Αφγανιστάν: Θρήνος και οργή για τα θύματα των επιθέσεων

Τα θύματα της χθεσινής πολύνεκρης επίθεσης θρηνεί σήμερα η αφγανική πρωτεύουσα, μιας επίθεσης από τις φονικότερες που έχουν σημειωθεί στη χώρα έπειτα από την πτώση των Ταλιμπάν στα τέλη του 2001.

Η έκρηξη ενός παγιδευμένου βυτιοφόρου στην διπλωματική συνοικία της αφγανικής πρωτεύουσας είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 80 άνθρωποι (90, σύμφωνα με το AFP) και να τραυματιστούν 463--όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών της χώρας Μουράντ Αλι-- την ώρα που αυξάνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση, η οποία κατηγορείται ότι απέτυχε να αποτρέψει μια ακόμη αιματηρή επίθεση στην καρδιά της Καμπούλ.

Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ενδεχομένως να μη γίνει ποτέ γνωστός.

Εξοργισμένοι κάτοικοι της πρωτεύουσας ετοιμάζονται σήμερα να θάψουν τους αγαπημένους τους ενώ οι αρχές συνεχίζουν να απομακρύνουν τα συντρίμμια από τον τόπο της έκρηξης.

Η χθεσινή επίθεση κατά την έναρξη του ιερού μήνα για τους μουσουλμάνους, του Ραμαζανίου, σημειώθηκε σε έναν δρόμο με μεγάλη κίνηση λόγω της ώρας της πρωινής αιχμής, όπου βρίσκονταν παιδιά που πήγαιναν στο σχολείο τους ή εργαζόμενοι καθ' οδόν προς την δουλειά τους.

Αργά χθες το βράδυ ο πρόεδρος της χώρας Ασράφ Γάνι απηύθηνε τηλεοπτικό διάγγελμα κάνοντας έκκληση για εθνική ενότητα στον απόηχο της επίθεσης.

"Για το όνομα του Θεού, τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα;", λέει ο Γκουλάμ Σάκι, ένας υποδηματοποιός το κατάστημα του οποίου βρίσκεται κοντά στον τόπο της έκρηξης. "Οι πολίτες βγαίνουν από το σπίτι τους να πάρουν μια φέτα ψωμί για τα παιδιά τους και αργότερα μέσα στη μέρα το πτώμα τους στέλνεται στην οικογένειά τους".

"Αυτή τη στιγμή χλιάδες άνθρωποι θρηνούν. Γιατί και για πόσο διάστημα θα πρέπει να ζούμε αυτή την κατάσταση;", αναρωτιέται ο καταστηματάρχης Εναγιατουλάχ Μοχαμάντι. "Θέλουμε οι ηγέτες μας να διασφαλίσουν την ασφάλεια της χώρας και, αν δεν μπορούν, τότε να παραιτηθούν".

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα