Τουρκία: Μακελειό στο αεροδρόμιο Ατατούρκ με 36 νεκρούς και 147 τραυματίες

Τρεις εκρήξεις συγκλόνισαν το διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της Τρίτης, με τραγικό απολογισμό τουλάχιστον 31 νεκρούς (εκ των οποίων οι δυο αστυνομικοί) και περισσότερους από 147 τραυματίες. Όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ κι επιβεβαίωσαν Τούρκοι αξιωματούχο,οι οποίοι κάνουν λόγο για επίθεση αυτοκτονίας, ακούστηκαν και πυροβολισμοί.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία (2.16 π.μ.) κι όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάν υπάρχουν τουλάχιστον 31 νεκροί και 147 τραυματίες.

Κατά πληροφορίες δύο - και σύμφωνα με άλλες πηγές τρεις - βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους λίγο προτού περάσουν από τα μηχανήματα ελέγχου.

Ένας εκ των δραστών άνοιξε πυρ με καλάσνικοφ μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV επικαλούμενο τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Την ίδια ώρα ένας Τούρκος αξιωματούχος όπως και αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν ότι οι δράστες ήταν δύο και πυροδότησαν τα εκρηκτικά αφού άνοιξαν πυρ εναντίον των παρευρισκομένων.

Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς που προσπάθησαν να «εξουδετερώσουν» τους υπόπτους, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν πως οι δύο εκρήξεις συγκλόνισαν τον τερματικό σταθμό των πτήσεων εξωτερικού προκαλώντας πανικό μεταξύ των επιβατών.

«Ήταν πολύ ισχυρή η έκρηξη, όλοι άρχισαν να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση» δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk.

Στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζονται τραυματίες να κείτονται στο έδαφος εκτός κι εντός του αεροδρομίου.

Άνω - κάτω, εξάλλου, έχουν γίνει οι πτήσεις από και προς Κωνσταντινούπολη.

Αποτροπιασμός και καταδίκη από ΥΠΕΞ

Τον αποτροπιασμό, την οργή και την απόλυτη καταδίκη του για το το νέο τρομοκρατικο χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη εκφράζει με δύο αναρτήσεις του - στα ελληνικά και στα αγγλικά- στο twitter το υπουργείο Εξωτερικών. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις». «Είμαστε στο πλευρό των γειτόνων μας, των φίλων μας, ενάντια στην τρομοκρατία».

Συνάντηση Ερντογάν με πρωθυπουργό και αρχηγό ένοπλων δυνάμεων

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, μετά την έκρηξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, είπαν στο Reuters προεδρικές πηγές.

Τούρκοι οι περισσότεροι νεκροί

Οι περισσότεροι νεκροί από την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης ήταν Τούρκοι υπήκοοι αλλά υπήρξαν και ξένοι μεταξύ των θυμάτων, είπε αξιωματούχος.

Ο Τούρκος αξιωματούχος δεν μπόρεσε να δώσει άμεσα περαιτέρω λεπτομέρειες για τις υπηκοότητες των νεκρών και των τραυματιών.

Σταϊνμάιερ: Θρηνούμε για τα θύματα

Συγκλονισμένος από τα νέα δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος την ώρα της επίθεσης βρισκόταν σε εκδήλωση για τη διακοπή της νηστείας του Ραμαζανιού με μουσουλμάνους, χριστιανούς και εβραίους.

«Τα αίτια της επίθεσης είναι ακόμη ασαφή, αλλά όλα δείχνουν ότι οι τρομοκράτες χτύπησαν εκ νέου την τουρκική μητρόπολη. Θρηνούμε για τα θύματα μαζί με τους συγγενείς. Στεκόμαστε στο πλευρό της Τουρκίας. Οι σκέψεις μας, ειδικά αυτές τις ώρες, πηγαίνουν στους ανθρώπους στην Τουρκία», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ.

Τα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης συγκλονίζουν, όπως είναι αναμενόμενο, και την πολυάριθμη μουσουλμανική κοινότητα της Γερμανίας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μουσουλμάνων της Κάτω Σαξονίας Ρετζέπ Μπιλγκέν, με ανάρτησή του στο Twitter, έγραψε: «Τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη εν μέσω Ραμαζανιού. Οι δράστες δεν μπορεί να είναι μουσουλμάνοι, δεν μπορεί να είναι καν άνθρωποι».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα