Αίγυπτος: Αιματηρά επεισόδια στο Πορτ Σάιντ με 32 νεκρούς

Οι συγκρούσεις στο Πορτ Σάιντ στην Αίγυπτο ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων, μετά την καταδίκη σε θάνατο 21 από τους κατηγορουμένους για την ποδοσφαιρική τραγωδία στην πόλη Πόρτ Σάιντ τον περασμένο χρόνο. Οπαδοί της Αλ-Μασρί και οι οικογένειες των κατηγορούμενων υποστηρίζουν ότι η υπόθεση έχει πολιτικά κίνητρα. Στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο Πορτ Σάιντ για να επιβάλουν την τάξη.

Προηγήθηκε η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία καταδικάστηκαν σε θάνατο 21 από τους 73 κατηγορούμενους για τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν το θάνατο 74 ανθρώπων μετά το τέλος ποδοσφαιρικού αγώνα στο Πορτ Σάιντ, την 1η Φεβρουαρίου του 2012.

Ο πρόεδρος του αιγυπτιακού δικαστηρίου διάβασε τα 21 ονόματα που «εστάλησαν στον μουφτή», φράση που σημαίνει την επιβολή της θανατικής ποινής, αφού η εσχάτη των ποινών πρέπει να εγκριθεί από την ανώτατη θρησκευτική αρχή της Αιγύπτου.

Η ετυμηγορία για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους θα ανακοινωθεί στις 9 Μαρτίου, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Η απόφαση του δικαστηρίου στο Κάιρο έγινε δεκτή με επιφωνήματα χαράς από τις οικογένειες των θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα, ενώ εκατοντάδες οπαδοί της ομάδας Αλ-Αχλί--γνωστοί ως Ultras--πανηγύρισαν για την ετυμηγορία τραγουδώντας και πετώντας πυροτεχνήματα στους δρόμους του Καΐρου.

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Αίγυπτο,

Θωρακισμένα οχήματα και η στρατιωτική αστυνομία ξεχύθηκαν στους δρόμους του Πορτ Σάιντ, όπου οι διαδηλωτές έκαιγαν ελαστικά και ακούγονταν πυροβολισμοί εις διαμαρτυρία για το γεγονός ότι άνθρωποι από την πόλη τους κατηγορήθηκαν πέρυσι για το θάνατο 74 ατόμων κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου.

Η ετυμηγορία ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά την ανάπτυξη στρατευμάτων στη γειτονική πόλη Σουέζ μετά από τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών, κατά τις οποίες 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμα 530 τραυματίστηκαν, με αφορμή τη χθεσινή δεύτερη επέτειο της λαϊκής εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, έκανε έκκληση για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής "σωτηρίας" με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα.

Τα πολύνεκρα επεισόδια στο Στάδιο Πορτ Σάιντ είχαν σημειώθηκαν μεταξύ οπαδών της Αλ-Μασρί και της Αλ-Αχλί. Οι συγκρούσεις εκτυλίχθηκαν μετά το τέλος του αγώνα των δύο ομάδων, όπου η γηπεδούχος ομάδα Αλ-Μάρσι είχε νικήσει με 3-1. Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο και κατά τη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων έχασαν τη ζωή τους 74 άνθρωποι, ενώ πάνω από 1000 τραυματίστηκαν. Πρόκειται για τη χειρότερη ποδοσφαιρική τραγωδία στη χώρα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα