Τουρκική προβοκάτσια στο Αιγαίο. Το σκοτεινό παρελθόν του τουρκικού πλοίου

Ανεβάζουν, ξανά, οι Τούρκοι τον υδράργυρο της έντασης στο Αιγαίο, την ώρα που είναι σε εξέλιξη στο Κραν Μοντανά οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Η Τουρκία, μετά τις προειδοποιητικές βολές, τη Δευτέρα, από σκάφος του Λιμενικού Σώματος στο τουρκικό φορτηγό ACT ανοιχτά της Ρόδου, το οποίο ήταν ύποπτο για την μεταφορά φορτίου ναρκωτικών ανακοίνωσε ότι στέλνει στην περιοχή τρία πολεμικά πλοία. Σύμφωνα με την Άγκυρα, το ACT μετέφερε σίδηρο από την Αλεξανδρέττα και κατευθύνονταν στον κόλπο της Νικομήδειας (έξω από την Κωνσταντινούπολη).

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ξεκαθάρισε ότι το πλοίο με τουρκική σημαία, που σε απόπειρα ελέγχου δέχτηκε βολές από τις Λιμενικές Αρχές της Ρόδου, ήταν ύποπτο για πιθανή μεταφορά ναρκωτικών, όπως ανακοίνωσε  και το Λιμενικό Σώμα Ρόδου, επικαλούμενο ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία.

Ζητούν και τα ρέστα οι Τούρκοι για το επεισόδιο στη Ρόδο - Χρεώνουν στην Αθήνα την προβοκάτσια

Συνεχίζουν την προκλητική τους στάση οι Τούρκοι, καθώς ζητούν και τα ρέστα για το επεισόδιο με το τουρκικό εμπορικό πλοίο στη Ρόδο.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ, μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο TRT, αναφέρθηκε στο χθεσινό περιστατικό με πραγματικά πυρά μεταξύ των ελληνικών λιμενικών αρχών και σεσημασμένου τουρκικού εμπορικού πλοίου.

«Καμία λογική, κανένας λόγος και καμία πληροφορία δεν μπορεί να δικαιολογήσει να ανοιχτεί πυρ εναντίον εμπορικού πλοίου, που βρίσκεται σε διεθνή χωρικά ύδατα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

H τουρκική εφημερίδα Hurriyet γράφει ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έκανε λόγο στις δηλώσεις του και για «προβληματική κατάσταση» στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Ελλάδας.

«Αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό. Το τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε σειρά προκλητικών ενεργειών. Δίνουμε την απαραίτητη απάντηση όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο» φέρεται να είπε ο Φικρί Ισίκ.

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου

«Η Συνθήκη της Λοζάνης, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου και είναι απαραβίαστη -και οφείλει να την σέβεται ο καθένας, άρα και η Τουρκία- καθορίζει όχι μόνο τα σύνορα της Ελλάδας αλλά και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα η Ελλάδα υπερασπίζεται τα σύνορα αυτά, διεκδικώντας βασίμως την πλήρη εφαρμογή όπως είπα- του Διεθνούς Δικαίου» τόνισε ο ΠτΔ.

Δηκτική κριτική άσκησε το Ποτάμι: «Είναι τουλάχιστον περίεργο η χώρα, μέσω της οποίας πολυάριθμοι έμποροι ναρκωτικών αποπειρώνται να διοχετεύσουν το φονικό εμπόρευμά τους μέσω της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, να προσάπτει στην Αθήνα μομφή για την άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων της».

Show στη Μαρμαρίδα

Η τουρκική αστυνομία, εν τω μεταξύ, από κοινού με το λιμενικό ανέκριναν και τα 13 μέλη του πληρώματος του ACT και στη συνέχεια άφησαν ελεύθερο το πλοίο να συνεχίσει την πορεία του, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Αναντολού’. Παράλληλα έγινε και έρευνα στο πλοίο, ωστόσο το πόρισμα της έρευνας και ανάκρισης δεν έγινε γνωστό, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη.

Στο πλοίο μετέβησαν και βουλευτές της περιοχής, όπως ο Νιχάτ Οζτούρκ του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος ευχήθηκε ‘περαστικά’ στους ναύτες και στη συνέχεια ο καπετάνιος του έδειξε τις σφαίρες που δέχθηκε το πλοίο. Σε δηλώσεις του έπειτα ο Τούρκος βουλευτής δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι σφαίρες εκτοξεύτηκαν ‘άρπα κόλλα’ και αν πετύχαινε κάποιον, θα μιλούσαμε τώρα για άλλες καταστάσεις». O Nιχάτ Οζτούρκ ισχυρίστηκε επίσης ότι η ελληνική ακτοφυλακή έριξε τις προειδοποιητικές βολές όταν πια το φορτηγό-πλοίο είχε μπει στα τουρκικά ύδατα και μία ώρα μετά από το αίτημα που απηύθυνε να σταματήσει για έλεγχο.

Το πρακτορείο ΙΗΑ αντίστοιχα μετέδωσε ότι δεν βρέθηκε κανένα ίχνος ναρκωτικών στο πλοίο, έπειτα από έλεγχο ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου. Γίνεται δε λόγος για 19 τρύπες στο πλοίο από τις βολές (χθες ήταν 16).

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ, εξάλλου, μιλώντας στο κρατικό κανάλι TRT υ δήλωσε:

«Το να ανοίγεις πυρ εναντίον ενός εμπορικού πλοίου, ενός φορτηγού-πλοίου, που πλέει σε διεθνή ύδατα με καμία λογική και κανένα μυαλό και καμία αντίληψη δεν εξηγείται. Αυτό είναι αδιανόητο! Και μετά οι εξηγήσεις που έδωσαν ήταν χειρότερες από το λάθος τους. Ότι έλαβαν πληροφορία πως μετέφερε ναρκωτικά. Αμέσως, αν  υπάρχει κάτι τέτοιο, τα δικά μας πλοία επεμβαίνουν σε διεθνή ύδατα, το ίδιο έκαναν και πριν από ένα μήνα που έπιασαν έναν τόνο ναρκωτικά, επομένως αν υπάρχει κάτι τέτοιο αμέσως οι τουρκικές αρχές επεμβαίνουν ή μοιράζεσαι τις πληροφορίες που έχεις ώστε να ενεργήσουμε μαζί και να δώσουμε ένα μήνυμα στον κόσμο ότι Τουρκία και Ελλάδα συνεργάζονται στο θέμα της καταπολέμησης των ναρκωτικών. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν ανοίγεις πυρ εναντίον ενός εμπορικού πλοίου, που έχει μέσα αθώους ανθρώπους και είναι άοπλο. Τέτοια προειδοποίηση δεν δίνεις. Αλλά η εσωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι πολύ μπερδεμένη και ως εκ τούτου υπάρχει γίνονται πολλά πράγματα που δεν γίνονται αποδεκτά. Την τελευταία περίοδο, γνωρίζετε, γίνονται κάποιες προβοκατόρικες ενέργειες από την πλευρά της Ελλάδας, τις παρακολουθούμε και όταν χρειαστεί, δίνουμε την απάντησή μας.

Τζουμχουριέτ: άσχημες μυρωδιές από το ACT

Η τουρκική εφημερίδα ‘Τζουμχουριέτ’ σε είδηση με τίτλο ‘Άσχημες μυρωδιές βγαίνουν από το πλοίο που ενεπλάκη σε επεισόδιο με την Ελλάδα’ αναφέρει ότι και ο καπετάνιος του, αλλά και η εταιρεία στην οποία ανήκει το πλοίο έχουν ‘πλούσιο ποινικό μητρώο’.

Το 2010 ο καπετάνιος ήταν καπετάνιος σε ένα άλλο πλοίο από αυτά που συνόδευαν στη Γάζα το Μαβί Μάρμαρα, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια της Τουρκίας, εναντίον όμως του οποίου Ισραηλινοί κομάντος είχαν επιτεθεί και σκοτώσει δεκάδες Τούρκους ακτιβιστές. Ο καπετάνιος Σαμί Καλκαβάν ήταν ανάμεσα σε αυτούς που συνέλαβαν μετά οι Ισραηλινοί και είχε κρατηθεί για ένα διάστημα. Η Αθήνα μάλιστα έλαβε την πληροφορία αυτή από το Τελ Αβίβ μετά το περιστατικό χθες στο Αιγαίο.

Επίσης, το συγκεκριμένο πλοίο ανήκει σε συγγενή (ονόματι Ζεϋνέπ Ντουντάρ) του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στο Μάρντιν της Τουρκίας, Γιουσούφ Ντουντάρ.

Τα πλοία της εταιρείας ACT έχουν πολλές φορές περάσει από ελέγχους της τουρκικής ακτοφυλακής και το ‘ποινικό τους μητρώο δεν είναι καθόλου καθαρό’, όπως υπογραμμίζεται. Έχει μητρώο για λαθρεμπόριο όπλων ακόμη και παράνομη διακίνηση προσφύγων.

Το 2013 σε πλοίο τους εταιρείας έγινε έλεγχος και βρέθηκαν 3400 ολμοβόλα. Το πλοίο προέρχονταν από την Ουκρανία και πήγαινε στην Υεμένη και το φορτίο του επισήμως το είχε δηλώσει ως ‘εξοπλισμός κουζίνας’.

Το 2014 το πλοίο ‘Μπαρίς’ που ανήκει στην ίδια εταιρεία είχε ξεκινήσει από τη Μερσίνα και στα ανοιχτά της Κρήτης παρουσίασε βλάβη και για το λόγο αυτό έπρεπε να δέσει στην Κρήτη. Στο πλοίο τότε βρέθηκαν 700 Σύροι πρόσφυγες, εκ των οποίων 100 παιδιά. Και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το πλοίο φαινόταν να το έχει νοικιάσει μία ελληνική εταιρεία!

ΕΕ: Να δεσμευτεί η Τουρκία υπέρ της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί ρητά υπέρ της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας, της εφαρμογής διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο»

Τη δήλωση έκανε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, σύμφωνα με τις οποίες το Αγαθονήσι «ανήκει στην Τουρκία».

antenna

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα