Τιμώντας την 96η επέτειο της Αμερικανίδας τραγουδιστής τζαζ Ella Fitzgerald, η Google έχει τοποθετήσει ένα doodle στην αρχική της σελίδα. Η Ella Fitzgerald, η οποίσ ήταν επίσης γνωστή ως η "Πρώτη Κυρία του Τραγουδιού", "Queen of Jazz" και "Lady Ella".
Οι doodle χαρακτηρίζει την Ella Fitzgerald δίνοντας μια σκηνική της παρουσία. Αντικαθιστώντας το δεύτερο «G» της Google, η Ella Fitzgerald εμφανίζεται στο προσκήνιο, ενώ οι μουσικοί που παίζουν σαξόφωνο, τρομπέτα, κοντραμπάσο και τύμπανα φαίνονται στο βάθος.
Γεννήθηκε στο Νιούπορτ Νιουζ της Βιρτζίνια. Η μητέρα της μετακόμισε μαζί της στη βιομηχανική πόλη Γιόνκερς, βόρεια της Νέας Υόρκης.
Η Ella Fitzgerald παράτησε το σχολείο, έμπλεξε με τον υπόκοσμο, μπήκε στα κυκλώματα του παράνομου τζόγου, βρέθηκε να απασχολείται ως επιστάτρια σε μπορντέλο. Μοναδική παρηγοριά της, όπως σε τόσες άλλες περιπτώσεις, όπως συνέβη και με την άλλη μεγάλη φωνή, την Μπίλι Χόλιντεϊ, ήταν βέβαια η μουσική. Λάτρευε τον Λούις Άρμστρονγκ και την Κόνι Μπόσγουελ. Ναι, η Έλλα τραγουδούσε όποτε μπορούσε, και τραγουδούσε ήδη από την εφηβεία της σπαρακτικά και συνάμα εύθυμα. Και ήταν προικισμένη με μια γκάμα τριών οκτάβων, συνδυασμένη με μια συγκινητική εκφραστικότητα.
Τα μουσικά χαρίσματα δεν συγκινούν πάντως τις αρχές, και η Έλλα θα συλληφθεί ξανά και ξανά από τα όργανα του νόμου. Θα εγκλειστεί σε σωφρονιστήρια και σε ορφανοτροφεία. Ατίθαση, η Έλλα θα το σκάει από τα ιδρύματα, και ύστερα από δύο χρόνια ταλαιπωρίας θα αποφασίσει να δοθεί ψυχή τε και σώματι στη μουσική. Το 1934, μόλις στα δεκαέξι της, εκκινεί η λαμπρή σταδιοδρομία της μετέπειτα Μεγάλης Κυρίας της Τζαζ.
Θα εμφανιστεί τον Νοέμβριο στο θρυλικό Apollo Theatre του Χάρλεμ, και θα μαγέψει τους πάντες σε έναν ερασιτεχνικό διαγωνισμό νέων ταλέντων. Δύο μήνες μετά, τραγουδώντας στο Opera House, και πάλι στο Χάρλεμ, θα κινήσει την προσοχή του ντράμερ Τσικ Γουέμπ, ο οποίος θα της προσφέρει μόνιμη δουλειά στην μπάντα του, έναντι 12.50 δολαρίων την εβδομάδα.
Η μητέρα της πίεσε την Έλλα να ασχοληθεί με το τραγούδι και εκείνη έβαλε το όνομά της σε λίστα υποψηφίων διαγωνισμού στο θέατρο Apollo του Χάρλεμ το 1934.
Το 1934, Fitzgerald ξεκίνησε να τραγουδά με την Chick Webb Ορχήστρα και έκανε την πρώτη της ηχογράφηση με το συγκρότημα δύο χρόνια αργότερα, όταν ήταν 17.
Είχε προφτάσει να κάνει δύο γάμους, και ίσως έναν τρίτο που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ παρά τις πάμπολλες μαρτυρίες. Ο πρώτος της σύζυγος, κάποιος Μπένι Κόρνεγκεϊ., ήταν απατεώνας, μικροέμπορος ναρκωτικών, και μπαινόβγαινε στις φυλακές. Ο γάμος έγινε το 1941 και δεν άργησε να διαλυθεί.
Η Έλλα αναζήτησε, μια πενταετία μετά, την ευτυχία στο πρόσωπο του φημισμένου μπασίστα Ρέι Μπράουν, αλλά και πάλι, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και οι αλλεπάλληλες πιέσεις οδήγησαν στον χωρισμό. Η Έλλα και ο Ρέι πρόλαβαν, αν μη τι άλλο, να υιοθετήσουν τον Φράνσις Φιτζέρλαντ, ανιψιό της Έλλα, και να του χαρίσουν το όνομα Ρέι Μπράουν Τζούνιορ. Ο τρίτος, αμφιλεγόμενος τούτη τη φορά, γάμος, θρυλείται ότι τελέστηκε κρυφά στο Όσλο, τον Ιούλιο του 1957. Ο εκλεκτός της, και πάλι, άτυχης Έλλα ήταν ένας νεαρός Νορβηγός που έφερε το όνομα Τορ Αϊναρ Λάρσεν και εκείνος λίγο μετά οδηγήθηκε στη φυλακή επειδή είχε κατακλέψει την προηγούμενη ερωμένη του. Έκτοτε, η Έλλα αφιέρωσε σχεδόν όλο της το χρόνο στον απόλυτο έρωτά της, στη Μουσική.
Έχοντας κερδίσει σε αρκετούς διαγωνισμούς ταλέντου, στα μέσα της δεκαετίας του '30 γνώρισε τον Μπένι Κάρτερ και μέσω αυτού τον Τσικ Γουέμπ, οποίος ήταν αρχηγός και ντράμερ της προσωπικής του ορχήστρας. Μαζί του ηχογράφησε τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες της, όπως το Α-Tisket, Α-Tasket και το Undecided. Πέντε χρόνια αργότερα σημειώθηκε ο θάνατος του Γουέμπ και η Φιτζέραλντ έγινε αρχηγός του συγκροτήματος για τα επόμενα δύο χρόνια, ώσπου την ανακάλυψε ο Νόρμαν Γκρανζ, που ήταν ιδιοκτήτης της μοναδικής τζαζ δισκογραφικής εταιρείας Verve, και έγινε μάνατζέρ της.
Η φωνή της ήταν μικρής έντασης και σχεδόν παιδική στη χροιά, ωστόσο διακρινόταν για το εξαιρετικό μεγάλο εύρος της (από ρε έως το υψηλό ντο της σοπράνο). Ξεχώρισε, σε σύγκριση με άλλες σύγχρονες τραγουδίστριες, ως προς τον τρόπο προφοράς της, την αίσθηση του τόνου, τη γλυκύτητα της φωνής της και την ικανότητά της να αυτοσχεδιάζει όπως ένας οργανοπαίχτης στο σαξόφωνο ή στην τρομπέτα. Η Έλλα Φιτζέραλντ είχε ένα μοναδικό τρόπο να συνδυάζει τα τραγούδια μεταξύ τους και να τα τραγουδά το ένα μετά το άλλο. Το τραγούδι της το οποίο πέρασε στις μεγαλύτερες επιτυχίες παγκοσμίως είναι το Every time we say goodbye. Έχει συνεργαστεί με τους Λούις Άρμστρονγκ, Κάουντ Μπέιζι, Ντιούκ Έλινγκτον και Όσκαρ Πήτερσον.
Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας της, που διήρκεσε περίπου έξι δεκαετίες, απέκτησε παγκόσμια φήμη και καταξιώθηκε διεθνώς, ξεχωρίζοντας χάρη στις ιδιαίτερες φωνητικές ικανότητές της. Κέρδισε 14 βραβεία Γκράμι και γνώρισε πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι απονομές του Εθνικού Μεταλλίου Τέχνης (1987) και του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας (Δεκέμβριος 1992)
Το 1989 είχε ηχογραφήσει το τελευταίο της άλμπουμ και το 1991 έκανε την τελευταία δημόσια εμφάνισή της. Η φωνή της είχε φθαρεί, αλλά δεν είχε χάσει την εκφραστικότητά της.
Η Έλλα προσβλήθηκε από διαβήτη, με αποτέλεσμα να χάσει την όρασή της και, το 1993, να της ακρωτηριάσουν τα πόδια.
Η Jazz τραγουδίστρια Ella Fitzgerald, πέθανε σε ηλικία 78 ετών, στο σπίτι της στο Beverly Hills. Η Fitzgerald θεωρήθηκε μια από τις καλύτερες τραγουδίστριες της τζαζ στον κόσμο.