Ανακούφιση στην Ευρώπη μετά τη νίκη Ρούτε

Ανακούφιση επικρατεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα αποτελέσματα των ολλανδικών εκλογών λόγω της ήττας του αντιευρωπαϊστή Βίλντερς. Ιδιαίτερα ανακουφισμένοι είναι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, που πρόκειται να ακολουθήσουν την Ολλανδία στις κάλπες.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνεχάρη τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε για τη «σαφή νίκη» που κατήγαγε στις βουλευτικές εκλογές, χαιρετίζοντας μια «ψήφο κατά των εξτρεμιστών».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «συνομίλησε με τον Μαρκ Ρούτε (και τον) συνεχάρη για την ξεκάθαρη νίκη του: μια ψήφο υπέρ της Ευρώπης, μια ψήφο κατά των εξτρεμιστών» ήταν το tweet που έστειλε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, στον απόηχο των exit polls που καταδεικνύουν την επικράτηση του κόμματος του Ρούτε έναντι του ακροδεξιού κόμματος του Γκέερτ Βίλντερς.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ συνεχάρη τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για τη νίκη κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν οι δύο ηγέτες.

Σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου της επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, η Μέρκελ είπε στον Ρούτε:

«Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σου ως φίλοι, γείτονες και Ευρωπαίοι».

Ο Μάρτιν Σουλτς, με ανάρτησή του στο twitter, εξέφρασε την ανακούφισή του, λέγοντας πως «πρέπει να συνεχίσουμε για μία ανοιχτή και ελεύθερη Ευρώπη». «Ο Γκέερτ Βίλντερς δεν θα μπορούσε να νικήσει τις εκλογές στην Ολλανδία. Είμαι ανακουφισμένος. Πρέπει, όμως, να συνεχίσουμε τον αγώνα για μία ανοιχτή και ελεύθερη Ευρώπη», ανέφερε στο tweet που ανήρτησε.

Στο ίδιο μήκος κλήματος και ο Φρανσουά Ολάντ, που συνεχάρη τον Μαρκ Ρούτε για την «καθαρή νίκη έναντι του εξτρεμισμού». «Οι αξίες της ανεκτικότητας, του σεβασμού των άλλων, και η πίστη στο μέλλον της Ευρώπης είναι οι μόνες αληθινές απαντήσεις στις εθνικιστικές κορώντες και τον απομονωτισμό που ταρακουνούν τον κόσμο», δήλωσε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα