαζί και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

»Για να δοθεί μια λύση. Για να μην έχουμε άλλα θύματα, να μην έχουμε άλλους πρόσφυγες και να υπάρξει μια σχετική ηρεμία στην περιοχή».

kathimerini

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα